Naše malé Slovensko sa má určite čím pochváliť. Je totiž plné liečivých vôd a minerálov, termálnych prameňov, ktoré využívajú nielen Slováci, ale sú navštevované  aj zahraničnou klientelou. Každá kúpeľná lokalita a jej voda slúži na liečenie špecifických zdravotných problémov. Voda je vhodná ako na pitie, tak i na kúpanie. Hotely v okolí ponúkajú rôzne balíčky liečebných procedúr. Využiť avšak môžete aj jednorazové vstupy.

 

water 2255134 340

 

Relax a minerálne pramene našich liečivých vôd ocení každý. Účinky minerálnych vôd sú rôzne. Treba sa riadiť podľa zdravotného stavu a vybrať si práve to , čo chcete podporiť a liečiť. 

 

water lily 1857350 340


Navštívte kúpeľné mestá
Asi najznámejšie kúpeľné mesto na západe sú Piešťany. Horúce pramene a sírne bahno liečia reumatické a pohybové ťažkosti, problémy s pleťou i nervové poruchy. Podobné liečebné účinky má voda v Bojniciach. Unikátnu jódovú vodu majú v Číži, lieči nervový, metabolický, gynekologický a svalovokostrový systém. V Bardejove načerpajú nové sily srdciari, a tí čo majú respiračné, diabetické a onkologické problémy. Do Kováčovej si chodia oddýchnuť pacienti, ktorí chcú liečiť svoje neurologické a ortopedické ochorenia. V Brusne si prídu na svoje tí, čo majú slabé obličky, žalúdok, črevá a trávenie.

 

fa331e6a95bdae4269454c7299c78f41

 


Vysoké Tatry sú známe svojim čistým vzduchom. Kúpele sú nápomocné pri liečbe nešpecifikovaných ochorení dýchacích ciest. V krásnom prostredí hôr v Liptovskom Jáne voda pomáha pri kožných ochoreniach, problémoch gynekologických, neurologických, srdcových a pohybového aparátu. V Novom Smokovci sa lieči astma, alergie a respiračné choroby. Po operácii je vhodné navštíviť Nimnicu.

 

aqua 3445987 340


Minerálna voda Ľubovnianka pomáha ľuďom, ktorí majú problémy so žalúdkom. Deti sa chodia liečiť do Lučivnej a ženy navštevujú Lúčky. Liečia sa tu gynekologické problémy, neurologické ochorenia a ochorenia pohybového aparátu. Kožné problémy a pohybový aparát zlepší voda v Smrdákoch. Obličky a močový mechúr posilní minerálny prameň v Turčianskych Tepliciach.

 

43708


Jedny z "najmladších" kúpeľov na Slovensku sú Dudince. Ich minerálna voda lieči svalovokostrovú sústavu a problémy so srdcom. Prírodným klenotom sú Sklené Teplice s horúcimi prameňmi, kde je teplota  37 - 52 ° C.  V Štósi sa zase robí speleoterapia - liečebná metóda v jaskyni Jasov.  Medzi  najkrajšie kúpeľné miesto na Slovensku patria Trenčianske Teplice. Zrelaxujete a liečte sa v našich vodách.

 

42335

Text: LD