Saunovanie patrí k procedúram, ktoré preukázateľne podporujú imunitný systém, napomáhajú uvoľneniu organizmu, pomáhajú predchádzať viacerým ochoreniam a sú pozitívne pre ľudskú psychiku.

 

sauna atmosfera xl

 

Všetko uvedené platí, ale len vtedy, ak sa pri saunovaní dodržiavajú určité zásady a postupy. Najskôr je potrebné povedať si, že sauna je vhodná pre ľudí, ktorí netrpia ochoreniami kardiovaskulárneho systému, štítnej žľazy či chorobami obličiek. Neodporúča sa tiež tehotným ženám, diabetikom a epileptikom. Ak si nie ste istý, či je pre vás saunovanie vhodné, poraďte sa so svojim lekárom.

Ak netrpíte väčšími a závažnejšími zdravotnými problémami, alebo by ste radi niektoré zdravotné ťažkosti eliminovali, saunovanie je pre vás to pravé. Základné pravidlá, ktoré by ste mali v saune dodržiavať sa začínajú už pred jej návštevou.

 

sauna vedro

 

Pred saunovaním sa odporúča mať v žalúdku ľahko stráviteľné jedlo a nebyť po vyčerpávajúcom fyzickom výkone. Pred vstupom do sauny je potrebné osprchovať sa s použitím mydla alebo sprchového gélu, aby ste koži pripravili dobré podmienky na otváranie pórov a zbavovanie sa nečistôt. Do sauny vstupujte suchý a zabalený v bavlnenej plachte. Bavlnená plachta sa však neodporúča pri parnom saunovaní, kvôli vysokej vlhkosti. Plavky sú v saune absolútne tabu. Vyrábané sú zo syntetických materiálov, ktoré vplyvom tepla nad 50°C uvoľňujú karcinogénne látky. Tie sa uvoľňujú do pokožky i vzduchu, ktorý dýchame.

Poloha tela pri saunovaní by mala byť v sede s vyloženými nohami na lavičke alebo v ľahu. Teplo tak prijíma organizmus rovnomerne. Čo sa týka zotrvania v saune, absolútne vnímajte svoj osobný pocit. Pre niekoho je príjemných 20 minút, niekto zvládne bez problémov 5 minút. Sauna nie je o súťaži, ale relaxe a oddychu.

 

sauna ludia

 

Po každom procese saunovania je potrebné sa osprchovať, vysušiť pokožku a oddychovať minimálne 15 minút. Pri sprchovaní sa studenou vodou postupujte od dolných končatín nahor. Do ochladzovacieho bazénika vchádzajte až po osprchovaní a zotrvajte v ňom, koľko je pre vás príjemné. Jednotlivé intervaly návštevy sauny je možné opakovať 3 až 4 krát. Pri saunovaní dýchajte plytko a nosom, vzduch sa tak pred vstupom do dýchacích ciest mierne ochladzuje a nešokuje organizmus.

Po návšteve sauny sa rovnako ako bezprostredne pred saunovaním neodporúča náročná fyzická aktivita, ale oddych a relax. Dbajte na dodržiavanie pitného režimu a doplnenie solí, ktoré ste potením vylúčili spolu so škodlivými látkami z organizmu.

 

sauna pitie

 

Saunovanie je liek, a je výborné, ak sa saunujete pravidelne počas celého roka. Okrem pozitívneho vplyvu na imunitu a zdravie, pomôžete aj svojej pokožke, psychike, dokážete zmierniť bolesti svalov a kĺbov a prispejete k celkovej detoxikácii organizmu.

Text: Petra Adamcová
Foto: Unsplash