Na lietanie, cestovanie, návštevy múzeí, galérií, reštaurácií i hotelov sme si zvykli a považujeme to za bežnú a príjemnú súčasť života. Posledných zopár týždňov sme však uzavretí vo svojej krajine a vo svojich domovoch. Vzhľadom na ochranu zdravia, obmedzenie šírenia vírusu sa tieto pravidlá ukazujú ako dôležité a musíme ich akceptovať. Verme, že pokiaľ vydržíme nejaký čas dodržiavať túto situáciu, tým skôr je možné, že znovu začneme cestovať, vychutnáme si v reštaurácii dobré jedlo, chutnú kávu či zákusok.

 

virtual uvod

 

Ak vám chýba cestovanie, kultúrne zážitky a vône diaľok, vychutnajte si zopár výletov a navštívte kultúrne stánky prostredníctvom virtuálnych prehliadok. V nasledujúcich riadkoch vám ponúkame zopár tipov:

 

Sixtínska kaplnka, Vatikán

Mnohé svetovo známe múzeá a galérie sprístupnili svoje priestory prostredníctvom virtuálnych prehliadok. Jednu z najnavštevovanejších pamiatok vo Vatikáne, Sixtínsku kaplnku s originálnymi maľbami a jedinečnou históriou môžete navštíviť prostredníctvom tohto linku

 

virtual vatikan

 

Múzeum Louvre, Paríž, Francúzsko

Parížske múzeum Louvre sprístupnilo prostredníctvom virtuálnych prehliadok niekoľko častí svojho renomovaného múzea. Jednotlivé prehliadky sú aj so slovnými komentármi exponátov i priestoru ako takého. 

 

virtual louvre

 

Guggenheimovo múzeum, New York, USA

Jedna z najikonickejších stavieb v New Yorku, ktorá stojí neďaleko slávneho Central Parku vo svojich interiéroch ukrýva exponáty počínajúc impresionizmom a končiac modernou. Exponáty a umenie Gugenheimového múzea si môžete podrobne prezerať aj s popiskami alebo komentárom.  

 

virtual gugenheim

 

Machu Picchu, Peru

Ak vás viac ako múzeá a galérie fascinujú veľkolepé stavby a pamiatky, zavítajte do Južnej Ameriky a prostredníctvom vašej obrazovky sa poprechádzajte v areáli ikonickej stavby Machu Picchu. Komentár v anglickom jazyku vám priblíži všetky dôležité informácie, ktoré s peruánskym Strateným mestom Inkov súvisia. 

 

virtual machu picchu

 

Prehliadka Dubaja

Boli ste už v Dubaji? Ak áno, prostredníctvom virtuálnej prehliadky Dubaja si môžete na svoju dovolenku zaspomínať. Ak nie, nech sa páči, inšpirujte sa veľkolepými výhľadmi, zo striech svetovo známych hotelov. A môžete nazrieť aj do vnútra apartmánov, suít i izieb. Ja osobne navštevujem Hotel Atlantis Palm v Dubaji virtuálne takmer pravidelne. Dôležitá informácia, výšky sú tu naozaj pôsobivé, prvá virtuálna prehliadka je takmer garantovaná aj s točením hlavy a závratmi. 

 

virtual dubaj

 

Tipov na jednotlivé virtuálne prehliadky je veľmi veľa, každé zaujímavé mesto, miesto i kultúrna inštitúcia chce prezentovať svoje krásy. Stačí ak si vyberiete. Nabudúce sa s vami rada podelím o zaujímavé filmové a knižné cestovateľské tipy i virtuálne prehliadky na Slovensku a v Česku.

Text: Petra Adamcová

Prečítajte si tiež: Unikátne prírodné krásy Slovenska

badinsky prales