Premýšľate o dovolenke na Slovensku alebo v susedných krajinách? V ponuke hotelov si môžete vyberať z pobytov rodinných, hotelov pre deti, ale aj hotelov výlučne pre dospelú klientelu. V minulom článku sme si priblížili hotely, ktoré sa svojimi službami zameriavajú prevažne na detského klienta. Dnes si rozoberieme hotely pre dospelých alebo tzv. "adult only" hotely.

 

adult hotel 5

 

Na Slovensku alebo v Česku klasifikácia hotelov len pre dospelých nie je možná kvôli diskriminácii nedospelých hostí z dôvodu veku. Preto sa zaužívalo označenie hotely 18+, 15+ alebo 12+. Hotely sa u nás neoznačujú "adult only" ale "adult friendly". V praxi to znamená, že v hoteli sa môže ubytovať napríklad rodina s deťmi, deti ale nebudú mať zvýhodnené ceny za ubytovanie a stravu, a rovnako nie sú pre nich pripravené špeciálne zariadenia ako herňa, detské bazény alebo jedlo pre deti.

Pre koho sú "adult" hotely určené? Určite pre páry, ktoré si chcú oddýchnuť bez detského kriku, šantenia, detských animácií a skákania a výkrikov radosti v bazénoch. Ak ste pracovne vyťažení, alebo potrebujete načerpať energiu v takomto prostredí, v zahraničí je na výber z množstva hotelov so zameraním pre dospelého hosťa a na Slovensku a v Česku je ich tiež zopár.

 

adult hotel 1

 

V čom sú "adult only" hotely iné?

Môžu sa vyznačovať eleganciou a vysokým štandardom poskytovaných služieb. Vyžadujú si dress code oblečenie pre hostí do reštaurácií a spoločenských priestorov. Poskytované služby v oblasti doplnkových služieb sa zameriavajú na skrášľovacie procedúry, terapie a masáže vhodné pre páry. V bazéne sa dbá na dodržiavanie tichých zón, k dispozícií sú bary, diskotéky a zábavy pre dospelých. Rovnako aj animačné programy sú svojou špecializáciou ideálne pre dospelú klientelu.

 

adult hotel 4

 

Z praxe služby hotelov pre dospelých využívajú bezdetné páry, staršie páry s odrastenými deťmi, ale aj rodičia, ktorí majú niekoľko detí, zabezpečili si ich stráženie, a chcú si užiť pár dní len vo svete bez detského kriku a plaču. Do hotelov prichádzajú aj manažéri a manažérky na pracovné stretnutia i skupinky dám na takzvané dámske jazdy.

Aj keď sa bezprostredne po vzniku hotelov bez detí napríklad u našich poľských susedov rozprúdila debata o vhodnosti a nevhodnosti takéhoto zariadenia, nikto vás kvôli rozhodnutiu stráviť dovolenku bez prítomnosti detí súdiť nebude. Ako sa vyjadrili hotelieri "dospelých" hotelov, nejde o diskrimináciu detí, ale o podnikateľský zámer. A ako cieľovú skupinu si títo hotelieri vybrali práve dospelého klienta. Z dôvodu čoraz väčšej obľúbenosti týchto hotelov niektoré cestovné kancelárie pripravili aj špeciálne katalógy zamerané na dospelých klientov. Aj niektoré letecké spoločnosti reagovali na dopyt po službách "adult" priestorov a vyčlenili napríklad v lietadlách výlučne "adult zóny".

 

adult hotel 2

 

Takže, ak potrebujete pár dní zrelaxovať v tichom prostredí "dospelých a veľkých", neobávajte sa, a doprajte si oddych v takto zameranom hoteli. Možno zistíte, že je to raz za čas presne to pravé pre vás.

Text: Petra Adamcová
Foto: Pixabay

 

Prečítajte si tiež: Premýšľate o dovolenke, ale ste čerstvými alebo viacnásobnými rodičmi?baby uvod 1