Pohodlne prespať, nabrať sily pri raňajkách a utekať za povinnosťami. Väčšine hotelových hostí už koncept hotela ako strechy nad hlavou nepostačuje. Na svojich cestách sú hladní po zážitkoch. 

 

Partizan 3

 

Vyhľadávanie kulinárskych skúsenosti a oddychovanie vo wellness centrách radi kompenzujú aktívnym cvičením a športovaním. Fitness je opäť trendom. Miestnosť vybavená zostavou cvičiacich strojov je pre hotely konkurenčnou výhodou.

Aktivita, pohyb a cvičenie sa stali pre mnohých súčasťou životného štýlu. Je pochopiteľné, že aj počas hotelového pobytu chcú mať to, na čo sú zvyknutí z domu. Iní zase vnímajú hotelové „fitko“ ako príležitosť na zábavu a možnosť zoznámiť sa s niečím novým. A tak pri hľadaní hotela na mieru majú v hľadáčiku aj požiadavku, aby hotel ponúkal priestor na cvičenie. 

Pavel Suchý má za sebou desiatky realizácií fitness centier v českých a slovenských hoteloch. U prevádzkovateľov ubytovacích zariadení cíti rastúci záujem o ich vybavenie. Je presvedčený, že pre niektorých klientov je hotelové fitness zariadené podľa aktuálnych trendov jedným z rozhodujúcich faktorov pri voľbe hotela.

,,Fitness centrum by mali mať také hotely, ktoré cítia záujem  klientov alebo vnímajú, že vďaka fitness centru získajú konkurenčnú výhodu, a teda aj viac klientov," tvrdí Pavel Suchý a dodáva, že záujem o hotelové fitness cíti naprieč celým spektrom moderných hotelov bez ohľadu na to či ide o mestský alebo wellness hotel. 

Majitelia hotelov môžu  fitness centrá koncipovať ako exkluzívne priestory pre hotelových hostí alebo ako verejné a prístupné pre kohokoľvek. Odborník na zariadenie fitness centier sa v praxi stretáva s obidvoma variantmi. „Hlavný rozdiel je v tom, že vytvoriť fitness iba pre ubytovaných hostí je podstatne jednoduchšie, ale nebude generovať žiadny zisk. Pokiaľ chcete fungujúci hotelový fitness, ktorý je otvorený aj pre verejnosť, tak potrebujete veľký priestor s jednoduchým prístupom (ideálne samostatný vchod) a musíte rátať s väčššou investíciou,“ radí Pavel Suchý. 

Upozorňuje, že vybavenie hotelového fitness centra by malo spĺňať požiadavky "typickej" klientely, ktorá hotel navštevuje. Treba dbať na to, aby si na svoje prišla čo najširšia skupina zákazníkov. „Zjednodušene sa dá povedať, že by sa mali vyberať najpoužívanejšie stroje z fitness centier a, naopak, nemali by voliť stroje, ktoré vyhľadáva len úzka skupina klientov. Pokiaľ nie je hotelové fitness otvorené aj pre verejnosť, sú postačujúce stroje z kategórie "Light Comercial". Čo sa týka samotnej miestnosti na cvičenie, interiéroví dizajnéri odporúčajú dostatočnú veľkosť, vhodné osvetlenie a vetranie. Netreba zabúdať ani na pravidelnú údržbu a dezinfekciu priestorov. Dôležité je nielen denné čistenie, ale aj  dôkladnejšie čistenie v určitých intervaloch, často v spojitosti s prehliadkou funkčnosti strojov a zariadení.

 

sporthotel floralpina

 

Treba myslieť na kvalitu

Základom sú kardio trenažéry a z nich predovšetkým bežecké pásy, ku ktorým si nájde cestu takmer každý návštevník. Keďže sa tieto zariadenia takmer nezastavia, treba pri ich obstarávaní myslieť na kvalitu. Absolútne nevhodné sú trenažéry určené na domáce použitie. Do základnej výbavy hotelového fitness centra by mali patriť aj jednoduché posilňovacie stroje na základné svalové partie, predovšetkým brucho a chrbát. Túto zostavu by mal dopĺňať priestor a zariadenia na cvičenie s vlastným telom, či samonakladacie činky.

Najnovšie trendy v hotelových fitness do značnej miery kopírujú všeobecné trendy vo fitness - teda veľká kardio zóna a priestor na cvičenie s vlastným telom. Nastupuje však špecifický hotelový trend, ktorý naberá na popularite. Čo tak priniesť zariadenie fitness centier priamo do hotelovej izby? Veď súkromie je nadovšetko a cvičenie bez pohľadov zvedavých očí priamo v izbe je atraktívna predstava. Pavel Suchý sa stretáva aj s takou požiadavkou. „Zatiaľ len od luxusných päťhviezdičkových hotelov. Väčšinou ide o kardio trenažér a nejaké prvky funkčného tréningu. Hlavný technologický trend sú kardio trenažéry vybavené dotykovým displejom s prístupom k hotelovej TV a na internet. Pri výbere dodávateľa treba mať na mysli to, aby poskytoval kvalitné servisné zázemie. Samotná údržba je potom jednoduchá a odvíja sa od konkrétnych typov strojov,“ dodal. 

