Celá polovica prázdnin je pred nami a my sme vám prisľúbili tipy na výlety v rôznych lokalitách Slovenskej i Českej republiky. Dnes zavítame do južných Čiech a na Šumavu, ktorá je bez nadsádzky rozprávkovým krajom. Hrady a zámky, historické mestečká, malebné rybníky, rozhľadne a desiatky kultúrnych, historických i netradičných zaujímavostí na každom kroku. Pri príprave článku som mala naozaj veľký problém vybrať len zopár cieľov. Zárukou ale v každom prípade je, že keď sa rozhodnete pre návštevu a dovolenku v južných Čechách, nebudete sklamaní.

 

juzne cechy uvod

 

Lipno a okolie

Lipenská priehradná nádrž je najväčšou vodnou nádržou v Česku. Je ideálnym miestom na dovolenku pre rodiny s deťmi. Spájajú sa tu možnosti aktívneho oddychu na vode i pri vode s romantickými prechádzkami v blízkych šumavských lesoch. Užiť si môžete plavbu na plachetnici i člne, previesť sa na bicykloch, kolobežkách i segwayoch po cyklotrasách okolo Lipna. Neďalekou známou atrakciou je Stezka korunami stromů, ktorá bola postavená ako prvá svojho druhu v ČR i SR. Okrem adrenalínových zastávok na trase a 52 metrov dlhého suchého tobogánu sa tu dozviete množstvo zaujímavých informácií o prírode, jej flóre i faune. Pre rodiny s deťmi je takmer povinná zástavka v Království lesa, ktoré je exteriérovým ihriskom uprostred šumavskej prírody. Preliezačky, povrazové rebríky a lávky, domčeky, trampolíny sú pre hravé deti zárukou zábavy na niekoľko dlhých hodín. Pre rodičov sú pripravené lavičky v tieni stromov, kde môžu s pohľadom na svoje ratolesti spokojne relaxovať.

 

juzne cechy kralovstvi lesa

 Foto: Království lesa

Houbový park, Roseč

V okrese Jindřichův Hradec, v malej obci Roseč sa nachádza miesto, v ktorom sa prelína svet fantázie a reality. V parku pre deti i ich rodičov nazvanom Houbový park - Ráj skřítků sa zabavíte, poučíte i spoločne zasmejete. A to je cieľom a hlavnou myšlienkou tohto projektu. Odlákať deti od digitálnych hier, internetu, zapojiť sa do hry, objavovať a spolu s rodičmi tráviť spoločný čas, ktorý je dnes veľkou vzácnosťou. V parku je počas sezóny k dispozícii viac ako desať náučných chodníkov. Palacinkový, hubový, paleontologický, fotografický, trezorový - podľa preferencií a záujmu detí si vyberiete ten, ktorý vám najviac vyhovuje. Počas trasy plníte úlohy, odkrývate tajomstvá, objavujete a na záver všetkého získate odmenu. Okrem toho sú súčasťou parku živé zvieratá, tvorivé dielne i múzeum fosílií.

 

 Foto: Houbový park - Ráj skřítků

Slunce, seno...

Tento tip bude zrejme pre tých skôr narodených. Návšteva dedinky Hoštice u Volyně v okrese Strakonice, kde nájdete domy, námestíčko i legendárnu kresbu jeleňa na stene jedného z obydlí vás vráti o niekoľko desiatok rokov späť. V obci, kde sa nakrúcali známe filmové trilógie Slunce, seno funguje i hospoda, kde Miluna čapovala chladené orosené pivo. Tak si jedno objednajte a zaspomínajte na atmosféru veselých letných jihočeských komédií. V centre obce narazíte aj na sochu s podobizňou Marie Škopkovej, ktorú bravúrne stvárnila Helena Růžičková.

 

juzne cechy slunce seno

 

Splavovanie Vltavy

Ak ste milovníci adrenalínu a zážitkov na vode, splavovanie Vltavy patrí medzi obľúbené aktivity. V mnohých mestách pozdĺž toku je možné zapožičať si čln a splaviť úsek, na ktorý si trúfate. Bonusom jazdy sú monumentálne výhľady na kláštor vo Vyššom Brode, hrad Rožmberk, hrad a zámok v Českom Krumlove a krásnu prírodu. Ak si netrúfate na splav vlastnými silami, na Vltave je množstvo výletných lodí, ktoré vás prevezú komfortne a bez rizika neplánovaného kúpeľa.

 

juzne cechy splav vltavy

 

Rozhľadňa na vrchu Kleť

Na vrchole Blanského lesa - Kleť, vo výške 1084 metrov nad morom sa týči najstaršia kamenná rozhľadňa v Českej republike. Pri peknom počasí je možné z nej vidieť rakúske Alpy, vrch Grossglockner, zámok Hluboká, priehradnú nádrž Lipno i elektráreň Temelín. Vedľa rozhľadne sa nachádza hvezdáreň, turistická chata a najvyššie položené slnečné hodiny v Českej republike. Na vrchol Kleť je možné vyjsť pešo, na bicykli, alebo aj pre zážitkovo - sedačkovou lanovkou.

 

južné čechy kleť

 

Typické výletné ciele

Byť v južných Čechách a nenavštíviť zámok Hluboká nad Vltavou, ktorý je jedným z najnavštevovanejších zámockých areálov v Česku či malebné mestečko Český Krumlov asi nie je možné. Poprechádzajte sa tiež po brehu rybníka Svět, ktorý je neďaleko mesta Třeboň, zájdite si na procedúru do třeboňských kúpeľov a objavte prírodné krásy Boubínskeho pralesa. Každý deň môžete absolvovať iný výlet, a vždy vám južné Čechy budú mať čo ponúknuť. Alebo si len tak rozložte ležadlo na brehu tichého rybníka a načúvajte spevu vtákov a šumeniu trávy a stromov. Aj to sa v juhočeskej rozprávke dá.

Pripravila: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Senior friendly hotely, aké by mali byť

senior hotely 3