Ľudia sa dnes vracajú ku koreňom, objavujú tradičný život a približujú sa k prírode. Symbolom doby je útek z miest do chát a chalúp a fascinácia ohňom. Oheň sa stal romantickým centrom stretnutí, miestom, ktoré prinavracia do života prirodzenú gastronómiu a je príjemným zdrojom tepla. Dušan Kráľovič je expertom na skrotenie ohňa a jeho mnohonásobné využitie. Jeho firma s dvadsaťpäťročnou tradíciou dokáže navrhnúť a vytvoriť kozub, kachľovú pec alebo aj záhradné dielo v akomkoľvek štýle. Či už tradičné, alebo moderné dielo, kozub, ktorý zohreje v zime, alebo pec, na ktorej sa dá pripraviť jedlo pre priateľov. Tvrdí, že každá stavba je iná. No do každého objektu sa dá ušiť krb či kozub dizajnovo na mieru tak, aby bol plne funkčný, bezpečný a ekonomicky efektívny.

 

Krby Kraľovič_príprava jedla

 

Horiaci oheň v krbe alebo v záhradnom altánku je dnes lákavý a prináša pocit slobody. Čím otvorený oheň fascinuje?

- Otvorený oheň fascinuje najmä svojou bezprostrednosťou. Ľudia, od kedy začali byť civilizovaní, používali oheň. Už v pradávnych jaskyniach, cez hrady a zámky, až do každého domova. A vždy sa to začínalo otvoreným ohňom, až neskôr sa prišlo na technológiu skiel, ale každý človek, keď sa raz posadí pred plápolajúci oheň, ktorý mu ožaruje tvár a pred krbom so sklom, tak si dá sám odpoveď, čo mu najviac vyhovuje. Avšak romantika otvoreného krbu a plápolajúceho ohňa sa nedá len tak ľahko čímkoľvek nahradiť.

Krby, kachle, pece... Podľa čoho si má majiteľ chatky, alebo víkendového domu vybrať, v akej forme chce dostať živý oheň do svojej nehnuteľnosti?

- Keď sa rozprávame o tom, z čoho si vybrať krby, kachle alebo pece, a hovoríme, že je to v súvislosti s chatkou alebo domom, tak síce najlepšie sú kachľové pece, kde je len 12 hodinový prekladací interval, ale ich problém je to, že keď človek do chaty alebo domu po čase príde, tak ten nábeh je veľmi pomalý a múry sú podchladené. Preto často ponúkame zákazníkom kompromisné riešenie. Buď sa tam dá krbová vložka z ťahovým systémom, ktorý niečo akumuluje, ale tá krbová vložka vie relatívne rýchlo odovzdať teplo do interiéru, alebo naopak kachľová pec ktorá má liatinové výmenníky, ktoré taktiež dokážu rýchlo odovzdať teplo do priestoru. Ideálnym riešením je práve technológia od firmy Polyflam, ktorá kombinuje otvorené ohnisko so spodným uzavretým ohniskom, ktoré funguje ako kachľová pec a dokáže nielen s vysokou účinnosťou spáliť drevo, ale aj odovzdať do priestoru na jednej strane rýchle teplo a na druhej strane funguje ako kachľová pec, takže skutočne po dvanástich hodinách máte žeravé uhlíky v pahrebe. Záleží potom už len na masívnosti a dizajne obstavby.

 

Krby Kraľovič_krb


Dokážu krby efektívne vykúriť rekreačné objekty?

- Krby dokážu efektívne vykúriť rekreačné objekty plnohodnotne. Záleží samozrejme na ich umiestnení, a na dosahu tepla podľa jednotlivých projektov. V prípade našej technológie Polyflam máme dve ohniská, to znamená, že výkon sa v podstate znásobuje a dokážete relatívne veľmi rýchlo prekúriť celý objekt.

Pre mnohých je rozhodujúci dizajn. Iné je zabudovať krb v modernom dome a iné postaviť pec v storočnej chalupe. Čo všetko sa dá vytvoriť z hľadiska dizajnu?

- Z hľadiska dizajnu máme pri našej technológii Polyflam v podstate neobmedzené možnosti pretože vieme zmeniť akokoľvek tvar ohniska, vieme ho zvýšiť, rozšíriť, môže byť jednostranný, v tvare písmena L alebo U. Vo finále je produkt obstavaný tak, aby to bola buď stavba s rustikálnym dizajnom, alebo úplne moderná, ale tá variabilita ohniska je skutočne bezkonkurenčná. S týmto ale úzko súvisí veľkosť ohniska a správne nadimenzovanie komína voči veľkosti ohniska. Keď sa tieto dve veci zladia, tak je radosť používať tento produkt a užívať si otvorený oheň alebo výhody kachľovej pece. Firma Polyflam taktiež ponúka selekciu hotových dizajnov, buď v prekrásnych kamenných rustikálnych dizajnov, alebo kvalitne spracované a nadčasové plechové dizajny s čistými líniami. Keď si človek nevie naozaj vybrať a pokiaľ to priestor nedovoľuje, vieme každý produkt spracovať na mieru.

 

Krby Kraľovič_moderný krb



Čo všetko sa dnes dá použiť ako palivo na vykurovanie? Aké sú výhody a nevýhody jednotlivých médií?

