V súčasnosti je kryokomora jednou z najvyhľadávanejších liečebných metód vystavenia extrémnemu suchému chladu. Už staroveký Egypťania vedeli, že podchladením po úraze dôjde k zlepšeniu zdravotného stavu. Kryokomora je procedúra chladom, pričom sa používa suchá zima, ktorú vytvára dusík. To znamená, že tam nie je žiadny vietor ani vlhkosť. Jedná sa o pôsobenie chladu v extrémne nízkych teplotách (-120 až -130°C).

 

body 2703409 960 720


Ako sa postupuje?
Do kryokomory sa chodí v teplých ponožkách či podkolienkach, bavlnených krátkych nohaviciach a ženy v tričku. Na nohy sú pripravené špeciálne dreváky, na ruky rukavice a na uši čelenka. Treba dať dole prstene, náušnice či náramky. Najskôr sa ide do adaptačnej miestnosti, v ktorej sa zotrvá iba pár sekúnd, a potom nasleduje komora, kde je potrebné byť 2-3 minúty. Prvé 4 vstupy sú 2 minúty, ďalšie dva sú po 2,5 minúty a posledné vstupy sú po 3 minúty. Po skončení celej tejto procedúry v kryokomore, sa ide hneď cvičiť.


Pre koho je kryokomora vhodná?
Kryokomora je ideálna liečba na celý pohybový aparát, lieči zápalové ochorenia pohybového aparátu, dnu, reumu, poškodené platničky, boľavú chrbticu, osteoporózu i artritídu. Zlepší sa celý pohybový aparát, ustúpia bolesti, opuchy a zápaly. Pomáha pri rozvoji sily a vytrvalosti. Urýchľuje regeneráciu po úrazoch, operáciách, či rekonvalescencii. Chorým sa odporúča podstúpiť pätnásť procedúr a nie desať, ako je bežná norma. Pre kolená, členky, ramená, lakte či zápästia sú ideálne trojminútové vstupy, pretože kĺby si vyžadujú dlhší chlad. Samozrejme začína sa s dvojminútovými vstupmi. Chlad zlepšuje vodivosť nervov, pohyblivosť a je prevenciou atakov.


body 2703405 340
Veľmi dobré účinky má na sklerózu multiplex. Najlepšie v polročných intervaloch, pričom jedna kúra má obsahovať desať pobytov. Pomáha znižovať hmotnosť, stres, nervové problémy, pôsobí proti starnutiu,  zlepšuje imunitu a pleť.


Kryokomora a dobrá nálada
Pôsobením chladu sa vylučujú hormóny šťastia a chlad veľmi pozitívne pôsobí na psychiku. Chlad lieči Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu, stavy po mozgovej obrne, degeneratívne zmeny v dôsledku poruchy motoriky nervov, migrénu, depresie, nespavosť a chronickú únavu.

brain 3168269 340


Kto by nemal chodiť do kryokomory
Túto terapiu by nemali absolvovať ľudia, ktorí majú zníženú funkciu štítnej žľazy, deti mladšie ako 3 roky, tehotné ženy, ľudia so srdcovými chorobami trpiaci klaustrofóbiou, alergiou na chlad. V daný deň by sa nemal konzumovať žiadny alkohol.

Na extrémny chlad reaguje organizmus ako na stresový faktor a vylučuje látky, ktoré majú telo chrániť pred stresom. Predovšetkým sú to endorfíny – známe často aj ako hormóny šťastia. Tie spôsobujú eufóriu, vďaka ktorej naše telo extrémne nízku teplotu nevníma ako faktor nepriaznivo pôsobiaci na ľudský organizmus.

 

hypertension 867855 340

 

Lokálna kryoterapia

Ak sa vám nedá absolvovať celková kryoterapia, vyskúšajte lokálnu. Lokálna je určená iba na problémovú oblasť. V praxi vám striekajú tekutý dusík na postihnutú oblasť, aby došlo k jeho zmrazeniu. Používa sa hlavne na pohybový aparát – kolená, členky, krk, ramená, chrbát a tvár. Znižuje bolesť, opuch, zápal. Dá sa považovať za bezpečnejšiu. Je vhodná i na odstránenie bradavíc, či iných kožných výrastkov. Lokálna kryoterapia je bez bolesti.

 

Text: Lenka Drgoncová