Nadšenci zimných športov zbystrite! S prichádzajúcim obdobím sa mnohí z nás chystajú na aktívne zimné dovolenky plné lyžovania a relaxu uprostred rozprávkovej zasneženej prírody. Čo tak skúsiť tento rok niečo nové? Zoznam lyžiarskych disciplín je skutočne pestrý a naučiť sa nový spôsob ako presvišťať svah môže byť zábava.

 

lyžovanie PR 1

Zdroj foto: Nomad_Soul / Shutterstock.com

 

Alpské lyžovanie

Alpské alebo aj zjazdové lyžovanie je najbežnejšou lyžiarskou disciplínou, ktorá sa uskutočňuje na upravených zjazdovkách. Vzhľadom na to, že ide o najjednoduchšiu formu lyžovania, je vhodné aj pre úplných začiatočníkov. Zjazdové lyžovanie môže byť rozdelené do ďalších kategórií, napr. zjazd, slalom a iné. Vybavenie a dĺžka lyží závisí hlavne od zdatnosti lyžiara. Zvoliť si môžete univerzálne lyže alebo kvalitné lyže na slalom - majú krátke carvingové oblúky, malý rádius (cca 10 - 13 cm) a sú pomerne úzke (65 - 70 mm). Ponuka zjazdových lyží Elan vám zabezpečí ten najlepší zážitok z jazdy.

Freeride lyžovanie

V tomto prípade hovoríme o lyžovaní mimo urolbovanej upravenej zjazdovky, po nedotknutom snehovom povrchu. Táto forma lyžovania je náročnejšia a vyžaduje si predchádzajúce skúsenosti (aspoň stredne pokročilý) a osvojené techniky. Lyže, ktoré bojujú s náročnejším terénom a hlbokým snehom sú spravidla pod viazaním širšie, tj 90 - 140 mm. Ak hľadáte spoľahlivý model, vyskúšajte Fischer lyže a ich model Ranger pre dokonalé manévrovanie v prašane.

Freestyle lyžovanie

Ide o hravé a adrenalínové lyžovanie, ktoré zahŕňa rôzne akrobatické triky a prekážky v snowparku, napríklad vzdušné skoky, koľajnice a hrboľaté svahy. Lyže na freestyle sú navrhnuté tak, aby poskytovali lyžiarovi väčšiu stabilitu pri dopadoch, tzn. sú široké 75 - 100 mm, a pomáhali pri zrýchľovaní a zatáčaní.

Severské lyžovanie

Severské lyžovanie sa od obľúbeného zjazdového lyžovania líši v tom, že k viazaniu je fixovaná iba špička a je umožnený voľný zdvih päty. Túto disciplínu môžeme ďalej deliť na beh na lyžiach, skoky na lyžiach a kombinovanú formu. Spomedzi nich je ako voľnočasová športová disciplína preferované bežecké lyžovanie, resp. beh na lyžiach či hovorovo bežkovanie, ktoré si môžete užiť na menej strmých svahoch a rovných tratiach.

lyžovanie PR 2

Zdroj foto: gorillaimages / Shutterstock.com

 

Telemarkové lyžovanie

Táto disciplína je kombináciou alpského a severského lyžovania. Pri telemarkovom lyžovaní je vaším cieľom zjazdiť horu zhora dole, avšak päta nie je fixovaná k lyži. Na rozdiel od klasických oblúkov je tu váha rovnomerne rozložená na obidve lyže a lyžiar vyvíja väčší tlak na kolená, teda je v pokľaku, aby dosahoval lepšiu stabilitu pri voľných pätách. Táto disciplína je určená prevažne pre pokročilých lyžiarov so skúsenosťami.