Poznáte to? Ráno zavčasu vstať, prebudiť deti do škôl či škôlok. Umývanie, obliekanie a na jedlo už nemusí zostať čas ani chuť. Nemalo by to však byť pravidlom. Raňajky ako prvé jedlo sú príjemným a zdravým štartom každého dňa. Niekedy stačí len pätnásť minút a dieťa z domu neodchádza s prázdnym žalúdkom.

 

detske ranajky zdravie zlozenie teoria prax 3

 

Pravidelnými raňajkami u detí vytvoríme zdraviu prospešný návyk. Okrem toho raňajky pomôžu deťom lepšie sa sústrediť na vyučovací proces a akúkoľvek fyzickú aktivitu, nebudú pociťovať únavu a zníženie pozornosti. Podľa informácií výživových poradcov a pediatrov by raňajky mali tvoriť 20% z celkového denného príjmu potravy a desiata 10%. Čo sa zloženia raňajok týka, mali by byť vhodnou kombináciou sacharidov, bielkovín a malého množstva tukov.

Zloženie raňajok

Pečivo a obilniny sú zdrojom energie. Ak zvolíte celozrnné výrobky, ovsené vločky alebo iné zdravé cereálie, tieto v porovnaní s klasickým bielym pečivom obsahujú vyšší podiel vlákniny, majú nižší glykemický index, čo znamená, že udržiavajú vyrovnanú hladinu cukru v krvi. Za vhodné sa považujú tmavé a celozrnné, špaldové chleby a pečivá, knäckebroty, ovsené vločky bez cukru, doma pripravené kaše z obľúbených cereálií, zdravšie alternatívy domácich koláčov, zapekané placky a podobne.

 

detske ranajky zdravie zlozenie teoria prax 1

 

Bielkoviny sú stavebným prvkom každej časti ľudského tela. Preto na správne fungovanie organizmu je nevyhnutný pravidelný príjem bielkovín. Ako všetci vieme, bielkoviny sa nachádzajú v mliečnych výrobkoch, vajíčkach i mäse. Mliečnych výrobkov dnes na našom trhu môžeme nájsť naozaj široké portfólio. Ak dieťa odmieta mlieko ako také, je možné nahradiť ho tvarohom, jogurtami, acidofilnými výrobkami, syrom a domácimi nátierkami. Z mäsových výrobkov je treba vyhýbať sa údeninám, slaným konzervovaným, koreneným a tučným mäsám. Preferované sú naopak ryby, chudé mäso, neúdená šunka a podobne.

Tuky sú zdrojom energie detí. Okrem toho určité vitamíny organizmus človeka rozpustí len v prítomnosti tukov. Dôležitá je správna voľba tzv. zdravých tukov, pod čím si môžete predstaviť zopár orechov, kvalitný olej alebo avokádo.

Zelenina a ovocie

Konzumácia zeleniny a ovocia je dnes pre deti už viac samozrejmá ako kedysi. Ak deti konzumujú zeleninu pravidelne pri každom jedle (aspoň kúsok), stane sa pre ne jej jedenie samozrejmosťou. Na hranolky nakrájaná mrkva, kaleráb, reďkovka, či spomínané avokádo s jogurtovým dipom možno postupne zachutí aj deťom, ktoré zeleninu doteraz nepreferovali. U malých detí zaujme zelenina v tvaroch kvietkov, zvierat alebo iných obľúbených hrdinov. Ich tvorba je už trochu časovo náročnejšia, ale môžete sa s vyrezávaním pohrať cez víkend.

 

detske ranajky zdravie zlozenie teoria prax 2

 

Možno ste radi, že sa ráno stihnete načas pripraviť do práce a deti vypraviť za ich povinnosťami. Ale ruku na srdce, aj vy si určite počas voľných dní, dovoleniek alebo pri iných príležitostiach s radosťou vychutnáte kráľovské raňajky. Keď v bežnom týždni naozaj nestíhate, skúste si vychutnať s deťmi aspoň spoločné víkendové alebo sviatočné rána, ktoré priamo nabádajú k spoločnému stolovaniu alebo raňajkám v posteli.

Teória je jedna vec, druhá je prax. V našich článkoch sa vždy snažíme prepojiť obidve stránky, preto radi oslovujeme respondentov, ktorí nám povedia svoje skúsenosti z praxe. O tom, ako prebiehajú raňajky v slovenských rodinách počas pracovného týždňa a víkendu sa dočítate v nasledujúcich výpovediach:

Mama Táňa, syn Maximilián (10)

Maximilián má 10 rokov, a čo sa týka jedla, tak nie je veľmi náročný. Raňajkujeme vždy všetci spolu hlavne cez víkend. Najradšej si Max dáva klasický biely rožok s nuttellou, ale zje aj omeletu s kečupom. K tomu má rád čaj z lesného ovocia. A toto točíme denno denne.

 

detske ranajky zdravie zlozenie teoria prax tana

Atmosféra v rodine Táni býva veselá nielen pri raňajkách

 

Mama Lýdia, dcéra Ninka (5)

Ninka raňajkuje doma výlučne cez víkend. Počas pracovného týždňa vstáva Ninka o šiestej, a odchádza z domu bez raňajok, napije sa len vody. Odchádzame o 6.30 a naje sa až ráno so všetkými v škôlke. Cez víkend vždy jeme spoločne za stolom, avšak výnimočne sa stane, že si sadne sama k svojmu malému stolíku v obývačke a pri tablete papá niečo samostatne (koláčik, ovocie, jogurt). A čo sa týka spomínaných raňajok, má v obľube najmä čerstvé pečivo s maslom, šunkou, zeleninou alebo mliečne raňajky.

Mama Andrea, deti Emilka (6), Alžbetka (10)

Našim deťom nechutí jesť skoro ráno, preto cez pracovný týždeň ráno nejedia, majú až v škole desiatu. To im dávam pečivo s nátierkou, s maslom, kúsok koláča, sušienku a ovocie. Cez víkend raňajkujeme spolu, sme zvyknutí na sladké raňajky - jogurt, obilninová kaša, cereálie, koláč, pečivo s maslom a džemom, medom, čaj, káva.

 

detske ranajky zdravie zlozenie teoria prax andrea

Foto: Andrea, rodinné raňajky počas víkendu

 

Mama Alexandra, syn Šimonko (6)

Nástupom Šimonka do prvého ročníka ZŠ sa u nás celkovo zmenil režim počas pracovného týždňa a raňajky nie sú výnimkou. Či chceme, či nie, raňajky musia byť hlavne rýchle. Tieto situácie riešime jogurtami, detskou výživou, či ovocím. Cez víkend, keď sa nemusíme náhliť, si pripravujeme pečivo so šunkou, maslom a syrom alebo Šimonkove najobľúbenejšie čokoládové cereálne guľky s mliekom. Šimon najradšej raňajkuje vo svojej izbe pri sledovaní rozprávok, je to jeho víkendový rituál.

Pripravila: Petra Adamcová