- Čo sa týka paliva, tak samozrejme najvýhodnejšie je kúriť suchým drevom, ktoré je dva roky sušené, zatiaľ je to najdostupnejšie a najlacnejšie palivo a samozrejme aj najekologickejšie, keďže je to obnoviteľný zdroj tepla a uvoľňuje presne toľko CO2 koľko strom naviaže počas svojej životnosti. Samozrejme že na kúrenie sa dajú použiť aj drevené brikety, ale tam už je finančná náročnosť vyššia z hľadiska nákupu a aj oheň horí iným spôsobom ako keď sa kúri drevom. My veľmi často používame kombinácie paliva, kde dáme bio etanolový horák, v ktorom sa spaľuje bio-alkohol, vytvára krásny oheň, vytvára v podstate vodnú paru, takže aj komínová klapka môže byť zatvorená. Všetko teplo v tomto prípade ide do interiéru a horák sa dá použiť vo viacerým miestach, nielen v interiéri, ale aj v exteriéri. A pokiaľ chceme výkon, vieme horák zložiť a použiť drevo. Veľmi vydarená kombinácia je aj s plynovými horákmi, keď v lete nekúrime s drevom, ale práve pre ten efekt ohňa a atmosféru. Tam sa jednoducho stlačí gombík a máme nádherný oheň pomocou keramického dreva a volfrámových vlákien, ktoré veľmi autenticky vedia drevo imitovať. Ako palivo sa dá použiť propán-butánová fľaša, ktorá sa dá skvelo schovať a pomôže vám najmä v chalupách kde elektrický plyn nie je zavedený,

Ak si chcú ľudia v krbe variť, alebo grilovať, čo odporúčate?

- Práve kvôli vareniu je technológia otvoreného ohniska, či už je to Polyflam alebo Lorflam úplne fantastickou voľbou na chalupu. Tieto krby nie sú závislé od elektroniky a dokážu jednak plnohodnotne vykúriť chalupu a zároveň slúžia ako plnohodnotný šporák, kde sa dá fantasticky grilovať, variť piecť a údiť. Všetky možnosti produktu Polyflam sú aj na našom YouTube kanáli Kráľovič, kde je zobrazené ako sa dá na týchto produktoch pracovať. Aj my sme začali s produktmi Polyflam pracovať na základe referencií, pretože práve technológia Polyflam sa používa v mnohých michelinských reštauráciách, kde je absolútnou prioritou kvalita jedla. Tým že krby Polyflam a Lorflam vedia otočiť plamene do spodnej komory, potraviny sa pripravujú len na sálaní, rošty ostávajú mastné a nie zahorené. Tu platí, že raz ochutnať je lepšie ako stokrát počuť.

 

Krby Kraľovič_príprava jedla_II

Krby Kraľovič_príprava jedla_III

 

Čo ak si niekto chce vytvoriť záhradné posedenie, altánok, alebo kuchyňu na dvore?

- Pri altánkoch a posedeniach v letnej kuchyni vieme ponúknuť okrem všetkých alternatív varenia, pečenia a grilovania, zužitkovanie tepelného výkonu. Viete to využiť najmä počas letných alebo už jesenných večerov, keď je to počasie už chladnejšie, a tým pádom nemusíte rušiť zábavu s vašimi priateľmi a najbližšími v tom najlepšom, ale môžete pokračovať až do skorého rána. S našimi technológiami viete vytvoriť ventiláciu na distribúciu tepla z ohňa. Najobľúbenejšou alternatívou sú teplé – sálavé lavice, na ktorých viete sedieť, či ležať a vlastne takto má človek neobmedzený čas konzumovať a venovať sa rodine. Samozrejme sa odporúča, aby mal altánok variabilné uzatváranie, či už je to závesmi, alebo zalamujúcimi stenami, automaticky máte chuť a možnosť altánok využívať počas celého roka. A keď ich otvoríte, ste priamo v prírode a ste aj mimo hlavného domu, takže nevadí, keď sú hostia aj hlučnejší alebo si pustia hudbu a viete si to všetci naplno vychutnať. V altánkoch sa taktiež veľmi dobre robia záhradné produkty ako kompóty a lekvár, zabíjačka taká tradičná slovenská, spracovanie produktov v teple pre poľovníkov, kde viete naplno využiť naše krby. Vianočný punč a s ním spojená atmosféra Adventu a Vianoc je v altánku viac čarovná.

Aký krb je z vášho pohľadu najuniverzálnejší, celoročne použiteľný v interiéri aj v exteriéri?

- Najvariabilnejší aparát z hľadiska použiteľnosti, v rámci ročných období a použitia v interiéroch a exteriéroch je technológia Polyflam a Lorflam. Tu dve ohniská slúžia buď na tepelný výkon, pečenie a varenie, alebo vrchné ohnisko, ktoré funguje na grilovanie, údenie alebo aj kotlíkový guláš, ale hlavne efekt ohňa. Tento produkt je taktiež veľmi variabilný z hľadiska dizajnu, kde nemáme žiadne obmedzenia, čo sa týka veľkosti ohniska alebo usporiadania jeho vizuálu.
.
Kde môžu záujemcovia vidieť, ako jednotlivé druhy krbov, technológií a médií fungujú?

- Vytvorili sme ateliér v Hokovciach, kde máme niekoľko typov funkčných krbov, šporáky, otvorené komfortné ohniská samostatné, v kombinácii s plynom, s etanolom, solitéry prenosných kuchýň pre akcie, alebo spontánne umiestnenie – obľúbený produkt reštaurácii a hotelov. Všetky spotrebiče vieme rozkúriť a ukázať zákazníkom, ako sa reálne štartujú, ako fungujú, ako hrejú a ako sa dá na nich grilovať. Určite je to najkomplexnejšia možnosť široko-ďaleko vidieť tieto krby v akcii. Takže pokiaľ má zákazník seriózny záujem, stačí sa ohlásiť a môže u nás vidieť reálny oheň, ako aj pocítiť chuť pripraveného jedla na sálavom teple a ako sa to pripravuje aj v michelinských reštauráciách.

 

Krby Kraľovič_krb a kozub

 

Text: BK
Foto: Kraľovič
Viac na: www.k-krby.sk, Facebook, Instagram