Odborníčka Lenka Hlubinová Vargová radí pri výbere vhodných rastlín dbať aj na ich druhy. Nemusíte sa však obávať; väčšina rastlín je vhodná do takmer každého interiéru. Niektoré druhy sa však hodia len do určitého typu prostredia. Sú také, ktoré pôsobia vidiecky a iné, ktoré zas pôsobia smútočne. Na samý začiatok je však dobré vedieť, že ak aj vyberiete vhodnú rastlinu, to najdôležitejšie je len pred vami. Umiestnenie a starostlivosť sú omnoho dôležitejšie.
Starostlivosť nadovšetko
O črepníkové rastliny sa treba starať zalievaním aspoň dvakrát do tyždňa. Rezaným kvetom je doležité každý deň vymieňať čerstvú vodu. Vtedy vydržia najdlhšie. Ideálne by nemali byť vystavené sálavému teplu, neumiestňujte ich teda k radiátorom alebo na parapety nad radiátory. Ak si chcete uľahčiť prácu s kvetmi v interiéri, napichajte ich do aranžérskej hmoty. Takýmto aranžmánom stači už len dolievať vodu. Kvalitná kvetinová výzdoba v hoteloch a reštauráciách pomáha ich majiteľom zaujať a sľubuje estetický zažitok, vďaka čomu sa hostia citia príjemne a radi sa vracajú.
Ukazovateľ kvality
Živé kvety v hoteloch a reštauráciách sú vynikajúcim ukazovateľom očakávanej kvality. Zákazníci si urobia obraz o tom, ako sa o nich postaráte. Použitie živých kvetov, či už rezaných alebo črepníkových, je dôkazom, že dbáte na čerstvé a pravé materiály. Klienti automaticky predpokladajú, že keď to platí v dekoráciách, tak určite aj v kuchyni, v servise a službách. Pôsobíte úprimne a seriózne, a to ste ešte pre svojich hostí nič nespravili.
Umiestnenie
Čerstvé kvety umiestnené pri vstupe symbolizujú otvorenosť a pohostinnosť, sú znakom útulnosti. Ak umiestnite živé črepníkové rastliny pred vchod, pre zákazníka je to signál, že je vítaný. Takisto to vypovedá aj o vašej starostlivosti. Ideálne je umiestniť kvetinové aranžmány po oboch stranách vstupných dveri. „Tu odporúčam vždy zelené rastliny vo veľkých nádobach. Aranžmán musí veľkosťou konkurovať dveráám, netreba sa báť veľkých priemerov kvetináčov, ani veľkých rastlin. Krásnu symetriu dosiahnete, keď použijete po oboch stranách identické nádoby. Výrazným oživením je aj veniec na vstupných dverách. Použité materiály a zvolený sortiment rastlín by mali odrážať aktuálne ročné obdobie. Priroda je krásna sama o sebe, architektúra vášho podniku tiež. Preto netreba veniec dopĺňať stužkami a umelými ozdobami. Cení sa najma prirodzenosť.
Veľké hotelové reťazce využívajú vo svoj prospech aj predajný potenciál vône
Materiály nádob prispôsobte štýlu
Nádoby na aranžovanie prispôsobte štýlu interiéru. Vyberajte z takých materiálov, ktoré daný priestor definujú. Do moderného priestoru možete použiť sklo či kov, do rustikálneho kameninu alebo drevo, v etno štýle sa uplatní skôr tmavé drevo, pri strohom interiéri niečo minimalistické v imitácii kameňa, pri priemyselne pôsobiacom interiéri to môže byť opäť kov, drevo či sklo. Kvetináče umiestnené pred vchodové dvere by mali byť veľké a baňaté. Pôsobia lepšie než úzke a vysoke tvary. Materiál nádob by mal korešpondovať s fasádou hotela alebo reštaurácie, ako aj s typom architektúry. Pri výbere treba myslieť na to, že nádoba je doplnkom, vyniknúť má zeleň a architektúra. Nádobu na recepcii alebo na barovom pulte vyberajte v tvare lodičky, podlhovastú a nízku. Či už v nej bude ovocie alebo kvety, nebude prekážať vo výhľade a bude pôsobiť zaujímavo aj keď použijete viacero nádob. „Vázičky na stoloch by mali byť malé. To znamená nizke či široké, no odporučam skôr stredne vysoké, s výškou približne dvadsať centimetrov a s úzkym hrdlom. Do tých stačí vložiť jeden kvietok a dojem bude dokonalý, “ hovori Lenka Hlubinová Vargová. Na toalety radí použiť aranžmán v klasickom tvare nadoby, ako kvetinač. Materiál závisí od interiéru. Ideálne je umiestniť aranžmán k zrkadlu, kde sa v jeho odraze efekt znásobí.