Posedieť si večer pri pohári dobrého vína, zajedať ho kúskami rôznych druhov syra, vlašskými orechami a plátkami bieleho pečiva? Aj takéto chvíľky pohody patria k našej kultúre a zvyklostiam. A pokiaľ je víno lahodným prepojením chutí a vôní, zážitok nemôže byť dokonalejší.

 

vinum vivo vina za slusne ceny kvalita tradicia zazitok 4

 

Zoznámte sa s vínami od spoločnosti VINUM VIVO, ktorá už od roku 2004 na náš trh dodáva biele, červené i ružové vína z vinohradov v katastri obcí Červený Hrádok, Nevidzany a Malé Vozokany. Ročne spoločnosť, ktorú tvoria traja spolužiaci z nitrianskej poľnohospodárskej univerzity, vyrobí približne 60 tisíc litrov vína. Avšak vzhľadom na to, že kapacita vinohradov je niekoľkonásobne vyššia, na výrobu vín sa vyberajú len tie najkvalitnejšie hrozná z daného ročníka. Vďaka tomu pod značkou VINUM VIVO vznikajú výberové vína vysokej kvality.

 

vinum vivo vina za slusne ceny kvalita tradicia zazitok 1

 

Za každým vínom vyrobeným z tunajších odrôd hrozna stojí Marián Gyepes – enológ a spolumajiteľ vinárstva. "Pri výrobe vín kladieme dôraz na minimalizovanie používania prídavných enologických prípravkov, aby sa vo víne prejavili odrodové znaky, nuansy chutí, ale aj charakter miestnej pôdy a mikroklímy," hovorí o spôsobe výroby vín jeden z majiteľov viníc a pokračuje: "Som presvedčený, že dobrému vínu stačí málo, jeho základom však musí byť kvalitná surovina."

 

vinum vivo vina za slusne ceny kvalita tradicia zazitok 5

 

V produkcii spoločnosti sa vyrábajú biele, červené i ružové vína. "Nosnými odrodami sú tradičné regionálne odrody ako Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Burgundské biele, Burgundské šedé, Frankovka modrá, ktoré sú vysadené v starých vinohradoch a umožňujú naplno využiť potenciál miestneho terroiru. Ďalšie novovysadené odrody ako Rizling rýnsky, Sauvignon, Cabernet Sauvignon i Dornfelder dopĺňajú surovinovú základňu s cieľom zatraktívniť portfólio ponúkaných vín. To je zamerané hlavne na produkciu suchých odrodových vín ale aj sladkých vín," hovorí ďalej Marián Gyepes. Všetky vína však spája spoločné motto: „Poctivé vína, za slušné ceny“.

 

vinum vivo vina za slusne ceny kvalita tradicia zazitok 3  vinum vivo vina za slusne ceny kvalita tradicia zazitok 8 

 

Vinárstvo VIUNUM VIVO získalo značku kvality Regionálny produkt Ponitrie, ktorý identifikuje kvalitné, prírodné poľnohospodárske a potravinárske produkty.

 

vinum vivo vina za slusne ceny kvalita tradicia zazitok 4

 

Ak ste milovníci vína, vinárstvo VINUM VIVO vás pozýva do svojich novo-zrekonštruovaných priestorov na degustáciu. V prípade, ak vám to čas dovolí, tak aj na príjemne strávený večer s pohárom vína na letnej terase s možnosťou pohodlne prenocovať uprostred viníc.

Viac informácií: www.vinumvivo.sk