V kuchyni existuje mnoho tajných prísad, ktoré môžu zlepšiť chuť vášho jedla. Jednou z nich je aj káva. Tá môže byť pri varení všestranným pomocníkom, ktorého viete využiť v sladkých dezertov aj slaných pokrmoch. Prečítajte si náš článok a inšpirujte sa neodolateľnými receptami.
Zdroj: unsplash.com
Sladké zemiaky s bourbonom a javorom
Potrebné suroviny:
- 1 ½ šálky silnej výberovej kávy,
- 9 polievkových lyžíc čistého javorového sirupu,
- 3 polievkové lyžice trstinového cukru,
- 1/3 šálky bourbonu,
- 9 polievkových lyžíc masla,
- soľ a mleté čierne korenie,
- 5 sladkých zemiakov,
- 3 polievkové lyžice olivového oleja,
- ½ šálky nasekaných pražených mandlí.
Postup:
- Kávu, javorový sirup a cukor zmiešajte v hrnci na stredne vysokej teplote. Zmes priveďte do varu a miešajte kým nezhustne. K zmesi potom pridajte bourbon, 2 lyžice masla a varte ju ešte približne 40 až 45 minút. Nakoniec zmes nalejte do misky a dochuťte soľou a korením.
- Najskôr si predhrejte rúru na 220 °C. Potom v malom hrnci rozpusťte ešte zvyšných 7 lyžíc masla a zmiešajte ho s olejom, soľou a korením. Do misky potom pridajte nakrájané a olúpené sladké zemiaky.
- Pripravenú zemiakovú zmes dajte na plech a pečte približne 30 až 35 minút. Zemiaky často miešajte a obracajte, aby boli chrumkavé a poriadne prepečené z každej strany.
- Po upečení ich premiestnite na tanier, pridajte k ním zohriatu omáčku a posypte mandľami.
Zdroj: pexels.com
Karamelové brownies s espressom
Potrebné suroviny:
- 230 gramov horkej čokolády,
- ½ šálky masla,
- 4 veľké vajcia,
- 1 espresso,
- 1 šálka kryštálového cukru,
- ¾ šálky trstinového cukru,
- 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu,
- 1 ¼ šálky hladkej múky,
- ⅓ šálky kakaa,
- ½ čajovej lyžičky soli,
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva,
- ¼ šálky karamelu.
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180 °C. Potom v hrnci na miernom ohni rozpusťte maslo a čokoládu. Často miešajte, aby sa vám nepripálili. Keď sa zmes roztopí, pridajte k nej kryštálový cukor, trstinový cukor a espresso. Všetko poriadne vymiešajte a nechajte vychladnúť.
- V ďalšej miske zmiešajte múku, kakao, soľ a prášok do pečiva. Do hrnca s čokoládou a cukrom pridajte vajcia a vanilkový extrakt. Šľahajte dovtedy, kým sa všetko pekne nespojí, pridajte suché prísady a znova premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Hotové cesto na brownies nalejte do pripraveného plechu a rovnomerne ho rozotrite. Navrch naneste lyžicu karamelu a špičkou noža ho rozotrite do celého cesta.
- Koláč pečte na strednom rošte vašej rúry 40 až 50 minút. Po upečení ho nakrájajte a podávajte s teplým karamelom navrchu.
Zdroj: unsplash.com
Steak marinovaný v káve
Potrebné suroviny:
- 1 strúčik cesnaku,
- 125 mililitrov studenej výberovej kávy,
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky,
- 1 polievková lyžica worcesterskej omáčky,
- 2 čajové lyžičky jablčného octu,
- 2 čajové lyžičky olivového oleja,
- 1 polievková lyžica javorového sirupu,
- ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia,
- 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu,
- 500 gramov steaku,
- čerstvá petržlenová vňať,
- soľ.
Postup:
- Do veľkého vrecka dajte steak a pridajte k nemu rozdrvený cesnak, čierne korenie a rozmarín. V miske zmiešajte kávu, sójovú omáčku, worcestrovú omáčku, jablčný ocot, olivový olej a javorový sirup. Celú zmes spolu zmiešajte a pridajte k steaku.
- Zo sáčku vytlačte väčšinu vzduchu a vrecko uzavrite. Steak s marinádou niekoľkokrát obráťte, aby v nej bol dobre obalený. Vrecko dajte do misky a nechajte ho minimálne 8 hodín v chladničke.
- Pred samotným pečením vyberte steak z chladničky, nechajte ho zohriať na izbovú teplotu a predhrejte rúru 210ºC. Steak dajte na veľkú panvicu a opečte ho na nej z každej strany aspoň minútu. Potom ho dajte do rúry a pečte 6 minút. Po upečení ho vyberte z panvice a nechajte aspoň 5 minút odstáť. Na záver ho nakrájajte na tenké plátky a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a trochou soli.