Legiend a povestí o tom, ako bol objavený čaj je veľmi veľa. Asi najznámejšie rozprávanie hovorí o tom, ako sa budhistický mních rozhodol zasvätiť svoj život nepretržitej meditácii. Napriek sile svojej vlastnej vôle ho po niekoľkých dňoch premohol spánok, čím meditáciu prerušil. Potrestal sa tak, že si odrezal očné viečka a zahodil. Na ich mieste vyrástli dva čajové kríky, z lístkov ktorých sa dal uvariť povzbudzujúci a osviežujúci nápoj - dnešný čaj.

 

čaj

 

Prvé potvrdené písomné zmienky o čaji pochádzajú z 3. storočia pred n. l. z Číny. Postupne sa odtiaľto rozšíril do všetkých krajín sveta a dnes patrí medzi najobľúbenejšie nápoje.

 

caj vsetky druhy

 

Čajom sa nazývajú lístky z rastliny čajovníka čínskeho. Rôznymi spôsobmi spracovania z nich vzniká čaj čierny, zelený, biely, oolong i pu ehr. Výluhy z byliniek a ovocia nie sú čajmi v pravom zmysle slova, ale sú rovnako obľúbené, zdravé a populárne.

Čierny čaj

U nás dlhé obdobie najznámejší čierny čaj vyniká karamelovou až tmavo hnedou farbou nálevu, má intenzívnu chuť s horkým dovetkom. Nápoj z čierneho čaju dokáže stimulovať organizmus, zvyšovať výkonnosť a koncentráciu, je pozitívny pre trávenie, podporuje metabolizmus a preventívne pôsobí proti onkologickým ochoreniam. Pri náleve lúhujúcom sa do 3 minút sa z čaju uvoľňuje len teín, po 5 minútach aj kofeín.

 

caj cierny

 

Zelený čaj

Vďaka tomu, že pri spracovaní zeleného čaju nedochádza k jeho oxidácii, zachováva si nálev z čaju jemnú zelenú alebo svetlo žltú farbu. Chuť je menej výrazná ako u čierneho čaju, ale lahodná a delikátna. Zelený čaj obsahuje tanín, ktorý má antibakteriálne a  antioxidačné účinky. Je priaznivý na znižovanie cholesterolu, prevenciu proti cukrovke a depresii.

 

caj zeleny

 

Biely čaj

Lístky tohto čaju sa zberajú pred ich rozvinutím, nechávajú sa vysušiť na priamom slnku a neprechádzajú ďalšími úpravami ani fermentáciou. Z tohto dôvodu je nálev z bieleho čaju veľmi svetlý. Má minimálny obsah teínu, takže je vhodný pre deti i tehotné ženy. Naopak jeho konzumenti mu vďačia za najvyšší obsah antioxidantov zo všetkých čajov.

 

caj plantaz

 

Oolong čaj

Je prechodom medzi klasickým čiernym a zeleným čajom. Jeho lístky sú polofermentované, výluh má žltozelenú farbu a vyznačuje sa jedinečnou sladkastou chuťou.

 

caj oolong

 

Čaj je zdravý a tradičný nápoj. S jeho servírovaním, prípravou a podávaním sa vo viacerých krajinách spájajú presné definície a zvyklosti. Ak už pripravujete čaj akokoľvek, hlavné je, že ste našli ten "svoj", ktorý Vám chutí. Lebo okrem chuťového pôžitku robíte pitím čaju veľa prospešného pre svoje zdravie.

Text: Petra Adamcová

Foto: unsplash.com

bonami 1