V minulosti sa hovorilo, že dieťa do jedného roka by malo byť prevažne v domácom prostredí, pretože potrebuje mať svoj režim a pokoj. Dnes už mnohí rodičia s deťmi bežne cestujú po celom svete, niektorí sa dokonca nevyhýbajú ani netradičným lokalitám a adrenalínovým aktivitám. Či je správna prvá alebo druhá možnosť, sa musí a môže zodpovedne rozhodnúť len sám rodič, ktorý svoje dieťa pozná najlepšie a vie, čo si môže s dieťaťom dovoliť, a čo bude pre jeho dieťa i rodičov samotných prínosom.

 

baby uvod 1

 

V každom prípade už v súčasnosti cestovanie s deťmi vôbec nie je prekážkou, práve naopak, sú hotely, ktoré sú zamerané špeciálne na rodiny s deťmi a detského klienta. Označenie baby friendly hotely vám poskytnú všetko, čo budete aj pre najmenšie dieťatko potrebovať.

Základom baby friendly hotelov sú rodinné alebo apartmánové izby, v ktorých sa môže ubytovať viacčlenná rodina, alebo rodičia s dieťaťom, ktorí preferujú oddelenú spálňovú a obývaciu časť izby. Na požiadanie vám do izby pripravia detskú postieľku alebo zodpovedajúci počet prísteliek. Podľa kvality a štandardu hotela môžete mať v izbe k dispozícii rýchlovarnú kanvicu, ohrievač detského jedla, nočník, detskú vaničku i redukciu na toaletu.

 

baby ihrisko

 

V hoteli, a to v každom dobrom, nie len v baby friendly hoteloch, je personál v kuchyni alebo obsluha ochotná zohriať vám pripravené jedlo pre dieťa v sklenených pohároch, pripraviť horúcu vodu na zaliatie čajov, kaší alebo čohokoľvek potrebného. Niektoré hotely majú pre mamičky k dispozícii tzv. mamičkovské izby, ktoré sú vlastne kuchynkou s možnosťou prípravy jedla, ale aj oddelenou oddychovou miestnosťou pre mamičky, ktoré potrebujú svoje dieťa dojčiť alebo prebaliť.

V kvalitných hoteloch zameraných na detského klienta máte v rámci stravovania k dispozícii detské menu, kde môžete pre dieťa vyberať z dusených zelenín, diétne pripravených mäsových pokrmov, kaší a mnohých príloh.

 

baby jedlo


Pre všetky vekové kategórie detí je k dispozícii interiérová herňa, kde si každé dieťa nájde to svoje. Osobne som zažila herne s ihriskom s penovými guličkami a šmykľavkou, plyšové hračky, bábiky, autá, predajňu potravín, bludisko, školu s tabuľou a lavicami i interaktívne autodráhy, vlakové stanice i "stavebný materiál", z ktorého si deti mohli postaviť hrad, bunker, domček i garáž pre autá. V letnom období je navyše k dispozícii vonkajšie ihrisko. Jeho súčasťou bežne bývajú trampolíny, pieskoviská, hojdačky i šmykľavky.

 

baby ihrisko 2

 

Pre deti i rodičov je veľkým lákadlom voda a bazény. V baby friendy hoteloch bývajú osobitné bazény pre deti s vodotryskami, hračkami a tobogánmi. Súčasťou hotelového ubytovania môžu byť aj animačné programy zamerané na rôzne vekové kategórie detí prípadne "škôlky alebo školy" plávania či lyžovania. Večerné mini diskotéky so štýlovými maskotmi už neoddeliteľne patria napríklad ku koloritu tureckých alebo egyptských hotelov.

 

baby bazen

 

Čo dodať na záver? Ak máte bábätko, ktoré ešte dojčíte, tak to potrebuje predovšetkým maminu a ak ju má, nerieši, či je doma alebo na dovolenke. Aj mamy si potrebujú oddýchnuť, takže ak po relaxe a pár dňoch dovolenky túžite, neváhajte. Ak máte väčšie deti, poznáte ich už natoľko dobre, že viete, či si dovolenku užijú. V prípade, že áno, cestujte a trávte čas spoločne s deťmi. Deti rýchlo vyrastú a vám ako rodičom i vašim deťom zostanú spomienky na tieto chvíle v srdci na stále.

Text: Petra Adamcová
Foto: autorka