Každá krajina sveta má svoje gastronomické špeciality, ktoré si zamilovali ľudia na celom svete. V nasledujúcich riadkoch ale nebudeme hovoriť o medzinárodných jedlách, ktoré už bežne s láskou a chuťou konzumujú obyvatelia mnohých krajín sveta, ale skôr o bizarných a zvláštnych jedlách, ktoré už len svojim popisom vyvolávajú razantné odmietanie alebo údiv.

 

cudne jedla fugu zojirushicom

Foto: Ryba fugu, Zojirushi.com

História týchto jedál je často fascinujúca, vychádzajúca z dlhoročnej tradície alebo aj zo situácie, keď toto jedlo bolo nevyhnutným zlom, pretože nič iné nebolo k dispozícii. Napriek tomu pretrvali a dnes sú pochúťkou pre vyhľadávačov netradičných gastro zážitkov i gurmánov.

Storočné vajcia

Tieto vajíčka, známe tiež ako tisícročné vajcia sú čínskou kulinárskou špecialitou. Vyrábajú sa zakonzervovaním kačacích, kuracích alebo prepeličích vajec v zmesi hliny, popola a soli. Chemický proces prebiehajúci vo vajci transformuje jeho textúru, farbu a chuť vajíčka. Vaječný bielok zhnedne a prevezme konzistenciu želatíny, zatiaľ čo žĺtok sa stáva krémovým a prijíma tmavozelenú farbu so silnou arómou síry. Ich chuť sa popisuje ako nezameniteľne robustná a zemitá.

 

Black century eggs cut in parts on a chinese plate

Foto: Flavourfullhome.com

Salmiakki

Sladkosť, ktorá je brutálne slaná. Aj tak by sa dala popísať špecifická chuť cukríka obľúbeného najmä vo Fínsku a v iných severských krajinách. Jeho základom je výťažok zo sladkého drievka, chlorid amónny, cukor, arabská guma a aktívne uhlie. Chuť salmiakku sa popisuje ako ostré bodnutie s tvrdou, huňatou a horkou textúrou. Pre predstavu sa prirovnáva k lízaniu soli s chilli náplňou, ktoré sa po chvíli transformuje v neuveriteľne sladkú chuť sladkého drievka.

 

cudne jedla salmiakki tasteatlas

Foto: Tasteatlas.com

Hákarl

Hárkal, alebo fermentovaný žralok, má svoj domov na Islande. Jeho základom je jedovatý grónsky žralok. Ten sa po odchytení vyčistí a umiestni do plytkej jamy v zemi. Zaťaží sa pieskom a štrkom a na vrch celej „kôpky“ sa umiestnia ťažké kamene. Tie podporia únik tekutiny z tela ryby. Po približne 12 týždňoch fermentácie v pôde sa mäso nakrája na tenšie menšie časti a nechá sa desať mesiacov sušiť na priamom slnku. Následne sa porciuje a je určené na konzumáciu.

 

cudne jedla hakarl fine dining lovers

Foto: FineTasteLovers.com

Jedovatá ryba fugu

Jedna z najjedovatejších rýb sveta – fugu je vyhľadávanou japonskou delikatesou. Aj keď sa hovorí, že jej konzumentov ani tak neláka výnimočná chuť ryby, ale skôr adrenalín, ktorý pramení z pocitu, že jedia niečo, čo môže v prípade malej chybičky spôsobiť katastrofu. A tá po zjedení ryby prichádza extrémne rýchlo a je nezvratná. Cena pripravenej lahôdky sa pohybuje v závratných výškach. Z hľadiska historického sa táto ryba v Japonsku podáva už viac ako 2300 rokov. Dnes môžu fugu pripravovať len vyškolení profesionálni kuchári s licenciou, ktorú získajú po dvojročnom štúdiu. Zaujímavosťou je, že táto ryba práve vďaka spomínanému nebezpečenstvu otravy sa nikdy nesmie vyskytnúť na stole japonského cisára.

 

cudne jedla fugu cnn

Foto: CNN.com

Casu Marzu

Delikatesa Casu Marzu pochádza z talianskej gastronómie, konkrétne z ostrova Sardínia. Jej základom je syr pecorino, do ktorého sú zámerne nakladené larvy muchy syrorodky drobnej. Tie syr konzumujú a vďaka ich spracovaniu získava syr krémovú konzistenciu a jemnejšiu chuť. Po dvoch až troch mesiacoch je syr pripravený na konzumáciu. Odhadnúť ale správny čas jeho „vyzretia“ je veľmi náročné. Ak sa prekročí, syr môže byť toxický, ak sa konzumuje skôr, nie je jeho výsledná chuť podľa predstáv. Casu Marzu je už dnes nelegálnym a zakázaným jedlom z dôvodu zdravotných problémov, ktoré môže v tráviacom trakte človeka spôsobiť, napriek tomu má svojich zástancov a pravidelných konzumentov.

 

cudne jedla casumarzu cnn

Foto: CNN.com

Aj Slováci a Česi majú niečo výnimočné

Na záver už len pre pobavenie. To čo sa niekomu zdá odpudzujúce a nechutné, môže byť pre iného skvelou pochúťkou. V USA a niektorých ďalších krajinách často pri rozprávaní o gastronomických zvykoch iných krajín krútia hlavou nad zvyklosťou českých a slovenských rodín. Zdá sa im neuveriteľné, že pred Vianocami si mnohé naše domácnosti kúpia živého kapra, toho nechajú do Štedrého večera plávať vo vani ako domáceho maznáčika. Keď sa deti pohrajú a kapor sa „vypláva“ a prečistí, otec rodiny rybu kladivkom zabije a gazdiná ho pripraví ako hlavnú vianočnú pochúťku, na ktorej si všetci s radosťou pochutnajú :-)

Pripravila: Petra Adamcová