Ocenenia za výbornú gastronómiu a reštauračné služby i tento rok udelil bedeker Gurmán na Slovensku. Najvyšší počet bodov získali reštaurácie tatranských hotelov, kuchárom roka sa stal Daniel Tilinger.
Foto: Ceny Gurmán AWARD sa udeľujú vo viacerých kategóriách - Reštaurácia roka, Kuchár roka, ako aj prestížne Zlaté vidličky.
Každoročne je vydanie bedekra Gurmán na Slovensku očakávanou udalosťou v celej gastronomickej obci. Je s ním spojené aj udeľovanie cien Gurmán AWARD vo viacerých kategóriách, ako je Reštaurácia roka či Kuchár roka, a tiež udeľovanie prestížnych Zlatých vidličiek. „Po devastačnom období korony sa cestovný ruch a gastrosektor len veľmi pomaly spamätávajú. Preto sme nesmierne radi, že sme mohli bedeker opäť vydať, a dať tak verejnosti na známosť, že tí najlepší to nevzdali!“ hovorí vydavateľ Radoslav Nackin.
Nastalo veľa zmien a viaceré reštaurácie si polepšili. Treba však zdôrazniť, že všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri Gurmán na Slovensku, sú tie najlepšie z celého Slovenska a zaslúžia si veľký rešpekt. Sme radi, že ich z roka na rok pribúda. Gurmán na Slovensku je už aj online a aj v anglickom jazyku. Do hodnotení sa môžu už zapojiť aj gurmáni samotní a tlmočiť tak svoj názor a svoju skúsenosť s danou reštauráciou. Reštauráciám sa udeľuje maximálne 100 bodov, a to v štyroch kategóriách: Kuchyňa 50 bodov, Servis 20 bodov, Vínna karta 20 bodov, Ambient 10 bodov.
Gašperov mlyn a UFO potvrdili svoje 3 Zlaté vidličky. Na ich úroveň sa dostali aj dva úplne nové koncepty, a to reštaurácia Irin Lukáša Heska a reštaurácia ECK šéfkuchára Daniela Tilingera. Máme tak na Slovensku už štyri Zlaté reštaurácie s troma vidličkami, čo je približne úroveň 1,5 – 2 hviezd Michelin.
Kuchár roka – EBENICA COFFEE Best 20 Chefs
Šéfkuchár Daniel Tilinger z ECK sa stal podľa hlasovania odborných hodnotiteľov Gurmána a tiež hlasov všetkých šéfkuchárov z reštaurácií v Gurmáne jednoznačne Kuchárom roka v rebríčku Ebenica Best 20 Chefs za prínos pre slovenskú gastronómiu otvorením svojej signature reštaurácie. Druhý skončil Lukáš Hesko a tretí Martin Novák. Najlepšiu hospitality majú v Irin Bratislava, kde vás osobne privíta sám šéfkuchár Hesko a servíruje svoje jedlá.
Foto: Šéfkuchár Daniel Tilinger z ECK (v strede) sa stal Kuchárom roka v rebríčku Ebenica Best 20 Chefs. Druhý skončil Lukáš Hesko (vpravo) a tretí Martin Novák.
Someliérom roka je podľa nominácie Asociácie someliérov Slovenska, Patrícia Bačová – mladá nádejná someliérka. Grand Prix za celoživotné dielo dostal Richard Císar, ktorému takto vyjadrilo vďaku celé hnutie Zväzu kuchárov a cukrárov Slovenska.
Zlaté vidličky
Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky a dve dostala reštaurácia Franz Jozef Hotela Lomnica, čím sa stala aj hotelovou reštauráciou roka. Jednu zlatú vidličku prvýkrát dostali reštaurácie Edomae sushi Matsuki a zároveň sa stali aj tematickou reštauráciou roka. Ďalšími sú : ARTE restaurant – Kaštieľ Pálffy Sv.Jur, Sogu Bistro Martina Nováka, Pivnica u zlatej husi, BUBBLES A Colette.
Najviac bodov v Bratislave získal ECK, v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval už desiaty rok za sebou Marián Filo so svojím Château Čereňany, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji tiež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant a v Prešovskom a Košickom kraji je lídrom Gašperov mlyn.
Foto: Someliérom roka je podľa nominácie Asociácie someliérov Slovenska nádejná mladá someliérka Patrícia Bačová
TOP hotelová, prémiová a tematická reštaurácia
Gurmán každoročne vyhodnocuje najlepšie reštaurácie v troch kategóriách samostatne. v kategórii Prémiové reštaurácie, ktorej partnerom je METRO Slovensko bolo poradie nasledovné:
- 1. miesto: ECK
- 2. miesto: Gašperov mlyn
- 3. miesto: Irin
V kategórii hotelových reštaurácií, ktorých partnerom bolo IMESO Slovensko
- 1. miesto: Franz Jozef – Hotel Lomnica
- 2. miesto: Grand Hotel Kempinski High Tatras
- 3. miesto: Reštaurácia Sissi Hotela Lomnica
V tematických reštauráciách, ktorých partnerom bol pivovar ERB:
- 1. miesto: Edomae sushi Matsuki
- 2. miesto: Iasai Food Bar
- 3. miesto: Penzión a reštaurácia Villa Rosa
Novinkou minulého ročníka udeľovania cien bolo, že sme vytvorili aj celkový súhrnný rebríček všetkých reštaurácií bez rozdielu zamerania a úrovne luxusu, kde dominantnou bola podľa našich kritérií kuchyňa a následne servis. Tento rebríček bol nazvaný podľa svetovo známeho partnera gastronómie, talianskej značky S.Pellegrino.
Poradie je nasledovné:
- 1. miesto: ECK
- 2. miesto: Gašperov mlyn
- 3. miesto: Irin
Druhou novinkou bolo udeľovanie prvých zelených vidličiek pre reštaurácie, ktoré svoju prevádzku nasmerovali na udržateľný rozvoja a zero waste prístup. Hodnotí sa ich prístup k zdrojom, ktoré by mali byť z najbližšieho okolia a čo najmenej zaťažovať svoje okolie. Je to o zužitkovaní čo najväčšej časti surovín či zvierat tak, aby bola kuchyňa rozmanitá, zdravá a predovšetkým udržateľná. Zelené vidličky obhájili reštaurácie Gašperov mlyn a Villa Rosa a novoudelenou je Sýpka u Ludvíka z Bábu.
Treťou novinkou bolo udelenie ceny „Objav roka“ pre mladých kuchárov, ktorí sa objavili na slovenskej gastroscéne a presadili sa v náročnej konkurencii.
- Objav roka 2024: Matej BAKOŠ – Bakoš bistro Košice a Lukáš HEUSER – Origin Lučenec
„Treba si vždy vyberať, za akým zážitkom či kvalitou idete. Každá z reštaurácií je v niečom vynikajúca, nie každá je zariadená luxusne, trendy začínajú byť bistrá v jednoduchom štýle, ale s precíznou kuchyňou. Preto, milí gurmáni, navštevujte tie reštaurácie, kde vám chutí, a podporujte ich, chváľte a odporúčajte svojim priateľom! Pretože pozitívne promo potrebujú nielen samotné reštaurácie, ale aj celá slovenská gastronómia,“ uzavrel Rastislav Nackin.
Zdroj: Gurmán na Slovensku
Foto: Jakub Čajko