Lyžovanie, bežkovanie, sánkovanie či bobovanie sú zimné športy, ktoré pozná každý z nás. Ale tak ako sa posúvajú hranice vo vývoji nových technológií, posúvajú sa aj hranice v športovaní a tvorení nových disciplín. Tak sa poďme pozrieť na niektoré menej zvyčajné a najmä adrenalínové zimné športy.

 

extrem uvod

 

Ľadolezectvo

Rovnako ako horolezectvo je aj tento šport spojený s výstupom a dosiahnutím vrcholu konkrétnej ľadovej plošiny, zľadovatenej skaly alebo zamrznutého vodopádu. Tým sa ale podobnosť s horolezectvom končí. Ľadová plocha má úplne iný charakter a štruktúru ako skala. Lezec sa rukami nedokáže zachytiť zdolávanej steny, a preto sa musí absolútne spoliehať na svoju ľadolezeckú výstroj. Pomôckami ľadolezcov sú horolezecké mačky, čakany, ľadovcové kladivá, skrutky a dôkladné istenie. Podmienkou na vykonávanie tohto športu je dlhodobá teplota pod bodom mrazu, ktorá zaručuje, že sa zdolávaný úsek neodtrhne, nezrúti alebo nezlomí. Na Slovensku sa tento šport praktizuje najmä v Slovenskom raji.

 

extrem ladolezenie

 

Potápanie pod ľadom

Ak ste si na letnej dovolenke urobili potápačský kurz, možno vás napadlo, aké je to, potopiť sa pod vrstvu ľadu do mrazivej vody. Nadšenci tohto športu hovoria o pocite čistoty, eufórii z paprskov prebleskujúceho slnka pod ľadom a úplne oslobodzujúcom pocite z potápania. Ide však o naozaj náročný šport. Potápač, ktorý ide pod ľad je pevne priviazaný na lano, ktoré má na starosti jeho istiaci potápač na povrchu. Prostredníctvom lana prebieha aj ich vzájomná komunikácia. Istiaci potápač je pripravený v prípade potreby okamžite zasiahnuť. Ľadové potápanie je možné vykonávať len po absolvovaní špeciálneho kurzu.

 

extrem potapanie

 

Skialpinizmus

O skialpinizme ste už určite počuli a videá extrémnych skialpinistov ste s nadšením zdieľali na sociálnych sieťach. Ide o kombináciu výstupu na kopec alebo horu a následný zjazd na lyžiach po neupravených svahoch. Nevyhnutnosťou vykonávania tohto športu je dobrá fyzická kondícia, ktorá je potrebná práve na výstup. Zjazd by mal byť premyslený a naplánovaný, kvôli nebezpečiu spustenia lavíny, riziku neočakávaných prekážok na trati a podobne. Výhodou skialpinizmu je lyžovanie na nepreplnených svahoch, krásne výhľady a pocit slobody.

 

extrem skialping

 

Snowkiting

Tento šport patrí medzi mladšie extrémne zimné športy. Kombinuje jazdu na lyžiach alebo snowborde a tzv. šarkana, na ktorom sa budete vo veternom počasí voziť. Vykonávať sa dá aj na rovine, stačí ak bude silný vietor. Správnym nasmerovaním šarkana sa dá vyvinúť naozaj vysoká rýchlosť. Ešte extrémnejšou formou snowkitingu je lyžovanie alebo snowbordovanie so šarkanom uprostred hôr. Súčasťou takéhoto zlyžovávania sú aj niekoľko desiatok metrov dlhé skoky.

 

extrem kitesurfing

 

Snow kayaking

Áno, čítate správne, kajakovanie na snehu. Tento extrémny druh športu predpokladá využitie kajaku na snehovom svahu, pre milovníkov adrenalínu, čím strmší a neupravenejší svah, tým lepšie. Nech to znie akokoľvek zvláštne, tento šport už má aj svoje oficiálne preteky, ktoré sa konajú v rakúskom meste Lienzi. Snow kayaking z bezpečnostných dôvodov nie je možné realizovať na oficiálnych zjazdovkách.

Text: Petra Adamcová
Foto: Unsplash