Hoteloví hostia, ktorí sú zvyknutí navštevovať fitness centrá, sa neuspokoja s hocičím. Po útlme fitiek a posilňovní v hoteloch, opäť prichádza ich chvíľa. Latka kvality teda musí byť nastavená vysoko a na službu musí byť pripravený aj personál. Už recepcia by mala ovládať všetky nuansy fungovania fitness centra, podať informáciu o jeho vybavení a zariadení a poznať detaily režimu fitness centra. Typické fitness pre hotelových hostí nepotrebuje stálych trénerov, ani obslužný personál. Zariadenia si však vyžadujú pravidelnú údržbu. Hotel môže trénera ponúkať ako nadštandardnú službu pre klientov na objednávku rovnako ako  v prípade masáže. 

Aj keď sú virtuálne lekcie skôr doménou skupinových lekcií vo fitness centrách otvorených pre širokú verejnosť, aj tadiaľ vedie cesta, ako v hoteloch s nepravidelnými skupinovými lekciami zabezpečiť „trénera“ na diaľku. Technológie tak robia i z hotela nonstop fitness centrum. Hostia si môžu zacvičiť kedykoľvek, keď na fyzický pohyb dostanú chuť. Stačí dostatočný priestor, veľká obrazovka a pohybová aktivita sa môže začať. Niektoré z hotelov majú i vlastné aplikácie, ktoré si hosť môže stiahnuť do mobilného telefónu a využívať tak počas pobytu cvičebné programy zadarmo.  A keďže personalizácia služieb má dnes „zelenú“, programy na cvičenie, tak ako aj iné služby,  bude možné prispôsobiť na mieru každého hosťa. 

 

Partizan 2

 

Ako vybaviť hotelové fitness

Základom vybavenia sú posilňovacie stroje. Precvičenie celého tela zabezpečí základný set strojov na 12 až 16 stanovištiach. Konkrétne počty a typ posilňovacích strojov sa odvíjajú od veľkosti fitka a od skladby návštevníkov. Ľahký variant posilňovacích strojov sa hodí do firemných a hotelových fitness, teda tam, kde sa neočakávajú veľké výkony. Svoje uplatnenie nájdu aj pri kruhovom tréningu. Duálne posilňovacie stroje sú skvelou voľbou pre malé fitness centrá, kde sa šetrí každý meter. Vychádzajú z ľahkého variantu posilňovacích strojov, ale každý z nich dokáže precvičiť dve skupiny svalov.

Srdcom každého fitness centra je kardio zóna. Fitko bez crossových trenažérov, rotopédov, stepperov či veslárskych trenažérov akoby ani nebolo. Do kardio tréningu sa totiž púšťa takmer každý návštevník, obľúbený je u všetkých vekových kategórií a na kardio prístrojoch cvičí desiatky minút. 

Hotelové fitness centrá by mali dopĺňať prvky funkčnej zóny, kde sa návštevníci môžu samostatne alebo v skupinách zabaviť cvičením s váhou vlastného tela alebo na to využiť športové náčinia; hrazdy, laná, kruhy, činky, medicimbaly s rôznymi váhami, fitlopty, či trampolínky. 

Päť krokov do fitness

Ak patríte k hosťom, ktorý si nevedia ani deň predstaviť bez toho, aby si zacvičili, určite vás zaujme program „Five Feet to Fitness“, ktorý spustil v niektorých svojich hoteloch reťazec Hilton. Do určitého počtu hotelových izieb umiestnil rotopéd a  stenu, na ktorej sa nachádza celkom dobrý cvičebný „arzenál“.  K dispozícii je aj dotyková obrazovka, na ktorej si môžete vybrať z dvesto výučbových programov. V týchto izbách nenájdete koberce, ale v hotelovom minibare máte k dispozícii vitamínový nápoj, proteínové tyčinky či kokosovú vodu a po cvičení si môžete dopriať chladivý mentolový gél. Koncept je kombináciou tradičnej hotelovej izby a maličkého fitness centra. 

In-room fitness má svojich priaznivcov aj medzi biznismenmi, ktorí trávia veľa času za volantom či na cestách, preto privítajú akúkoľvek možnosť zlepšiť si  kondičku, pričom súkromie hotelovej izby radi uprednostnia pred hotelovým fitness, ktoré býva prístupné aj verejnosti.  Nielen Hilton, ale aj ďalšie hotelové siete a značky hosťom vychádzajú v ústrety. Tak napríklad sieť Westin Hotels & Resorts okrem iného ponúka vlastného „ Westin’s Run Concierge“, s ktorým si môžete ísť zabehať. V Swissoteli čaká na vás špeciálny „Vitality Concept“, obsahujúci tipy na in-room cvičenia s možnosťou zapožičať si fitness pomôcky. Milovníci joggingu majú zasa k dispozícii mapu s návrhmi trás rôznej úrovne náročnosti.

Zdroj: NOVÉ FITNESS