Vianoce sa oslavujú v mnohých krajinách sveta. Ale tak ako sa odlišujú drobné tradície a zvyky kraj od kraja na Slovensku, tak odlišné je trávenie a oslava vianočných sviatkov vo svete.

 

vianoce svet

 

Austrália

Začnime u protinožcov. Počas decembra sú v Austrálii najväčšie horúčavy, takže na Vianoce sa rodina a priatelia stretávajú na pláži, tancujú, surfuje sa a pláva v mori v santovských čiapkach. 24. december je bežný pracovný deň. Santa Claus rozdáva darčeky v noci a 25. decembra ráno si všetci nájdu prekvapenia pod stromčekom. Nasledujú spoločné raňajky a slávnostný obed. Na obed sa podáva morka alebo kuracie mäso. Typickým dezertom je horúci slivkový puding s orieškami, hrozienkami a dochutený sladkým likérom.

 

vianoce svet australia

 

USA

Vianoce v Spojených štátoch amerických sú komerčné a veľkolepé. Darčeky rozdáva Santa Claus, a to tak, že letí na zázračných saniach ponad krajinu a cez komín vstupuje do domov. Tam do vianočných ponožiek vkladá vianočné prekvapenia. Keď sa nevojdú do ponožky, čo je takmer vždy, darčeky sa ukladajú aj priamo okolo vianočného stromčeka. Odmenou za dary je pre Santu mlieko a sušienky, ktoré sú pripravené pri krbe alebo stromčeku. Stromček a domy zdobia Američania niekoľko týždňov pred Vianocami a dávajú si na tom skutočne záležať. Slávnostná večera sa koná 25. decembra a jej súčasťou býva tradične pečený moriak s plnkou.

 

vianoce svet usa

 

Japonsko

Do krajiny vychádzajúceho slnka oslavu sviatku narodenia Ježiša Krista priniesli kresťanskí misionári. V Japonsku je veriacich kresťanov len 1%, napriek tomu sa sviatok Vianoc postupne začal uznávať a oslavovať v celej krajine. Nie je typickou oslavou kresťanských Vianoc, skôr oslavou stretnutia sa s priateľmi a rodinou. Večeria sa vyprážané kura a súčasným trendom je návšteva americkej siete reštaurácií, kde si skupinka objedná vedierko vyprážaných kuracích stehienok. Stromčeky sa v domácnostiach zväčša neozdobujú, nachádzajú sa ale vo veľkých obchodných centrách a v uliciach.

Rusko

V Rusku sa sviatok Vianoc oslavuje podľa tradície na Silvestra alebo pravoslávnym spôsobom v januári na Troch kráľov. Darčeky nosí Dedo Mráz, ktorému pomáha Snehulienka. Pri vyzdobenej jedličke sa stretáva celá rodina a všetci tancujú a spievajú. Po 40 dňovom pôste, ktorý predchádza vianočným sviatkom, si ruskí vyznávači tradícií na Štedrý večer doprajú 12 chodové menu, ktoré pozostáva z rýb, boršču, taštičiek plnených zemiakmi, ryžou alebo kapustou a iných jedál. Obľúbený je sladký pšeničný nákyp, do ktorého sa dávajú hrozienka, oriešky, mak a slivky.

 

vianoce svet rusko

 

Fínsko

A ako by to bolo, keby sme nespomenuli krajinu, kde žije a má svoju dielňu Santa Claus. Fíni si Vianoce veľmi ctia a užívajú. Pred štedrou večerou, ktorá býva 24. decembra absolvujú dlhý parný kúpeľ. Po tom, ako sa na oblohe zjaví prvá hviezda, usadá rodina k prestretému stolu. Servírujú sa špeciality z rýb, nakladaný sleď, pečený losos alebo varená treska so zemiakmi a zeleninou. Darčeky roznáša fínsky Santa Joulupukki osobne so svojimi pomocníkmi priamo do domácnosti. Každá domácnosť, námestia i ulice sú krásne vyzdobené a samozrejme nechýbajú živé vianočné stromčeky.

 

vianoce svet finsko

 

Pripravila: Petra Adamcová