Japonská kuchyňa je jednou z najobľúbenejších gastronómii sveta. Vďaka svojej pestrosti, rozmanitosti a vzájomnej vyváženosti je nielen chutná, ale aj považovaná za jednu z najzdravších. Vraj práve kuchyni vďačia Japonci za svoju dlhovekosť.

 

japonska kuchyna tradicie jedla sushi uvod 2

 

Japonská tradičná kuchyňa uznávala princípy "piatich pravidiel" prípravy jedál. Konkrétne ide o päť techník úpravy jedla - surové jedlo, grilovanie, príprava jedla na pare, varenie a vyprážanie. S týmito princípmi súvisí aj päť príchutí, ktoré jedlo má obsahovať - sladkú, štipľavú, slanú, kyslú a horkú a päť farieb použitých surovín, ktorými sú čierna, biela, červená, žltá a zelená. V súčasnosti sa tieto princípy uplatňujú na konzumáciu jedla počas dňa, skonzumovať by Japonec mal všetky farby, príchute i úpravy potravín.

Ďalšou dodržiavanou zásadou je absolútna čerstvosť surovín, krátka doba tepelnej úpravy a využívanie sezónnych lokálnych surovín. V nasledujúcich riadkoch vám priblížime sedem tradičných a obľúbených japonských jedál, ktoré si už našli svojich nadšencov a konzumentov po celom svete.

Suši

Suši je bezpochyby jedno z najslávnejších jedál pochádzajúcich z Japonska. Jeho objavenie sa datuje do staroveku, kedy bolo potrebné konzervovať ulovené ryby, na čo sa v núdzi využila fermentovaná ryža. Dnes sa suši pripravuje z octovej ryže a čerstvých rýb. Nie však každé suši znamená surovú rybu, spôsobov prípravy a kombinácii tohto pokrmu je nespočetné množstvo. Na prípravu suši sú obľúbené a využívané okrem rýb a morských plodov - surových i tepelne upravených aj zelenina, huby šitaké, vajíčka či tofu syr. Neodmysliteľnou časťou ryžového zvitku sú plátky morských rias.

 

japonska kuchyna tradicie jedla sushi 1

 

Tempura

Tempura predstavuje vyprážané kúsky rýb, morských plodov alebo zeleniny. Zvláštna pozornosť sa venuje spôsobu krájania surovín, ako aj teplote cesta, v ktorom sa kúsky obaľujú, tie musia byť ľadovo studené a teplote sezamového oleja, ktorý je čo najviac rozpálený, a v ktorom sa suroviny rýchlo vypražia. Výsledkom sú chrumkavé kúsky, ktoré sa podávajú s bielou reďkovkou daikon, neutralizujúcou mastnotu. V regióne Kantó v okolí mesta Tokio sa tempura podáva s omáčkou, zatiaľ čo v oblasti Kansai v okolí Kjóta a Osaky sa tempura namáča do ochutenej soli.

 

japonska kuchyna tradicie jedla tempura 3

 

Yakitori

Yakitori je jedlo veľmi podobné našim kuracím špízom. Pripravuje sa z kuracích kúskov s tým rozdielom, že sa konzumuje kura ako celok, s vnútornosťami, srdcom, pečienkou a dokonca aj kuracím hrebeňom, aby sa zabránilo plytvaniu, ktoré je v rozpore so zásadami japonskej potravinovej kultúry. História konzumácie Yakitori siaha v porovnaní s ostatnými japonskými tradičnými jedlami len do 17. storočia. V Japonsku bola totiž konzumácia mäsa (okrem rýb) niekoľko storočí zakázaná.

 

japonska kuchyna tradicie jedla yakitori 4

 

Soba a Udon

Soba sú rezance vyrobené z pohánkovej múky, majú dlhý tenký tvar a pevnú textúru. Podávajú sa ako príloha horúceho vývaru alebo tiež na studeno, namáčané do omáčky. Udon sú rezance z pšeničnej múky a sú v Japonsku veľmi obľúbené. Konzumujú sa denne aj niekoľko krát, rovnako ako Soba, v teplej i studenej verzii s rôznymi druhmi omáčok.

Sukiyaki

Sukiyaki je kultové jedlo, ktoré sa pripravuje v plytkom liatinovom hrnci. Jeho základom sú na tenko nakrájané plátky hovädzieho mäsa, zelenina a tofu, ktoré sa varia spoločne so sójovou omáčkou, cukrom a vývarom. Konzumujú sa tak, že uvarené ingrediencie sa naservírujú na celé alebo rozšľahané surové vajcia. Sukiyaki patrí v Japonsku medzi obľúbené spoločenské jedlá, ktoré sa konzumujú napríklad pri koncoročných oslavách a večierkoch.

 

japonska kuchyna tradicie jedla sukiyaki 5

 

Polievka miso

Miso polievka sa konzumuje v krajine vychádzajúceho slnka denne, dokonca aj niekoľko krát. Je súčasťou každého tradičného menu. Jej obľuba vzrastá na celom svete a dopriať si ju môžete aj v ktorejkoľvek ázijskej reštaurácii u nás. Pripravuje sa z vývaru dashi, s pastou z fazule miso. Pridáva sa do nej tofu, zelenina, morské riasy, huby, zelená cibuľa, ryby, morské plody alebo bravčové mäso, samozrejme všetko podľa dostupnosti v danej sezóne.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: Japan Guide, Japan Culture