Zdravý životný štýl súvisí aj so zdravou výživou, pohybom a pozitívnym nastavením človeka. Práve zdravá výživa je téma, ktorá sa rieši neustále. Informácií o tom, čoho by sa malo jesť viac, čoho menej, v akých kombináciách a v akom množstve je veľmi veľa. My sa s v nasledujúcich riadkoch pozrieme na prípravu jedál ako takú. Za najzdravšiu formu tepelnej úpravy potravín sa považuje príprava jedál v pare.
Okrem toho, že potraviny sú týmto spôsobom pripravené rýchlo a zdravo, v jednom parnom hrnci je možné pripraviť súčasne hlavné jedlo i niekoľko druhov príloh, bez toho, aby potraviny navzájom nasali svoje vône. Para totiž pachy neprenáša.
Potraviny upravované v parnom hrnci si zachovávajú vitamíny a minerály v oveľa vyššom meradle (výskumy hovoria o hodnote viac ako 50%), ako pri bežnom varení alebo pečení. Nepridáva sa do nich tuk, nevznikajú tu karcinogénne látky a vizuálne nestrácajú svoju farbu a zvýrazňuje sa ich prirodzená chuť. Pri varení v pare sa taktiež používa menej soli.
Za všeobecné výhody prípravy jedál v pare sa považujú menšia spotreba energie pri varení, kratší čas, za ktorý jedlo pripravíte i jednoduchosť prípravy v tom, že suroviny si očistíte, nakrájate a pripravia sa bez toho, aby ste museli pri sporáku stáť, miešať ich či inak sledovať.
Počiatočná investícia na kúpu prístroja je samozrejme vyššia. Ak si nie ste istý, či je tento typ prípravy jedál to vhodné pre vás, požičajte si prístroj od známeho alebo skúste jednoduchú prípravu jedál v paráku nad vriacou vodou v obyčajnom hrnci. Pripravte si tak mäso, rybu, čerstvú zeleninu i cestoviny a posúdite, či sa budete s parou "kamarátiť".
Odporcovia jedál v pare hovoria o nevýraznej chuti upravovaných jedál. Zástancovia naopak tvrdia, že jedlo upravené v pare je síce chuťovo iné, ale má viac svojej vlastnej a pôvodnej chute, ktorú pri presolených jedlách zaliatych olejom alebo iným tukom takmer nepocítite. Vraj za pár týždňov si naše chuťové bunky dokážu prejsť takou očistou, že znovu pocítite sladkú chuť mrkvy, chrumkavých fazuľkových luskov, tradičných zemiakov alebo jemnosť šťavnatého kuracie ho mäsa.
Praxou sa dá dopracovať aj k delikátnemu dochuteniu jedál v pare bylinkami, korením i trochou soli. Nie je vylúčené už pripravené jedlo si obohatiť domácimi, zdravými dressingami z jogurtu, kyslej smotany s prídavkom citrónu, cesnaku, bylín i iných preferovaných chutí.
Asi všetci tušíme, že takto pripravené diétne jedlo je vhodné pre ľudí, ktorí vyznávajú zdravú výživu, túžia po lepšej postave a potrpia si na nízkokalorickú úpravu jedál, pre osoby s rozmanitými diétnymi potrebami, ale aj napríklad pre prvé kojenecké príkrmy a detské jedlá.
Prinášame vám aj tip na jednoduchý a rýchly obed v parnom hrnci:
Lososové filety pokvapkajte z oboch strán citrónom alebo limetkou, posoľte a okoreňte. Po vložení do pary je ryba do 15 minút hotová. Servírujte s čerstvou zeleninou upravenou na pare počas pár minút, aby zostala chrumkavá. Chuťovo vynikajúca je kombinácia nakrájanej mrkvy, zeleného hrášku, jarnej cibuľky a zopár strúčikov cesnaku. K rybe a zelenine si môžete opiecť bielu bagetku, pokvapkanú olivovým olejom a pridať jogurtový dresing s bylinkami a citrónom.
Text: Petra Adamcová
Prečítaje si tiež: Ako vnímajú korona krízu naše deti? Čo im chýbalo, z čoho sa tešili a čoho sa obávajú?