Nielen ľudia, domy či zvieratá majú svoje príbehy. Aj obyčajná stena sa vplyvom okolností a udalostí môže zmeniť na vyhľadávané a kultové miesto. Všetky nasledujúce steny v rôznych krajinách sveta sú navštevované, fotené a obdivované. Každá z nich má svoj príbeh, niekedy smutný, inokedy radostnejší.

 

steny uvod

 

Berlín, Berlínsky múr, Nemecko

Stena, ktorá bola kedysi symbolom železnej opony medzi západnou a východnou Európou sa postupom času stala chránenou pamiatkou. V roku 1990 dostala viac ako stovka maliarov z rôznych krajín sveta príležitosť vyjadriť svoj názor na politickú situáciu. Vznikli tu kresby, ktoré sa stali symbolom víťazstva a slobody. Jednou z najznámejších malieb je trabant prerážajúci múr a bozk Ericha Honeckera a Leonida Brežneva.

 

stena berlin

 

Žuvačková stena v Seattli, USA

Stena sa začala zapĺňať v roku 1990 žuvačkami od ľudí, ktorí čakali v rade na lístky do divadla. Zamestnanci divadla niekoľko krát stenu vyčistili (naposledy v roku 2015), avšak po pár týždňoch bola znovu oblepená touto obľúbenou pochúťkou. Dnes je stena turistickou atrakciou mesta Seattle. Bizarná, pre niekoho vtipná, pre iných nechutná, ale v každom prípade jedna z najfotografovanejších stien v meste i USA.

 

steny žuvačky 2

 

Stužková stena Salvador, Brazília

Kostol Senhor de Bonfim v brazílskom meste Salvador sa preslávil predajom farebných stúh na prianie. Stuhami je vyzdobené celé vysoké oplotenie kostola.  Stužky na ruku sú z hodvábu, majú rôzne farby a merajú  47 centimetrov. Dĺžka stuhy nie je náhodná, predpokladá sa, že toľko meralo pravé rameno Ježiša Krista. Na stuhe sú zaviazané tri uzly, a keď stuha z ruky odpadne, splnia sa človeku, ktorý ju nosil jeho želania. 

 

steny salvador

 

Verona, stena pri dome Casa di Giulietta, Taliansko

Mesto Verona preslávil Wiliam Shakespeare tragickým príbehom milencov z dvoch znepriateľených rodov. Najnavštevovanejšou pamiatkou v meste je Júliin dom s balkónom, spod ktorého vyznával svojej milovanej lásku Rómeo. Či ide o skutočný dom Cappuletovcov, nie je známe. Avšak práve stena tohto domu sa stala miestom, na ktoré lepia listy, odkazy a vyznania svojim láskam ženy z celého sveta. Obálok, lístočkov a papierov už bolo toľko, že mesto Verona zakázalo pod pokutou 500 Eur znehodnocovať pamiatku týmto spôsobom. Vytvorilo však špeciálne prenosné panely, kde sa môžu priania a vyznania umiestňovať.

 

verona

 

Paríž, stena Milujem Ťa, Francúzsko

V parížskej záhrade Abbesses v štvrti Montmartre sa nachádza stena nazývaná Milujem Ťa. Na ploche 40 m² so 612 dlaždicami je napísané slovné spojenie MILUJEM ŤA viac ako tisíc krát a v 300 rôznych svetových jazykoch.

 

stena pariz

 

Praha, stena Johna Lennona, Česká republika

Stenu Johna Lennona na pražskej Malej strane začali pokrývať nápisy už v 70-tych rokoch 20. storočia. Maľby dopĺňali milostné básne a protestné nápisy proti vtedajšiemu režimu. Po smrti Johna Lennona na dovtedy prázdnej kamennej tabuli vznikla kresba s podobizňou umelca, a odtiaľ pochádza aj jej dnešný názov. Postupne sa na stene množili grafiti Johna Lennona a texty piesní skupiny Beatles. Od októbra tohto roku sa stena rekonštruuje, a jej majitelia - Rád Maltézskych rytierov ju dá k dispozícii ako verejnú galériu, so stanovenými pravidlami na maľovanie.

 

stena praha

 

Text: Petra Adamcová
Foto: autorka, Pixabay