Pod slovom carving fruit používaným v gastronómii sa rozumie vyrezávanie rôznych vzorov a motívov z ovocia a zeleniny. Pod rukami carvingových majstrov nezriedka vznikajú skutočné umelecké diela.

 

carving 4 ovocie zelenina vyrezavanie umenie gastro

 

História carvingu siaha až do 7. storočia n. l., konkrétne do ázijských krajín. Za jeho kolísku sa považuje Čína, Thajsko a Japonsko. Postupne sa toto umenie dostalo aj do Európy a Ameriky, a dnes patrí k obľúbeným technikám zdobenia špeciálnych a slávnostných tabúľ, stolov a recepcií.

 

carving 7 ovocie zelenina vyrezavanie umenie gastro

 

Na vyrezávanie sú vhodné nešťavnaté a tvrdšie druhy ovocia a zeleniny. Začiatočníci využívajú na prvé pokusy zväčša jablko, pretože je poddajnejšie a dobre sa tvaruje. Najobľúbenejší je melón, ktorý poskytuje veľkú plochu na samotné tvorenie a pestrú paletu farieb. Vyrezávať a tvoriť sa však dá aj do syrov, čokolády i ľadu.

Na Slovensku sa už niekoľko rokov carvingu venuje Diana Maťašovská (21), ktorá ochotne odpovedala na naše otázky.

 

carving 2 ovocie zelenina umenie vyrezavanie gastro

 

Ako ste sa dostali k vyrezávaniu ovocia a zeleniny?
Ku carvingu som sa dostala na strednej škole, konkrétne na Hotelovej akadémii v Prešove. V rámci môjho štúdia som sa chcela naučiť zručnosti, ktoré táto škola ponúka. Skúšala som toho mnoho, od barmanstva cez baristiku, až som raz skúsila carving na krúžku v škole. Som typ človeka, ktorému keď sa niečo nedarí, tak mám chuť to celé zahodiť, a tak to aj vyzeralo prvé dni na krúžku. Čo sa mi nepodarilo, hneď som zjedla. Na krúžku som sa naučila základy ako držať nožík, vyrezať pár kvetov a iných tvarov. Boli to veľmi pomalé začiatky.

Kde všade ste sa s vašimi dielami prezentovali?
Postupne som začala vyrezávať pre rôzne akcie. Pár krát som sa zúčastnila na carvingovej súťaži, kde som najvyšší úspech dosiahla v striebornom pásme za melónový kôš plný kvetov. Potom bolo ešte niekoľko bronzových pásiem. No medzi svoje najväčšie úspechy pokladám svoje maturitné dielo a tiež to, že robím radosť ľuďom krásnymi netradičnými darčekmi v podobe melónov alebo svadobných ovocných stolov.

Ako dlho sa carvingu venujete?
Carvingu sa venujem približne päť rokov. Z môjho hobby sa už pomaly stáva moja práca. Nechávam priestor ľuďom, aby mi povedali, čo si želajú vytvoriť a ja rada pracujem podľa ich nápadu.

 

carving 3 ovocie zelenina vyrezavanie umenie gastro

 

Do ktorého ovocia či zeleniny vyrezávate najradšej?
Najradšej vyrezávam do melónov. Je to druh zeleniny, v ktorej sa pracuje najlepšie. Taktiež rada pracujem s jablkom alebo bielou reďkovkou. Biela reďkovka je síce tvrdá, ale zároveň aj mäkká na prácu s nožom a najmä v studenej vode vydrží dlhšie ako ovocie. K jablku som sa vrátila odkedy používam sušené bielka, ktoré zachovajú jabĺčku krásnu farbu a chuť pár dní.

Čo je na carvingu najťažšie?
Najťažšie je vymyslieť novinky, špekulovať čo iné a odlišné vyskúšať, aký druh ovocia alebo zeleniny použiť, aby bolo výsledné dielo jedinečné. Samotné rezanie za náročné nepovažujem, je to o sile cviku.

Aké máte ambície v tomto druhu umenia?
Mojou ambíciou je naučiť sa vyrezávať thajské melóny a následne 3D vyrezávanie.

 

carving 0 ovocie zelenina vyrezavanie umenie gastro

 

Text: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Veda v kuchyni alebo molekulárna gastronómia 

molekular kuchyňa 5 veda chemia gastronomia zazitok