Veľkolepé rušné mestá, preslávené biele pláže, vyhliadky z najvyšších vrcholov skalnatých hrebeňov, to sú všetkým dobre známe a najnavštevovanejšie turistické ciele. Existujú ale aj menšie, čarovné mestečká a miesta, ktoré majú v sebe niečo poetické, čisté a nefalšovane pôvodné. Prinášame vám desať tipov na malé a zaujímavé miesta sveta, ktoré sa nachádzajú na najvyšších priečkach „TOP“ rebríčka nezávislých cestovateľov.

 

mesta uvod rothenburg

 

Albarracin, Španielsko
Počet obyvateľov: 1 016

Toto izolované horské mesto pozdĺž rieky Guadalaviar je hlavným uchádzačom o titul najkrajšie malé mesto v Španielsku s ružovými a oranžovými budovami, ktoré splývajú so skalnatým okolím. Obec je obzvlášť jedinečná vďaka svojej histórii moslimskej a kresťanskej vlády. V rámci jedného mesta nájdete v malebnej symbióze gotické katedrály, maurské paláce i ruiny hradieb.

 

mesta albaracin

Foto: Albarracin

Baños, Ekvádor
Počet obyvateľov: 14 653

Toto malé mestečko leží v tieni aktívnej sopky, obklopené vodopádmi, hustými lesmi a povodím rieky Amazonka. Baños je snáď najznámejší pre "hojdačku na konci sveta", slávny lanový most, ktorý sa stal hlavnou hviezdou Instagramu, prezentujúcou najväčšie zaujímavosti Ekvádora.

Castle Combe, Anglicko
Počet obyvateľov: 357

Castle Combe je typická anglická dedina nachádzajúca sa v juhozápadnom grófstve Wiltshire. Od roku 1600 tu neboli postavené žiadne nové domy, takže mesto je dobre zachovaným úsekom kamenných chát a starých krčiem a kostolov. V mestečku sa nachádza aj kaštieľ zo 14. storočia, s pôvodnými zachovanými interiérmi a veľkolepými záhradami, ktoré priam vyzývajú na šálku popoludňajšieho anglického čaju.

 

mesta castle combe

Foto: Castle Combe

Lamu, Keňa
Počet obyvateľov: 25 385

Rovnomenné prístavné mesto ostrova Lamu má vo svojich uličkách desiatky krásnych mešít, rušné promenády, tradičné obchody s ručne vyrábanými drevenými výrobkami a všade sa potulujúcu populáciu somárikov. Mesto je to tiež skvelá domáca základňa pre objavovanie ostrova - jednej z najvysnívanejších plážových destinácií v Afrike.

Biei, Japonsko
Počet obyvateľov: 10 374

Prefektúra Hokkaido je pokladnicou prírodných krás, od oslnivých modrých jazier a horúcich prameňov až po zasnežené hory. Mesto Biei je lyžiarskym strediskom, ale počas jarných a letných mesiacov uchvacuje svojou farebnou a kvetinovou krásou. Jeho rozsiahle polia sú pokryté levanduľou, makom, nechtíkom lekárskym a ďalšími poľnohospodársky využívanými rastlinami.

 

mesta biei

Foto: Biei, Japonsko

Moulay Idriss Zerhoun, Maroko
Počet obyvateľov: 12 611

Moulay Idriss Zerhoun je mesto známe tým, že v ňom sídli hrobka Idrisa I., potomka Mohameda a vládcu Maroka z 8. storočia. Je jedným z vizuálne najpríjemnejších pútnických miest v krajine. Mesto sa nachádza na vrchole kopca v pohorí Zerhoun a môže sa pochváliť podmanivým bludiskom farebných uličiek. Ak si sem naplánujete cestu mimo konania sa púte, poskytne vám veľmi pokojný marocký útek bez davov ľudí a chaosu.

Rothenburg ob der Tauber, Nemecko
Počet obyvateľov: 10 930

Rothenburg ob der Tauber a preslávil svojim zachovaným stredovekým starým mestom. Ohromuje hrázdenými domami a viacfarebnými fasádami, v ktorých keď sa ocitnete, okamžite sa prenesiete do deja pôvodných slávnych rozprávok Wilhelma Grimma. Cestovatelia odporúčajú návštevu Rothenburgu na december, aby ste zažili mesto pod snehovým popraškom a nakúpili drobné darčeky na Reiterlesmarkt, na jednom z najkrajších vianočných trhov v Nemecku.

 

mesta rothenburg

Foto: Rothenburg ob der Tauer

Sapa, Vietnam
Počet obyvateľov: 9 412

Ďaleko od obľúbených vietnamských plážových letovísk, masívnych metropol a hemžiacich sa pamiatok svetového dedičstva leží Sapa. Je to pokojné horské mesto neďaleko čínskych hraníc. Je známe horskými výhľadmi, sviežimi zelenými ryžovými terasami a blízkosťou vodopádov a turistických chodníkov.

Port Fairy, Austrália
Počet obyvateľov: 3 742

V juhozápadnej Viktórii - asi 290 kilometrov od Melbourne - leží Port Fairy. Táto malebná rybárska dedinka je obľúbeným miestom na fotografovanie pozdĺž Veľkej oceánskej cesty. Samotné mestečko očarí návštevníkov pôvabnými prímorskými domčekmi, obchodmi so starožitnosťami a plážovými reštauráciami a barmi z 19. storočia.

 

mesta portfairy

Foto: Port Fairy

St. Augustine, Florida, USA
Počet obyvateľov: 14 581

St. Augustine je najstaršie mesto v Spojených štátoch, o čom svedčia jeho tehlové ulice, španielska koloniálna architektúra a historické stavby, ako napríklad Castillo de San Marcos zo 17. storočia. Okrem architektúry do mesta chodia náruživí surfisti, aby zachytili veľké vlny na pláži Vilano pred západom slnka a vychutnali si farebné alkoholické i nealkoholické koktaily na skalnatom útese.

Pripravila: Petra Adamcová