Kde môže byť -40 °C v zime a +30 °C v lete? Kde je posledná zvyšná oblasť divočiny v Európe a kde žijú jediní pôvodní obyvatelia Európy? Kde budete mať pocit, že ste sa znova narodili? Smerujte na sever! Do krajiny polárnej žiary a polnočného slnka - Laponsko.

 

laponsko pernilla ahlsén reindeer meat 6932

 

Chute Laponska

Toto miesto nepatrí k lacným destináciám. Odrazí sa to nielen na cene letenky a ubytovania, no pocítite to aj pri stravovaní. Rovnako môžete mať problém, ak ste vegetarián, pretože na tomto mieste nájdete najmä jedlá z losieho mäsa a ryby (zaostrite na miestnu špecialitu – lososa). Pri výbere reštaurácií sa nedajte zmiasť turistickými rebríčkami a nechajte si radšej poradiť od miestnych.

V okolí Saariselka sa zastavte napríklad v Laanilankievari vo Fínsku, útulnej reštaurácii/chate, kde si vychutnáte posedenie pri ohni predtým, ako vyskúšate miestnu saunu. Kvalitné, dôkladne pripravené ryby nájdete v podniku PirkoPirtti. Táto reštaurácia stratená v rozľahlých zasnežených rovinách vás uvíta v pôvabnom a pohodlnom prostredí, ktoré nebudete chcieť opustiť.

 

laponsko anna öhlund winter fika by the fire 6458

 

Najlepšia strava

Rozprávková vianočná atmosféra Laponska je ako stvorená na sviatočnú večeru. Miestne reštaurácie to vedia, a tak už v novembri začínajú podávať typické vianočné jedlá. Odporúčame napríklad LaplandRestaurant Kotahovivo vianočnej dedinke Rovaniemi. Okrem reštaurácií sa poohliadnite aj po malých miestnych krčmičkách a obchodíkoch, kde nájdete miestne produkty. Potraviny z Laponska sú totiž mimoriadne vyhľadávanými gurmánskymi špecialitami. Veľkým gastrozážitkom je aj večera, ktorú vám urobia miestni obyvatelia v otvorenej prírode na ohni, zatiaľ čo vy budete zababušení v kožušine popíjať čaj alebo kokkaffe.

 

laponsko pernilla ahlsén coffee cheese 6923

 

Kde sa ubytovať?

Tak ako všade na svete, aj tu sa oplatí hľadať ubytovanie v populárnych Airbnb zariadeniach, guesthousoch alebo v takzvaných husky guesthouse. Ak však hľadáte niečo extra, rozhodne zacieľte na svetoznámy ICEHOTEL. Tu sa môžete najesť z ľadových tanierov, piť z ľadových pohárov a spať pri –5 °C . Ako inak, v izbách vyrobených z ľadu. Je to na vás príliš mrazivé? Tak potom skúste Treehotel, ktorý navrhovali najznámejší škandinávski architekti.Ako už prezrádza samotný názov, je to čarovný hotel, ktorého dizajnové izby sú umiestnené v korunách stromov, pripravia vám nezabudnuteľné jedlo, zatiaľ čo sa v okolí ticho pasú soby...

 

laponsko 1

Cestovanie po Laponsku

Tento raj na zemi sa nachádza neďaleko mesta Luleå. Ak chcete utiecť od všetkého a máte chuť na „samotku“, zamierte do horskej stanice Låktatjåkko v pohorí Kiruna. Tu nájdete aj najvyššie položený bar vo Švédsku. Nečakajte však luxus, je to stará horská chata, ale tá atmosféra je neopísateľná.

Rovnako minimalistický „mód“ nájdete aj v Sami EcoLodgeGeunja v dedine Ammarnäs. Ide o ekologický dom, kde nie je k dispozícii elektrina ani tečúca voda, kde hostia pomáhajú majiteľovi pri príprave jedla, upratovaní a ostatných činnostiach. Odmenou vám bude pocit, že aspoň na moment do tejto komunity a prírody patríte. Autenticitu zažijete aj v Sápmi Nature Campe, ktorý sa skladá z piatich stanov v típí štýle. Nájdete ho medzi mestami Gällivare a Jokkmokk.

 

laponsko tomas utsi hiking 4312

Polárna žiara

Pre lovcov polárnej žiary je ideálny Aurora Safari Camp, ktorý sa špecializuje na fotografické kurzy. V tábore však okrem toho zažijete množstvo dobrodružstiev, oddýchnete si od civilizácie v panenskej prírode. Pokiaľ máte mrazu plné zuby a máte radšej pohodlie, smerujte svoje kroky do ArthotelaTornedalen v malej dedinke Risuddenalebo zrelaxujte v spa CampRipan v Kirune. Súkromnú zimnú oázu nájdete v meste Haradspod názvom Logger'sLodge. Milovníci psov si prídu na svoje v dedine Särkimukka, ktorá má asi dvadsaťkrát viac psov ako ľudí. V malebnom údolí vedľa jazera Saarijarvisa ukrýva ubytovanie PineTreeLodge, kde organizujú nielen záprahy huskyov, ale aj množstvo iných zimných aktivít.

Text: Jana Gombošová

Ak sa chcete dozvedieť, čo všetko by ste mali v Laponsku vidieť a navštíviť, inšpirujte sa na našom webe Top Trendy.

laponsko katja kristoferson abisko national park 3403