Sú mestá, ktoré pod snehovou pokrývkou získavajú čarovný esprit. Stačí len prechádzať sa pomedzi padajúce vločky a sledovať vianočnými svetielkami vyzdobené pamiatky. Cítiť vône a vnímať atmosféru. Na niektoré miesta je to zo Slovenska len kúsok, za inými si treba zaletieť zopár hodín.

Hallstatt

Mestečko Hallstatt v Hornom Rakúsku sa rozprestiera nad rovnomennou vodnou plochou pod masívom Dachsteinu. V kopcovitom teréne nad jazerom sú vystavané drevené a murované domčeky, kostoly, hotely, obchodíky, reštaurácie i drobné taverny. Malebnosť Hallstattu znásobuje odraz okolitých hôr a domov na vodnej hladine jazera. Uličky kľukatiace sa pomedzi vyzdobené domy vytvárajú naozajstnú zimnú idylku.

 

rozprávkový hallstatt

 

Zámok Neuschwanstein

Zámok Neuschwanstein je impozantná stavba, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie turistické ciele v Nemecku. Hoci mu architekti vytýkajú vzhľadovo nesúrodú zmes všetkých architektonických štýlov, stavba pôsobí naozaj rozprávkovo. Pravú vianočnú atmosféru majú historické trhy, ktoré sa konajú počas sviatkov na nádvorí zámku.

 

rozprávkový neuschwanstein

 

New York

Určite ste všetci videli film Sám doma, Stratený v New Yorku. Obrovský vianočný stromček na Rockefellerovom námestí, zasnežený Central park a vianočná výzdoba na každom dome i strome. Sneh dokáže zakryť aj to, čo by ste počas iných ročných období vidieť nemuseli. New York patrí do zoznamu "must have" vianočných cestovateľov.

 

rozprávkový new york

 

Rovaniemi

Najviac vianočné miesto na svete je určite v Laponsku. Žije tu totiž Santa Claus, má tu dom, dielňu i svojich pomocníkov. Dedinka Santa Clausa sa nachádza vo fínskej časti Laponska, neďaleko mestečka Rovaniemi. Domčeky v dedine sú vystavané v rozprávkovom štýle, v uličkách sa môžete previezť na špeciálnych "santovských" saniach ťahaných losmi a zažiť tu naozajstnú vianočnú romantiku.

 

rozpravkovy santa claus

 

Banff

V kanadských vrchoch Rocky Mountains sa nachádza malebné mestečko Banff. Počas celého roka je plné návštevníkov, ktorí prichádzajú poznávať národné parky v okolí. Krásne vyzdobené domy a množstvo podujatí, ktoré sú naplánované na celý december robia z Banffu ideálne miesto vianočných tradícií a atmosféry.

 

rozpravkový banff

 

Praha

Na záver mesto, ktoré nám je najbližšie zo všetkých spomínaných. Praha je impozantná a dych vyrážajúca metropola. Spája sa v nej zachovaná architektúra siahajúca do obdobia panovania Karla IV., čaro historických dláždených uličiek a neopakovateľný genius loci. Horúci punč, pečené gaštany, umelci na Karlovom moste - to všetko sú drobné radosti, vďaka ktorým sa na Vianoce do Prahy vždy radi vrátite.

 

rozpravkova praha

 

Text: Petra Adamcová
Foto: Pixabay