Viete si predstaviť Vianoce bez voňavých medovníčkov? Napriek tomu, že každá domácnosť má svoje zvyky a tradície, vo voľbe medovníčkov ako neoddeliteľnej súčasti vianočného pečiva sa zhodujeme takmer všetci.
História medovníkov siaha až do antického Ríma a Grécka, odkiaľ sa toto dovtedy neznáme sladké pečivo postupne dovážalo do celej Európy. Najskôr však boli medovníky určené len pre bohatšie a vyššie vrsty obyvateľstva. Neskôr sa ich naučili piecť aj bežné gazdiné a medovníky sa stali obľúbenou a vyhľadávanou pochúťkou.
Dnes sa s medovníkmi stretávame pri rôznych príležitostiach, ako sú jarmoky, festivaly, tradičné trhy, ale aj sviatky, oslavy, výročia alebo svadby. Ich podoba a zdobenie už býva takmer umením, ale základné zloženie cesta zostáva viac - menej rovnaké.
Lahodné cesto
Každá gazdiná má "svoj" recept na medovníky, na ktorý nedá dopustiť. Vo všeobecnosti je základom toho naj cesta kvalitný med. Cukor do klasického medovníkového cesta nepatrí. Voľba múky je otázkou chuťových preferencií a overených zručností. Najčastejšie sa používa pšeničná múka hladká, ale niekto z dôvodov zdravotných a iných používa aj ražnú, špaldovú alebo chlebovú múku. Dôležitou zásadou je, aby múka nebola najčerstvejšia, odporúča sa múka stará približne tri a viac mesiacov po tom, ako bola v mlynoch spracovaná. Nielen múku, ale aj ostatné sypké prísady je z dôvodu prevzdušnenia dobré preosiať. Na nakyprenie cesta sa používa sóda bikarbóna alebo prášok do pečiva. Ďalšími neodmysliteľnými ingredienciami sú maslo (niekto uprednostňuje margarín), vajíčka a koreniny.
Korenie tvorí tú magickú vôňu, ktorá k Vianociam skrátka patrí. V obchodoch sa dá zakúpiť zmes perníkového korenia, ktoré sa do medovníkov pridáva. Môžete si však pripraviť aj vlastnú zmes, podľa toho, čo vám chutí, a ktorú chuť máte viac obľúbenú.
Základ perníkovej (medovníkovej) zmesi tvorí škorica, badián, aníz, klinčeky, muškátový oriešok, nové korenie, čierne korenie, kardamón i zázvor. Najvoňavejšie je korenie čerstvo podrvené a následne namleté. Pomer a množstvo jednotlivých korenín si môžete nájsť v mnohých kuchárskych knihách a na weboch, ale môžete aj tvorivo skúsiť vlastný mix medovníkového korenia.
Výzdoba a skladovanie medovníkov
Výzdoba medovníkov je pre mnohých vyhľadávanou aktivitou a psychohygienou súčasne. Bonusom je, ak sa do zdobenia medovníčkov zapojí celá rodina. Deti vykrajovanie a zdobenie týchto koláčikov milujú, a o to radšej svoje vlastné výtvory konzumujú. Okrem klasickej cukrovej polevy sa medovníky pred upečením môžu vyzdobiť rôznymi druhmi orieškov a bezprostredne po upečení kandizovaným ovocím alebo u detí obľúbenými lentilkami.
![]() |
![]() |
Častým problémom po upečení medovníčkov býva ich počiatočná tvrdosť, ktorá sa dá však ľahko vyriešiť pridaním kúska chleba alebo jablka do uzatvorenej nádoby s medovníkmi. Do dvoch dní budú zaručene mäkké. Medovníky sa dajú uchovávať aj dlhšie obdobie, niektoré zdroje hovoria aj o dvoch mesiacoch. Musia byť však na suchom, temnom a chladnom mieste v uzatvorenej škatuli.
Tak čo, už máte pripravené zásoby na tohtoročné Vianoce? Ak áno, a chcete sa pochváliť, ako sa Vám podarila medovníková nádielka, pošlite nám fotografiu so svojimi výtvormi na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. do termínu 20. 12. 2020. Vaše fotky potom radi zverejníme v niektorom už čoskoro pripravovanom článku.
Pripravila: Petra Adamcová