Keď sa ráno prebúdzate na vtáčí spev, slnko badateľne vychádza skôr a čoraz neskôr zapadá, vo vzduchu cítiť tú neopísateľnú vôňu sviežosti, je tu jar, obdobie nového začiatku a obnovy nielen v prírode, ale aj v našich organizmoch.

 

detox ocista organizmu jar telo pecen 2

Jar je najvhodnejším obdobím na detox

Podľa teórie starovekej čínskej medicíny je jar ročným obdobím, ktoré je najvhodnejšie na detoxikáciu alebo vnútornú očistu organizmu. Možno sa pýtate, či je takýto detox naozaj potrebný, či nie sú naše telá prispôsobené na to, aby sa detoxikovali priebežne a samostatne. Áno, viacero lekárov odpovedá, že ľudské telo by to zvládlo samo a v minulosti aj zvládalo, avšak v tom čase nebolo zaťažované potravinami s konzervantami, chemickými prísadami, kovmi, mäsom zo zvierat dokrmovaných antibiotikami a zeleninou a ovocím ošetrovaných chemickými prípravkami. Žijeme iným spôsobom, často presedíme väčšiu časť dňa bez pohybu na čerstvom vzduchu, spíme málo a vôbec spôsob života v minulosti bol úplne iný ako dnes. Preto sa detoxikácia organizmu v súčasnosti považuje za prospešnú a odporúčanú aktivitu.

 

detox ocista organizmu jar telo pecen 3

 

Očista organizmu

Avšak, detoxikácia by mala byť jemným a postupným procesom, vďaka ktorému sa budete cítiť nabití energiou. MUDr. O´Brienová, ktorá sa už viac ako 15 rokov venuje problematike očisty organizmu hovorí, že ak ste v minulosti počas detoxikácie zaznamenali hnačky, bolesti hlavy, únavu a podráždenosť, je pravdepodobné, že ste na svoje telo tlačili príliš silno a neposkytovali ste mu podporu, ktorú si vyžadovalo počas celého procesu.

Jednoduchý návod na očistu spočíva v poskytnutí podpory metabolizmu toxínov a v znížení ich príjmu, taktiež obmedzenie potravín s konzervantami a "e-čkami". Odporúča sa strava bohatá na vitamíny, minerály a živiny podporujúce detoxikáciu.

 

detox ocista organizmu jar telo pecen 1

 

Zelenina na detox

Základné pravidlo je konzumácia zeleniny rôznych farieb, ovocia, výživných orechov a semien. Pri voľbe mäsa, vyberajte chudé mäso z voľného výbehu, ryby z prirodzeného prostredia, aby ste sa vyhli pesticídom a herbicídom. Rovnako je to aj u ovocia a zeleniny, ktorú nakupujte u overených pestovateľov. Biologické potraviny a suroviny sú v tomto prípade tou najlepšou voľbou.

Pri očiste organizmu by ste sa mali vyhnúť:

  • potravinám a jedlám s cukrom a umelým sladidlom
  • geneticky modifikovaným potravinám
  • bielemu pečivu
  • alkoholu a kofeínu
  • vyprážaným jedlám
  • margarínu
  • údeninám a polotovarom

Okrem spomínaného ovocia, zeleniny, orechov a chudého mäsa a rýb sa odporúčajú:

  • jedlá s vysokým podielom vlákniny
  • 2 - 3 litre vody a dobrou voľbou sú aj bylinkové čaje
  • aktivity, pri ktorých sa spotíte (cvičenie, sauna, horúce kúpele), čím napomôžete vylučovaniu toxínov z tela
  • minimálne 8 hodín spánku, ktoré telo potrebuje na obnovu buniek a regeneráciu
  • nevylučujú sa ani výživové a bylinné doplnky na podporu funkciu pečene, avšak tu je vždy dobré poradiť sa s vašim lekárom alebo farmaceutom

Pripravila: Petra Adamcová