Na jazyku sa rozplývajúca husacia pečienka, domáce lokše, chrumkavé v hlinených pekáčoch pripravené husacie mäso a lahodná červená kapusta. K tomu dotyk kvalitného vínka a gastronomický pôžitok aj pre toho najnáročnejšieho gurmána je zaručený. Vitajte v kráľovstve husaciny, v Pivnici u zlatej husi v Slovenskom Grobe.

 

pivnica u zlatej husi 1

 

Rodinná reštaurácia si tajnú receptúru na svoje najlepšie pochúťky odovzdáva už štvrtú generáciu. O tom, ako pripraviť tú najlepšiu pečenú hus i o tom, ako sa z malého podniku stal jeden z najvyhľadávanejších na Slovensku, sme sa rozprávali s osobou najpovolanejšou - Dankou Kisslingovou. Tá sa už od svojho útleho veku pohybuje v kuchyni reštaurácie a sleduje, učí sa a nadväzuje na tradície svojich prarodičov a rodičov - rodiny Jajcayovej. Momentálne drží žezlo a je šéfkou a Pivnice u zlatej husi, ktorá aj pod jej vedením získala už mnoho celosvetovo uznávaných gastronomických ocenení.

 

pivnica u zlatej husi 6

 

Patríte medzi špičku najvyhľadávanejších reštaurácií na Slovensku. Povedzte nám niečo o histórii vášho podniku.

Naša reštaurácia vznikla už v roku 1973, aj keď to ešte nebola reštaurácia v pravom slova zmysle. Boli to tzv. hospodárske prebytky, ktoré sme mohli ponúkať zákazníkom. Husi piekla popri zamestnaní už moja mama, predtým jej mama a jej babička. Ja v tomto prostredí žijem celý život, vyrastala som v ňom a veľmi ma to napĺňa. Náš osvedčený recept na tú najchutnejšiu pečenú hus má už 120 rokov. Tradície totiž nie je potrebné inovovať.

Prezradíte nám recept?

Dôležitá je dobre vykŕmená hus, ktorú 24 hodín vopred nasolíte a necháte oddychovať. Pred pečením potierame hus mliekom a podlejeme vodou. Samotnú hus pečieme tri hodiny v pôvodných hlinených pekáčoch. A ako vždy hovorím, tou najdôležitejšou ingredienciou pri príprave pečenej husi je láska. Hus musíte počas pečenia aj 6 - 8 krát obrátiť, poprepichovať, aby z nej vytiekla masť. Ak nevynecháte žiadny krok, je to vo výsledku cítiť.

 

pivnica u zlatej husi 3

 

Predstavte nám vaše top menu, čo by sme si určite u vás mali vychutnať?

Predjedlo by som odporučila husaciu pečienku na tradičný spôsob s chlebom. Ako hlavné jedlo pochopiteľne našu pečenú hus s červenou kapustou a lokšami. Ako dezert je u nás vyhľadávaná tradičná ťahaná štrúdľa, ale práve v týchto dňoch som prišla na jedálny lístok s novinkou. Klasické zemiakové šúľance s orechmi znejú veľmi jednoducho, ale pripravované sú tak, že kto ich ochutnal, povedal, že také dobré ešte v živote nejedol. Ale treba povedať, že odporučiť hosťom by som mohla každé naše jedlo na jedálnom lístku. Som totiž perfekcionistka, a pokiaľ nie som presvedčená, že nami ponúkané jedlo je TOP, nepustím ho von.

Vaša reštaurácia však nie je len o vynikajúcom jedle, ale aj o rozsiahlej zbierke kvalitných vín. Ako obsiahla je vinotéka v Pivnici u Zlatej Husi?

V našej vinotéke máme momentálne približne 180 druhov vín, číslo je pochopiteľne pohyblivé, niektorý ročník sa dopije, ale nahrádzajú ho nové. Čo sa týka oblastí, zo Slovenska preferujeme Malokarpatský región. Tiež, ale nie od každého, vyberáme si len tých najlepších. Máme u nás aj vína z južného Slovenska z oblasti Strekova, z východného Slovenska sú to napríklad Žitavské vinice a Tokajské vinice. Kvalita slovenských vín za posledné roky niekoľko násobne stúpla a ich kvalita sa dá porovnať aj so svetovou špičkou. Svedčia o tom aj medaily a ocenenia, ktorí naši vinári získavajú na svetovo uznávaných výstavách vín. V asi 13% máme v našej vinotéke zastúpené aj svetové vína, opäť tie z najkvalitnejších. Spomenúť môžem Chateau Petrus, Chateau Mangold, či Brunello di Montalcino.

 

pivnica u zlatej husi 5 pivnica u zlatej husi 4

 

Dobré jedlo a pitie sú výborným základom, ale u vás si klienti chvália aj neopakovateľnú atmosféru.

Atmosféru robí prostredie, hostia, dobré jedlo, všetko to, vďaka čomu sa u nás človek - hosť dobre cíti. Vďačím za to aj nášmu personálu, ktorí tvoria profesionáli a svoju prácu robia s láskou. Napriek tomu, že sme kedysi dávno začínali s kapacitou reštaurácie 16 miest a dnes máme aj so záhradou 220 miest, stále je u nás cítiť pohodu a rodinnú atmosféru. Každý priestor u nás má svoje čaro, súkromie a svoje vyžarovanie.

Viem, že si vážite každého jedného hosťa, ktorý k vám zavíta. Nedá mi ale nespýtať sa na svetovo známe a uznávané osobnosti, ktoré do vašej reštaurácie zavítali.

Áno, bolo ich veľa a veľmi nás to teší. Spomeniem singapurského prezidenta, prezidenta UEFA Michela Platiniho, šachového veľmajstra Anatolija Jevgeneviča Karpova, monackého princa Alberta, arménskeho prezidenta, predsedu vlády Ruskej federácie, ale aj mnoho našich slovenských a českých osobností kultúry a spoločenského života, napríklad Iva Janžurová, Helena Vondráčková, prezident Václav Havel i Václav Klaus.

Viac informácií: www.zlatahus.sk