Japonská kuchyňa je jednou z najobľúbenejších gastronómii sveta. Vďaka svojej pestrosti, rozmanitosti a vzájomnej vyváženosti je nielen chutná, ale aj považovaná za jednu z najzdravších. Vraj práve kuchyni vďačia Japonci za svoju dlhovekosť.
Japonská tradičná kuchyňa uznávala princípy "piatich pravidiel" prípravy jedál. Konkrétne ide o päť techník úpravy jedla - surové jedlo, grilovanie, príprava jedla na pare, varenie a vyprážanie. S týmito princípmi súvisí aj päť príchutí, ktoré jedlo má obsahovať - sladkú, štipľavú, slanú, kyslú a horkú a päť farieb použitých surovín, ktorými sú čierna, biela, červená, žltá a zelená. V súčasnosti sa tieto princípy uplatňujú na konzumáciu jedla počas dňa, skonzumovať by Japonec mal všetky farby, príchute i úpravy potravín.
Ďalšou dodržiavanou zásadou je absolútna čerstvosť surovín, krátka doba tepelnej úpravy a využívanie sezónnych lokálnych surovín. V nasledujúcich riadkoch vám priblížime sedem tradičných a obľúbených japonských jedál, ktoré si už našli svojich nadšencov a konzumentov po celom svete.
Suši
Suši je bezpochyby jedno z najslávnejších jedál pochádzajúcich z Japonska. Jeho objavenie sa datuje do staroveku, kedy bolo potrebné konzervovať ulovené ryby, na čo sa v núdzi využila fermentovaná ryža. Dnes sa suši pripravuje z octovej ryže a čerstvých rýb. Nie však každé suši znamená surovú rybu, spôsobov prípravy a kombinácii tohto pokrmu je nespočetné množstvo. Na prípravu suši sú obľúbené a využívané okrem rýb a morských plodov - surových i tepelne upravených aj zelenina, huby šitaké, vajíčka či tofu syr. Neodmysliteľnou časťou ryžového zvitku sú plátky morských rias.
Tempura
Tempura predstavuje vyprážané kúsky rýb, morských plodov alebo zeleniny. Zvláštna pozornosť sa venuje spôsobu krájania surovín, ako aj teplote cesta, v ktorom sa kúsky obaľujú, tie musia byť ľadovo studené a teplote sezamového oleja, ktorý je čo najviac rozpálený, a v ktorom sa suroviny rýchlo vypražia. Výsledkom sú chrumkavé kúsky, ktoré sa podávajú s bielou reďkovkou daikon, neutralizujúcou mastnotu. V regióne Kantó v okolí mesta Tokio sa tempura podáva s omáčkou, zatiaľ čo v oblasti Kansai v okolí Kjóta a Osaky sa tempura namáča do ochutenej soli.
Yakitori
Yakitori je jedlo veľmi podobné našim kuracím špízom. Pripravuje sa z kuracích kúskov s tým rozdielom, že sa konzumuje kura ako celok, s vnútornosťami, srdcom, pečienkou a dokonca aj kuracím hrebeňom, aby sa zabránilo plytvaniu, ktoré je v rozpore so zásadami japonskej potravinovej kultúry. História konzumácie Yakitori siaha v porovnaní s ostatnými japonskými tradičnými jedlami len do 17. storočia. V Japonsku bola totiž konzumácia mäsa (okrem rýb) niekoľko storočí zakázaná.
Soba a Udon
Soba sú rezance vyrobené z pohánkovej múky, majú dlhý tenký tvar a pevnú textúru. Podávajú sa ako príloha horúceho vývaru alebo tiež na studeno, namáčané do omáčky. Udon sú rezance z pšeničnej múky a sú v Japonsku veľmi obľúbené. Konzumujú sa denne aj niekoľko krát, rovnako ako Soba, v teplej i studenej verzii s rôznymi druhmi omáčok.
Sukiyaki
Sukiyaki je kultové jedlo, ktoré sa pripravuje v plytkom liatinovom hrnci. Jeho základom sú na tenko nakrájané plátky hovädzieho mäsa, zelenina a tofu, ktoré sa varia spoločne so sójovou omáčkou, cukrom a vývarom. Konzumujú sa tak, že uvarené ingrediencie sa naservírujú na celé alebo rozšľahané surové vajcia. Sukiyaki patrí v Japonsku medzi obľúbené spoločenské jedlá, ktoré sa konzumujú napríklad pri koncoročných oslavách a večierkoch.
Polievka miso
Miso polievka sa konzumuje v krajine vychádzajúceho slnka denne, dokonca aj niekoľko krát. Je súčasťou každého tradičného menu. Jej obľuba vzrastá na celom svete a dopriať si ju môžete aj v ktorejkoľvek ázijskej reštaurácii u nás. Pripravuje sa z vývaru dashi, s pastou z fazule miso. Pridáva sa do nej tofu, zelenina, morské riasy, huby, zelená cibuľa, ryby, morské plody alebo bravčové mäso, samozrejme všetko podľa dostupnosti v danej sezóne.
Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: Japan Guide, Japan Culture