Stres, hluk, sociálne siete a digitálny smog, to všetko sú neodmysliteľné zvuky a ruchy súčasného života každého z nás. Niet preto divu, že ľudia túžia po pokojnom prostredí, kde môžu naozaj na pár dní alebo aspoň pár hodín vypnúť. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na hotely a ubytovacie zariadenia, ktoré odpovedajú na potrebu volania po tichu svojimi špeciálnymi programami alebo službami.

 

tiche hotely uvod

 

Tiché hotely

Hotely významných značiek, ktoré sa nezriedka nachádzajú aj uprostred rušných svetových metropol majú svoje izby, reštaurácie a wellness centrá koncipované a konštruované tak, že uprostred nich nebudete rušený žiadnymi vonkajšími zvukmi. Zvukotesnosť pred hotelovými a vonkajšími ruchmi je zabezpečená špeciálnou zvukotesnou izoláciou. Bonusom sú aj tzv. silent zóny v reštaurácii, wellnesse, saune alebo bazénoch, kde sa odporúča vstup len dospelým a pri rešpektovaní minimálneho rozhovoru, dodržiavaní ticha a predpokladanej relaxácie pri pokojnej hudbe.

Ak budete hľadať takéto hotely, zárukou "ticha" sú držitelia značky "Quiet Hotel Award". Medzi držiteľov tohto ocenenia patria napríklad Hotel Regina Paris vo Francúzsku alebo Ramada Apollo Amsterdam Centre v Holandsku.

 

tiche hotely regina paris

 Hotel Regina Paris, Francúzsko

Ticho počas celého dňa na sviatok Nyepi

Na ostrove Bali sa raz za rok oslavuje sviatok Nyepi. Počas neho sa od východu do západu slnka všetko vypína. Nehrá hudba, nerozpráva sa, nespieva, nevychádza sa z domu, nefunguje letisko, služby, skrátka, rešpektuje sa a praktizuje sa absolútny pokoj a ticho. Tento hinduistický zvyk je akceptovaný miestnymi obyvateľmi, ale aj prevádzkovateľmi hotelov, reštaurácií a letovísk, ktorí naň vopred upozorňujú svojich hostí. Účelom dňa ticha je podpora rozjímania bez sledovania televízie, počítačov, vykonávania práce, cestovania i komunikácie ako takej.

 

tiche hotely bali nasa dua

 Hotel Beat Bali, BALI

Najtichšie miesto na svete

Ekológ Gordon Hempton vymedzil v americkom štáte Washington prírodné územie, ktoré je najtichším miestom v USA a zrejme i vo svete. One Square Inch of Silence sa nachádza v dažďovom pralese a ide o jedno z mála miest na planéte, ktoré je úplne bez znečistenia ľudským hlukom (vrátane leteckej dopravy). Neďaleko sa nachádza niekoľko ubytovaní, ktoré sú v súlade s prírodou a ekologickým životom.

 

tiche hotely domaine madelaine

 Hotel Domaine Madelaine, USA

Označený náramkom

Niektoré hotely a ubytovacie zariadenia ponúkajú svojim klientom možnosť "nekomunikácie" a dodržiavanie ticha v ich okolí. Ľudia, ktorí majú záujem o túto "službu" dostanú po príchode do hotela tzv. tichý náramok. Hotelový personál tak vie, že sa nebude týchto klientov na nič pýtať ani s nimi inak komunikovať. V prípade potreby je možné písať si požiadavku týkajúcu sa stravy, upratovania alebo iných služieb do špeciálneho notesa. Jedným z hotelov, ktorí praktikujú tiché náramky je Alpina Gstaad vo Švajčiarsku.

 

tiche hotely alpina gstaat

 Hotel Alpina Gstaad, Švajčiarsko

Ak sa vám tieto služby zdajú netradičné, skúste sa na chvíľu ponoriť do skutočného ticha. Najlepšie v prírode, bez zvukov dopravy, hučania klimatizácie, šušťania počítačov a iných elektronických prístrojov, bez médií, rozprávania a akýchkoľvek ostatných "bežných" ruchov. Ako hovorí zvukový ekológ Gordon Hempton, počúvaním prirodzeného ticha sa cítime byť v spojení s prírodou, krajinou, našou evolučnou minulosťou i so sebou samými. A to je veľký dar.

Pripravila: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Tipy pre rodiny s deťmi na dovolenkové aktivity vo Vysokých Tatrách

 vtatry tipy rodiny tatranska kometa 3