Sladký, chrumkavý a plný vitamínov. Presne tak chutí a také účinky má mladý zelený hrášok. Či už si ho dopestujete vo vlastnej záhradke, kúpite na trhovisku alebo v obchodnom centre, určite si ho doprajte. Jeho výnimočné vlastnosti vynikajú práve v tomto období. Aj keď zamrazením, varením, pečením či inou formou spracovania nestráca všetky zo svojich prospešných látok, najlepší je mladý a surový.

 

hrasok mlady zeleny 5

 

Hrášok obsahuje vitamíny skupiny B, konkrétne B1, B2, B6, B3, vitamíny C, E a K. Má vysoký obsah kyseliny listovej, minerálnych látok ako horčík, železo, zinok, draslík, fosfor, meď a vápnik. Vďaka vysokému podielu vlákniny je ideálnou zeleninou, ktorá upravuje trávenie a zbavuje tráviaci trakt nečistôt. Lekári sa zhodujú na tom, že preukázateľne znižuje hladinu cholesterolu, je preto ideálny pre ľudí so srdcovo - cievnymi ochoreniami. Odporúča sa aj vegetariánom, deťom, tehotným ženám a ľuďom s poruchami trávenia.

 

hrasok mlady zeleny 3

 

Priaznivé účinky hrášku teda už poznáme, tak sa poďme pozrieť na možnosti konzumácie tohto zeleného zázraku. Prvou možnosťou konzumácie vo fáze najskoršieho vývoja hrášku sú klíčky. Vyklíčia zo semienok zaliatych vodou v klíčiacich nádobách. Po pravidelnom 2 - 4 dňovom preplachovaní sú klíčky vyrastené a pripravené na konzumáciu. Ideálna je opäť surová konzumácia klíčkov, ktoré sú jemné a sladké, ale je možné ich aj tepelne upraviť do cestovín, zemiakov a podobne. Nakrájané klíčky sú výborným doplnkom nátierok a šalátov.

 

hrasok mlady zeleny 4

 

Mladé hráškové lusky, ktoré ešte nemajú v sebe vytvorené guľôčky hrášku sú ideálnou surovinou na prípravu zeleninovej prílohy. Opečené na masle alebo blanšírované tvoria vynikajúcu delikatesu. Zvlášť ak hrášok pestujete vo vlastnej záhradke a máte ho chemicky neošetrený.

 

hrasok mlady zeleny 1

 

Mladý hrášok a jeho sladká chuť s istotou poteší aj detské jazýčky, ktoré možno za iných okolností zeleninu do úst nevložia. Surový hrášok v šalátoch má stovky alternatív. Tepelná úprava v polievkach, penách, pyré alebo dusený hrášok ako príloha - nápadom sa medze nekladú. Skúste zaujímavú kombináciu hrášku s balkánskym syrom alebo šalát z čerstvého hrášku, kukurice, šunky a mozzarely.

Dobrú chuť!

Text: Petra Adamcová

Prečítajte si tiež: Slovenské biele zlato bryndza - je najchutnejšia práve teraz

bryndza biele zlato maj 5