Oddych s výnimočným tokajským vínom v neobjavenom regióne Dolného Zemplína, kde sa miešajú slovenské tradície s maďarskými a jedlo spája to najlepšie z oboch kuchýň. Rodinný penzión Zlatá Putňa svojich hostí rozmaznáva.

 

Penzión Zlatá Putňa Viničky pohľad z výšky

 

Do penziónu Zlatá Putňa v tokajskej obci Viničky prídete ako hostia, no odídete ako priatelia. Rodinnú atmosféru a pohostinnosť je tu cítiť na každom kroku. Nové priateľstva podporujú ochutnávky skvelého a často veľmi ojedinelého tokajského vína, ktoré nikde inde neokúsite.

Penzión poskytuje rodinné ubytovanie so starostlivosťou, ktorá pripomína domov, no prináša hosťom zážitky, ktoré poskytuje iba unikátny Tokaj. Históriu penziónu Zlatá Putňa začali písať v roku 2005. Penzión i vinohrad Zlatý Strapec založil Gejza Nagy. Dnes sa oň stará jeho dcéra. V rodinnom penzióne pracujú mnohí zamestnanci už od jeho vzniku.

Svoje dvere má pre hostí otvorené v obci Viničky pod južnými svahmi Zemplínskych vrchov popretkávanými mŕtvymi ramenami Bodrogu. Viničky patria medzi najstaršie tokajské obce. V minulosti sa zvážali cez rieku Bodrog tokajské vína do mesta Tokaj. Dnes prostredníctvom výletných lodí môžete priamo z Viničiek absolvovať cestu vína aj s pohárikom v ruke. Toto jedinečné miesto na Slovensku dotvárajú nielen historické tufové pivnice, sudy plné vína, malebné dedinky s bohatou históriou, v ktorých tajomstvá minulosti dnes odhaľujú kultúrno-historické pamiatky, ale unikátnym miestom ho svojou tvrdou prácou robia aj pestovatelia, výrobcovia vín a miestni obyvatelia.

 

Penzion Zlata Putna

 

Pobyt v tejto pokojnej lokalite je mimoriadne lákavý aj v jesenných a zimných mesiacoch. Až takmer do začiatku novembra majú hostia možnosť ochutnať čerstvý burčiak alebo dokonca skúsiť, aké to je vo vinohrade na tradičnom zbere hrozna.

Rodina stojí aj za vinárstvom a stredovekou pivnicou Zlatý Strapec. Históriou presiaknutý priestor je miestom na degustáciu vína, ktoré vzišlo z jedného z najstarších vinárstiev v regióne. Tu spoznáte aj históriu a technologické postupy, ktoré sa využívajú pri výrobe tokajských vín.

„Ochutnávky robíme z vín vlastnej výroby dopestovaných v našich viniciach. Ochutnávku tvoria klasické tokajské vína, na ktorých pracujeme niekedy aj celé desaťročie, pripravované tradičnými postupmi s vysokým potenciálom zrelosti. Popri klasických tokajských vínach sa na degustácií môžete u nás stretnúť aj s vínami, ktoré sa do predaja normálne ani nedostáva , buď kvôli limitovanému množstvu a pri niektorých z dôvodu špecifických postupov. Každý ročník prináša nejaké prekvapenia, tak takou formou to u nás hostia môžu ochutnať,“ pozýva na pohárik Erik Čizmadia.

 

Penzión Zlatá Putňa Viničky reštaurácia

 

Poukazuje na to, že pri tokajskom víne vznikajú v ich priestoroch nové priateľstvá. „Menšie skupinky na spoločnej degustácií a neskoršej voľnej debate pri vínku sa spoznávajú navzájom a to je jeden z najkrajších momentov. Všetko prebieha v priateľskej atmosfére a malé skupinky dvoch, či štyroch ľudí už niekedy na koniec dňa s ďalšími hosťami plánujú výlety v okolí. Väčšia degustačná miestnosť je zaujímavá priestormi aj pri niektorých prezentáciách a aj pracovné stretnutia pri pohári vína prebiehajú príjemnejšie. Firemné teambuildingy sa dajú spestriť plavbou po rieke Bodrog, ochutnávkou vín, prehliadkou vinárstva, rôznych vinárskych súťaží a podobne,“ poukazuje Erik Čizmadia na možnosti trávenia spoločných chvíľ aj väčšími skupinami hostí.

Penzión Zlatá Putňa poskytuje okrem štandardných dvoj a trojposteľových izieb aj apartmán, rodinný apartmánový domček, ale aj sudový domček. Zážitok z pobytu určite podporí aj výborné jedlo, ktoré zostavil domáci šéfkuchár Andrej Révay v spolupráci so známym slovenským šéfkuchárom Danielom Širotom. Menu kombinuje tradičné jedlá slovenskej a maďarskej kuchyne.

 

Penzión Zlatá Putňa Viničky

Penzión Zlatá Putňa Viničky apartmánový dom

Penzión Zlatá Putňa Viničky sudové domčeky

 Penzión Zlatá Putňa Viničky vonkajšie posedenie

Text: BK
Foto: Penzión Zlatá Putňa
Viac na: zlataputna.sk