Med, delikatesa, pochutina, potravina i výživový a zdravotný doplnok. Práci so včelami sa Zdenka Grgulová venuje už takmer od narodenia. Keď rozpráva o výrobe medu a produktov s ním súvisiacich, oči jej žiaria šťastím a láskou. A to je hlavná ingrediencia všetkých jej medových zázrakov.

 

grgulova 1

 

Čitatelia milujú príbehy. Prezraďte nám ten váš, ako sa začal tento včelí príbeh?

Narodila som sa na Morave, ale môj ocino bol Slovák. Keď som mala šesť rokov, prišli sme na Slovensko, kde žil môj dedko. Ten ma zaviedol ku včielkam a bol prvou osobou, ktorá ma priblížila k tejto vášni. Keď dedko zomrel, včelnicu prevzal môj otec. Keďže som bola najstaršia dcéra, a správaním som sa podobala skôr na chlapca, bola som otcovou pravou rukou. Pomáhala som mu pri vytáčkach medu, jazdiť na traktore a vôbec pracovať okolo včiel. Potom ako ocino zomrel, včielky sme darovali bratrancovi. Potom na chvíľu príbeh včiel utíchol. Keď som spoznala svojho súčasného manžela a zobrali sme sa, ako svadobný dar sme si zaželali štyri včelie rodiny. A to bol začiatok ďalšieho pokračovania tohto príbehu.

Váš manžel bol tiež včelár?

Najskôr sme o našej včelej vášni a rodinnej tradícii navzájom netušili, ale postupne sa z nášho malého hobby stalo slušné včelie hospodárstvo. V roku 1990 sme mali už 40 rodín včiel, keď sa môj manžel rozhodol, že opúšťa svoju prácu a bude sa venovať len včelám. Ja som stále pracovala ako výchovná pracovníčka a metodička, pre deti, starala som sa o naše deti a domácnosť a po nociach som pomáhala manželovi.

 

grgulova 9

 

Takže to bolo idylické, ale zrejme veľmi náročné obdobie...

Včely sú živé tvory, raz príroda dá, raz nedá, a tak boli aj veľmi ťažké chvíle. Avšak, všetko bolo ako má byť, napríklad moja pôvodná profesia a výtvarné zručnosti zo školy ma priviedli k tomu, že som začala odlievať a zdobiť sviečky a ostatnú voskovú výzdobu. Večer som po návrate z práce obriadila dom a deti, a keď deti zaspali, v kuchyni som si rozložila dosku, na sporák dala vosk a do noci som odlievala. Obdobie to bolo, ale ako hovoríte, krásne. Neskôr som sa rozhodla odísť z pôvodnej práce a naplno sme sa začali venovať už len včielkam a produktom z nich.

 

grgulova 5

 

Keď hovoríte o včelích produktoch, poďme si povedať niečo o mede, jeho účinkoch a pozitívach.

Med - je nielen pochúťkou, ale aj potravinou. Obsahuje jednoduché cukry, ktoré sú obsiahnuté v nektáre, včely ho obohatia o svoje enzýmy a pretvoria na med. Med je tak je blahodarný pre organizmus tým, že energia, ktorú náš organizmus musí vynaložiť na spracovanie, sa rozloží a uvoľňuje sa postupne. Preto je rozdiel medzi lyžičkou medu a lyžičkou cukru. Med je ľahko stráviteľný, obsahuje široké spektrum vitamínov a minerálov. Obsahuje látky, ktoré zabíjajú baktérie, využíva sa na liečbu otvorených rán, už v starom Grécku po prvý krát objavili tieto účinky, a je to najmä pri tmavých medoch. Med pomáha pri regenerácii buniek, pridáva sa do kozmetických produktov, masiek a podobne.

Nie je med ako med, ako ja ako bežný spotrebiteľ rozoznám kvalitný med?

Niekto hovorí o tom, že najlepší je med z danej lokality a oblasti, kde konzument žije. Avšak Slovensko je malá krajina, aj vzdialenosti sú malé, takže môj názor je, že med zo strednej Európy, ktorá je podnebím a rastlinstvom podobná, je pre nás lokalitou vhodný. Keď včelár robí med poctivo, je tento med kvalitný a dobrý. Veľkú úlohu zohráva aj cena. Ak je niečo podozrivo lacné, tam treba zbystriť pozornosť. Ďalej každý med, ktorý je pravý, skrištalizuje. Je to dané tým, že obsahuje glukózu a fruktózu. Prvé jarné medy, alebo medy, ktoré obsahujú vyšší podiel glukózy - jednoduchý cukor, skrištalizujú veľmi rýchlo aj v priebehu jedného týždňa. Je to normálne. Jediný med, ktorý nekrištalizuje, je agátový med, ktorý má väčší podiel ovocného cukru.

 

grgulova 8

 

Teraz trochu "bulvárna" otázka. Ak by som vám prekryla oči, rozoznáte podľa chuti rôzne tipy medu?

Určite áno, musím mať čistú chuť, nevypiť ako práve teraz - kávu, ale potom viem rozoznať bez problémov med lúčny, lipový, repkový, lesný, aj iný. Presné zloženie napríklad lúčnych bylín samozrejme neurčím, ale základné druhy a oblasti áno.

Ako vyzerá váš bežný "včelársky" deň?

Hlavná práca na včelnici je od apríla do septembra. V máji napríklad každých desať dní chodíme do včiel, robíme vytáčky, ak príroda dá, potom riešime rozmnožovaciu schopnosť včielok , ak je potreba posilňujeme včelstvá, zimné včely zakrmujeme, preliečujeme, aby boli včely dostatočne pripravené na zimu. V zime prichádza na rad spracovanie a distribúcia plodov práce včiel. To je to druhé veľmi náročné obdobie a trvá približne od októbra do decembra. Vstávame v týchto mesiacoch o šiestej ráno a líhame si o druhej v noci. Dnes pracujeme v našom "včelárstve" celá rodina, ja s manželom, deti a ich partneri, aj moja mamina. Pred koronou sme mali samozrejme aj zamestnancov, ale s tými sme vzhľadom na situáciu museli pracovný pomer prerušiť. Ale verím, že všetko sa postupne dostane do "starých koľají" a bude zase dobre.

 

grgulova 7

 

Získali ste množstvo vo svete i u nás uznávaných ocenení. Vyrobili ste úžasné medy i iné medové produkty. Znamená to, že ste v tejto oblasti už dosiahli všetko po čom ste túžili?

Smiech :-) Viete, ja som ako štvorročné dieťa, myšlienka u mňa predbieha reč. Smeje sa mi celá rodina, že nie je možné, aby som stále len pracovala. Keď niečo vymyslím, spokojná som tak pol roka a potom začínam znovu bádať a vymýšľať niečo nové. A mám aj obrovský sen, na našej včelárskej farme poskytnúť ľuďom možnosť okrem zážitkových dní aj prenocovanie, s tým, že by ráno dostali čerstvo upečený chlebík s našim medom alebo dobrý medový koláč.

Zhovárala sa: Petra Adamcová
Foto: Archív Zdenka Grgulová