Letné dni sa už blížia, preto sme zisťovali, čo by dobrá reštaurácia, bar či kaviareň mala ponúkať vo svojom nápojovom lístku v letnom období.
Čo má obsahovať sezónny vínny lístok nám ozrejmila Denisa Šutáková, somelierka WinePlanet.sk a Corner & Co.
V tomto období sú najžiadanejšie vína šumivé, ružové a biele, ale aj drinky pripravené na báze vín. Sezónny vínny lístok môže byť súčasťou hlavného lístka vo forme samostatnej strany, vloženej na jeho začiatku. V niektorých prípadoch postačí sezónna ponuka napísaná kriedou na tabuľu. Výber vín by mal nadväzovať na aktuálnu ponuku jedla.
Nemali by chýbať rozlievané šumivé vína typov Sekt, Prosecco, Cava a Champagne. Sú výbornými aperitívmi aj partnermi pre barmanov pri výrobe letných koktailov. Z bielych vín sú vhodné tie, ktoré majú svieži a ovocný charakter doplnený šťavnatou kyselinkou. V lete sú veľmi populárne aj ružové vína, úzko spojené s predstavou letnej dovolenky. Pri servírovaní slovenských ružových vín si však treba dávať pozor na zvyškový cukor, lepšie je preferovať suchšie verzie a sladšie použiť do drinkov s ovocím a sódou.
Samozrejme, ani v lete by na lístku nemalo chýbať červené víno s ľahším ovocným prejavom a telom. Výbornou voľbou môžu byť červené vína, ktoré nevyzrievali v dubových sudoch, alebo dozrievali len krátko. Počas letnej sezóny sú obľúbené aj drinky na báze vína, či už tichého alebo šumivého, ako aj miešané nápoje s destilátmi ako gin a rum.
DRINKY:
Kir Royal
• 9cl Champagne Brut
• 1cl Créme de Cassis
Tropical Trouble
• 45 ml rumu Don Q Añejo
• 30 ml rumu Don Q 151º
• 45 ml ananásového džúsu
• 22 ml limetkového džúsu
• 15 ml cukrového sirupu
• 4 vetvičky mäty
• na ozdobu mesiačik ananásu a jedna vetvička mäty
Moscow Mule
• 50 ml vodky
• 150 ml Schweppes premium Gingr Beer and Chilli
• Kocky ľadu
• Mäta
• Plátok limetky
Pripravila: Anna Salvová
Prečítajte si tiež: Chladenie a mrazenie potravín