Budovanie imunity je v období zvýšeného výskytu vírusových ochorení takmer povinnosťou. Okrem zdravej stravy je teraz vhodné doplniť klasické menu o čerstvé zeleninové, ovocné alebo kombinované šťavy alebo čoraz obľúbenejšie smoothie nápoje.

 

smoothie 1 zdravie napoj imunita virus

 

Vedeli ste, že veľká popularita smoothie nápojov začala okolo roku 1990 v USA? Úplné začiatky mixovania ovocia a zeleniny však súvisia s rozmachom mixérov a situujú sa do krajín, kde sa urodilo veľa rôznych tropických druhov ovocia a zeleniny, ktoré bolo potrebné spracovať. Ku klasickým šťavám sa postupne začala pridávať v teplých mesiacoch ľadová drť, inokedy mlieko, jogurt a oriešky, čím vznikli populárne smoothie nápoje.

 

smoothie 3 zdravie napoj imunita virus

 

Dnes už nie je presný zoznam tekutín a surovín, ktoré do smoothie pridávame nijako striktne daný. Vznikajú tak neopakovateľné, lahodné ale najmä zdravé kombinácie tohto nápoja. Na Slovensku prišla obľuba smoothie s vyznávaním zdravého životného štýlu a rozširovať sa začala od roku 2011.

 

smoothie 6 zdravie napoj imunita virus

 

Milovníci smoothie oceňujú rôznorodosť, zdravotnú hodnotu, chuťové špecifiká i možnú konzumáciu nápojov pri redukčných diétách, alebo len ako sladkú pochúťku, ktorá je plnohodnotným dezertom. Závisí len na výbere jednotlivých hlavných súčastí smoothie.

Diétna verzia

Smoothie ako zdravý nápoj vhodný aj pri očistných kúrach a diétách sa pripravuje striktne bez sladidiel a mlieka, zo zeleniny, byliniek a maximálne jedného druhu ovocia. Vhodnými druhmi zeleniny, ktoré sa dávajú do diétnych smoothie je napríklad špenát, uhorka, rajčina, avokádo, cvikla, zeler a mrkva. Na dochutenie sa pridávajú bylinky, chuťovo výrazná je napríklad bazalka, mäta, pažítka alebo petržlenová vňať. Ak nezvládate na prvý krát čisto zeleninové smoothie, pridajte si doň banán alebo jablko.

 

smoothie 2 zdravie napoj imunita virus

 

Smoothie ako dezert

Ste milovníci dezertov? Tak tentokrát si namiesto koláča alebo zákuska skúste pripraviť sladké smoothie. Obľúbené ovocie v kombinácii s kokosovým alebo mandľovým mliekom, osladené javorovým sirupom alebo medom a posypané čerstvými pistáciami alebo lieskovcami predstavuje skutočný raj chuťových buniek. Ak by ste chceli "zhrešiť" totálne, pridajte si k vybranému ovociu zmrzlinu a pár lyžičiek čokoládového sirupu.

 

smoothie 5 zdravie napoj imunita virus

 

Smoothie ako vitamínová bomba

A teraz príprava smoothie určená výlučne ako doplnenie vitamínov, minerálov, prevencia pred vírusmi a posilnenie imunity. Citrusové ovocie v kombinácii so zázvorom, kurkumou, lyžičkou medu a lyžicou kvalitného oleja sú svojim obsahom naozajstnými vitamínovými bombami. K nim si podľa chuti a preferencií môžete pridať svoje iné obľúbené ovocie.

 

smoothie 4 zdravie napoj imunita virus

 

Zásady prípravy smoothie

Pri príprave smoothie preferujte čerstvé ovocie a zeleninu. Nápoj si pripravte tak, aby vám chutil a pripravte si ho také množstvo, aby ste ho vypili čerstvé. Ak chcete nápoj uchovať, v sklenenej nádobe v chlade a tme ho môžete bez ujmy odložiť maximálne 24 hodín. Odborníci na prípravu smoothie sa často riadia pravidlom maximálne tri hlavné ingrediencie v jednom nápoji plus menšie drobnosti, ktoré nápoj dochutia. Ak do smoothie nedávate avokádo alebo oriešky, vždy pridajte kvapku kvalitného oleja, kvôli vitamínom rozpustným v tukoch.

Text: Petra Adamcová