31. december je posledným dňom v roku. Už o pár hodín sa spustia oslavy a ohňostroje na všetkých miestach našej zemegule. Za našu redakciu a celé vydavateľstvo Media/ST vám prajeme šťastný vstup a celý nasledujúci rok 2024 v zdraví a spokojnosti.

 

silvester poháre

 

Oslavy Nového roka vítajú ako prví na ostrovoch Samoa a Kiribati

Ako prví oslavujú Nový rok obyvatelia tichomorského ostrova Samoa. Nasleduje Nový Zéland a Austrália. Ohňostroj na nábreží austrálskeho Sydney je médiami jedným z najsledovanejších a najvysielanejších ohňostrojov vo svete. Počas celého silvestrovského večera sa priamo na nábreží koná bohatý kultúrny program a hudobné produkcie, ktoré vrcholia polnočným ohňostrojom.

Nový rok najdlhšie oslavujú v rozlohou obrovskom Rusku. Ako prví ho privítajú obyvatelia Kamčatky a ako poslední obyvatelia Petrohradu a okolia, čo predstavuje rozsah deviatich hodín. Najvyšším finančným rozpočtom na novoročný ohňostroj sa vo svete pýši mesto Dubaj, kde sú oslavy príchodu nového roka vždy veľkolepé.

 

silvester dubaj

 

Európa a Amerika

V Európe, o hodinu neskôr ako u nás, oslavujú príchod roku v Londýne. Zaujímavosťou je, že ohňostroj na nábreží Temžy, pri miestnom London Eye je už od roku 2014 spoplatnený. Napriek tomu sú lístky na sledovanie gigantického ohňostroja každoročne beznádejne vypredané. Priamy prenos osláv je však možné sledovať na celom svete prostredníctvom vysielania televízie BBC.

Po Európe prichádza Nový rok na americký kontinent. Ako poslední tu oslavujú Nový rok obyvatelia Havajských ostrovov. Oslavy v New Yorku, Rio de Janeiro, Miami i všetkých ostatných amerických mestách si ľudia užívajú, zabávajú sa v uliciach pri tanci a dobrom jedle.

 

silvester new york

 

Slovensko

Na Slovensku v posledných rokoch mnohé mestá polnočný ohňostroj rušia a peniaze, ktoré ním ušetria venujú na dobročinné aktivity. 

Užite si rozlúčku so starým rokom 2023 a príchod Nového roku 2024 podľa svojich predstáv a hlavne v zdraví, láske a spokojnosti.

Pripravila: Petra Adamcová