Ríbezle, maliny, egreše, čučoriedky, ale aj novodobejší muchovník či josta neodmysliteľne patria k letnému jedálničku. Svieža chuť a množstvo vitamínov obsahuje každý kúsok tohto ovocia. Najideálnejšia je konzumácia čerstvého ovocia priamo po jeho zbere. Poradíme vám však aj iné formy spracovania, ak máte bohatú úrodu. Najskôr sa však zoznámime s pozitívnymi vlastnosťami a účinkami jednotlivých plodín.

 

bobuloviny uvod

 

Ríbezle

Červené bobuľovité ovocie poznáme aj z dôb minulých, a nedá sa nespomenúť si na jeho výrazne kyslastú chuť, aj v čase najvyššej zrelosti. A v tom je tajomstvo jeho zdraviu prospešným účinkom. Každá bobuľa obsahuje približne 2 miligramy vitamínu C, takže už len drobná hrsť ríbezlí pokryje dennú potrebu vitamínu C. Okrem C-čka obsahuje vitamín B5 (Viac o zdrojoch vitamínov skupiny B a ich účinkoch sa dočítate tu.) , vitamín E a minerálne látky draslík, železo, vápnik a horčík. Celkovo by sa dalo povedať, že konzumácia ríbezlí je prospešná pre imunitný systém, správnu činnosť srdca i ostatné svaly, upokojuje nervový systém a chráni bunky pred voľnými radikálmi. Červená ríbezla je tradíciou a klasikou, postupne sa začali pestovať jej rôzne druhy a kultivary, obľúbená je aj čierna a biela ríbezľa.

 

bobuloviny ribezle

 

Egreše

Keď si zaspomínate na záhradu svojich starých mám v detstve, tam kde sa pestovali ríbezle, boli vždy súčasťou záhradných stromčekov aj sladké a obľúbené egreše. Zeleno - žlté plody s hrubšou kožou alebo svetlo až tmavo červené plody s jemnými chĺpkami boli tým správnym doplnkom ku kyslastým ríbezliam. Niekto vysával len šťavu, iní milovali celé plody. A oprávnene. Okrem skupiny vitamínov B, C, E a A obsahujú egreše aj omega mastné kyseliny 3 a 6, a množstvo minerálnych látok. Prospievajú dobrému stavu ciev, zdravému tráviacemu traktu, chránia zrak, zlepšujú stav vlasov a nechtov.

 

bobuloviny egreš

 

Maliny

Patria medzi najobľúbenejšie bobulovité ovocie. Chutia sladko, sú voňavé a ideálne dotvárajú akékoľvek sladké i zdravé jedlo. Sami o sebe dokážu byť taktiež pochúťkou. Maliny okrem vitamínu C a K a taktiež mangánu obsahujú vlákninu. Sú prospešné pre trávenie, zdravý stav čriev, isté výskumy dokonca preukázali, že zabraňujú tvorbe polypov v črevách, alebo už jestvujúce polypy minimalizujú. Aj táto štúdia však hovorí o tom, že musí byť aplikovaná na väčšom počte osôb, aby mohla byť považovaná za relevantnú. Maliny dnes tiež môžeme dopestovať v rôznych farebných odrodách, okrem červenej sú aj čierne, biele a ružové maliny.

 

bobuloviny malina

 

Muchovník

Plody muchovníka pripomínajú veľké čučoriedky. Rastú na stromoch i kríkoch. Plody muchovníka sa v posledných rokoch udomácnili aj v našich zemepisných šírkach, a naozaj sa im tu darí. Ich úroda býva bohatá, trvá niekoľko týždňov a plody dozrievajú postupne. Ich chuť je sladká, ale čučoriedky pripomína len okrajovo. Muchovník je známy aj pod názvom kanadská čučoriedka. Hovorí sa, že pôvodne ide o ovocie, ktoré patrilo do tradičného liečiteľstva indiánov. Bobule sú bohaté na polyfenoly, ktoré majú antioxidačné účinky, dokážu znížiť hladinu zlého cholesterolu, pomáha správnej činnosti srdca, čistia krv a znižujú horúčku. Bonusom muchovníka je, že okrem plodov sú účinné a prospešné aj jeho biele kvety, ktoré sú predzvesťou plodov, a červené listy, ktoré sú ideálne na zber počas jesene. Z kvetov i listov sa pripravuje čajový odvar. Čaje dodávajú organizmu silu a pozitívnu energiu, listy dokážu eliminovať tráviace ťažkosti, kvety zase posilňujú dýchacie cesty.

 

bobuloviny muchovnik

 

Spracovanie bobuľovitého ovocia

Keď je úroda malín, ríbezlí i muchovníka naozaj bohatá, môžeme si ovocie uskladniť aj na obdobie jesene a zimy. Mrazenie je jednoduchým a praktickým spôsobom uchovania bobuľovín. Zmrazené ovocie sa dá následne využiť do koláčov, miešaných nápojov, smoothies i ako prídavok do jogurtov a ovsených kaší. Ak chcete zabrániť tomu, aby sa bobule pri zmrazovaní navzájom zlepili, pripravte si ich oddelene na väčší plech, ten dajte na pár hodín zamraziť aj s ovocím a potom ovocie vložte do nádob alebo vrecúšok a zostanú zmrazené jednotlivo. Ak chcete uchovať ich pôvodnú sýtu farbu, pokvapkajte ovocie pred zmrazením citrónovou šťavou.

 

bobuloviny spracovanie

 

Sušenie je tiež obľúbeným spôsobom uskladňovania ovocia, obľúbenými plodinami na sušenie sú predovšetkým jablká, hrušky, jahody a slivky. Ak máte ale výkonnú sušičku, skúste aj spomínané maliny alebo muchovník. Tradičným spôsobom uchovávania ovocia je zaváranie, výroba džemov, lekvárov, sirupov alebo detských ovocných kaší. Pri domácom zaváraní môžete uprednostniť oproti obchodnej sieti zdravšie alternatívy konzervácie, menej cukru, náhradu cukru inými sladidlami, napríklad stéviou a podobne.

 

bobuloviny džemy

 

A aby sme nezabudli na voňavé koláče, hoci aj raw, vegánske alebo inak zdravé, s čerstvým bobuľovým ovocím vytvoríte hravo lákavý dezert aj z obyčajnej bublaniny. Tak dobrú chuť a hor sa lesa i záhradky.

Text: Petra Adamcová