Pivo natreté na chlieb, alebo marmeláda uvarená z piva. Beermalade je unikátny pivný džem, ktorý vyzdvihuje chuť piva a premieňa ho na kulinársky zážitok.

 

beermalade 1

 

Za spojením piva a marmelády do jedinečnej Beermalade treba hľadať osobné záujmy manželov Nógellovcov. Pivo je už dlhé roky ich každodenným chlebíkom a len málokto vie a ňom viac. Imrich je rešpektovaný odborník na pivo nielen na Slovensku. Vášeň pre pivo sa z neho preniesla aj na Moniku. Je experimentátorka s otvorenou mysľou, ktorá rada posúva hranice možného. Niet sa čo čudovať, že práve v ich Džemovare a pivotéke v Rusovciach v Bratislave vzniklo niečo unikátne. Zlatý mok premenili na horko-sladkú marmeládu.

 

IMG 0270

 

Stačilo premýšľať tvorivo, zaexperimentovať a výsledok sa vydaril hneď na prvý pokus. „Už roky doma varím džemy z rôzneho ovocia a ohlasy od mojej rodiny boli vždy veľmi pozitívne. Môj manžel je veľkým milovníkom piva a jeho nadšenie prešlo aj na moju dcéru a mňa. Keďže dobré pivo v sebe skrýva veľa rôznych chutí, začala som rozmýšľať, či by sa nedal uvariť džem aj z piva,“ vracia sa na začiatok príbehu Monika Nógellová.

 

IMG 1797



Monika pri príprave originálnej Beermalade nepozná kompromisy. Do hrnca vlieva jedine kvalitné pivá, ktoré svoj príbeh a chuť zanechávajú v každej fľaštičke s pivnou marmeládou. V kuchyni Nógellovcov už na vytvorenie jedlého piva vyskúšali viac ako stovku najrôznejších pív. Jedna dávka obsahuje až 80 - 90 % zredukovaného najkvalitnejšieho piva s trochou cukru a pektínu. Výsledkom je čistá chuť bez pridaného ovocia, byliniek, či korenia. Jednoducho pivo v tuhom stave.

 

beermelade 13

 

Keďže odozvy na pivnú marmeládu boli pozitívne, rozhodli sa svoj objav predstaviť aj širšej verejnosti. A vtedy prišiel rad aj na tretieho člena rodiny. Dcéra Veronika má v rodinnej firme má pod palcom grafickú stránku a výrobkom dala rozpoznateľnú značku. „Je to rodinný biznis. Všetko si robíme sami,“ upozorňuje Monika Nógellová. Práve pre netypické spojenie chutí chodia s manželom medzi ľudí a otvárajú fľaštičky s Beermalade na rôznych akciách, ako sú výstavy rôzneho druhu, ale aj pivné a gastronomické podujatia.

 

IMG 0316

 

Spojenie tradičných metód a inovácie vytvára špecifickú chuť, ktorú podľa Moniky ocenia najrôznejší konzumenti. Od tých, čo si dajú jedno pivo z času na čas, až po zarytých pivárov, ktorí sa pivom zaoberajú do hĺbky. A samozrejme aj tí, ktorí hľadajú nové chute, ale pivu neholdujú. Beermalade chutí mužom i ženám.

Pivná marmeláda má mimoriadne široké možnosti použitia. „Dá sa krásne využiť v gastronómii, je to o veľkej fantázii kuchárov. Marmeládu si natriete na chlieb, na vianočku, na palacinku, ale viete z nej urobiť dressing do šalátu, marinádu na mäso, kombinovať s rôznymi druhmi syra, alebo použiť na grilovanie, poľovníci ju dávajú ako základ do guľášu. Tento produkt je neuveriteľný,“ tvrdí Monika a dodáva, že baví ju hľadať ďalšie možnosti, kde sa dá využiť. Gurmáni tak už môžu ochutnať aj pralinky plnené „pivom“.

 

IMG 1865

 

Prvé fľaštičky so zlatou marmeládou naplnila Monika pred štyrmi rokmi. Dnes má na konte 106 druhov výrobkov. A vo všetkých je použité úplne iné pivo. „Výroba narastá a každý rok sa posúvame do iných segmentov trhu. Lákajú ma nové výzvy, kam posunúť Beermalade. Džem sa dá použiť ako vianočný či firemný darček. Vieme skombinovať pivo a z toho istého piva vyrobený džem. Alebo ako originálny svadobný darček. Dá sa dať do raňajkového menu v reštaurácii i ako darček v hotelovej izbe. Veľkou výhodou je, že po ochutnaní nášho džemu môžete aj šoférovať. Jednoducho, pivo na zjedenie!,“ žartuje Monika Nógellová.

Za nápaditosť a hlavne chuť si pivná marmeláda už trikrát odniesla ocenenie takzvaného Gastronomického Oskara. Beermalade Stupavar AIPA a Donovaly Hajlander v roku 2017 a a Beermalade Stupavar Smoked Porter v roku 2019 získali hviezdičku Great Taste Awards.

 

IMG 5036

 

IMG 0313

 

Text: BK
Foto: Beermalade
Viac na: beermalade.com/sk