Absolútny pokoj na podpolianskych lazoch, súkromie v zázemí romantickej chaty a spojenie nedotknutej prírody s detvianskymi tradíciami. Viete si v tomto čase predstaviť atraktívnejšie strávenú dovolenku so svojou rodinou, či priateľmi?

 

Chata Tri Lipy Detvianska Huta_interiér

 

Novovybudovaná chata Tri Lipy stojí ďaleko od masových turistických centier, no napriek tomu je ľahko prístupná. Kachľová pec, pôvodný a s citom zrekonštruovaný nábytok, i zbierka obrazov a kníh dávajú tušiť, že majitelia si cenia všetko tradičné, čo si Podpoľanie uchovalo a pritom sú otvorení novým nápadom a výzvam.

Pod dizajn chaty Tri Lipy v osade Bratkovica v Detvianskej Hute i vidiecku atmosféru celého areálu sa podpísal Peter Grnáč. Pochádza z rodiny, ktorá sa dlhodobo venuje cestovnému ruchu, vrátane organizovania pobytov a napĺňania voľného času pre návštevníkov tohto prekrásneho kraja.

„Po niekoľkých rokoch strávených v zahraničí, kde som zbieral pracovné skúsenosti, som sa rozhodol vrátiť domov na Podpoľanie, kde mám korene. Naša rodina sa špecializuje na poskytovanie služieb v ubytovaní a organizovaní aktivít v oblasti Podpoľania na strednom Slovensku. Takže som už v cestovnom ruchu vyrastal a tak som nemal k tejto ceste ďaleko. Podarilo sa nám získať finančnú podporu z Programu rozvoja vidieka na rekonštrukciu starého objektu, ktorý slúžil ako obchod a krčma. Pri rekonštrukcii sme sa snažili inšpirovať miestnou ľudovou architektúrou čo najviac, ale samozrejme sme museli vychádzať aj z finančného rozpočtu a museli sme robiť veľa kompromisov. Chata teraz ponúka ubytovanie s prvkami tradičnej ľudovej architektúry, ktorá sa mieša s tým čo máme radi a páči sa nám. Máme malú zbierku obrazov a snažíme sa zbierať knižky, ktoré tvoria výrazný charakter chaty Tri Lipy,“ odhaľuje Peter Grnáč príbeh romantického a tradičnými prvkami presiaknutého objektu.

 

Chata Tri Lipy Detvianska Huta_celkový pohľad 

 

Chata má štyri spálne a dokáže prichýliť až 18 osôb. Pohodlne sa tu zmestia aj väčšie rodinné oslavy alebo stretnutia priateľov, či kolegov. Je zariadená ako rodinný dom, to znamená, že má všetko potrebné pre dlhodobý, ale samozrejme aj krátkodobý pobyt. Sú tu dve plne vybavené kuchynské linky, wifi, práčka, detský kútik, satelitná televízia a spoločenská miestnosť. Vidieckym dojmom pôsobí otvorený dvor s vonkajším posedením, altánok s grilom a pecou na chlieb. Deti sa dosýta zabavia na detskom ihrisku.

 

Chata Tri Lipy Detvianska Huta_spálňa

 

Peter Grnáč hrdo pozýva do malebnej a pokojnej krajiny v okolí chaty, ktorá učaruje v každom ročnom období. Leto praje najmä turistom, hubárom a milovníkom prechádzok v lese. V zimnom období ponúkajú okolité lyžiarske strediská lyžovačku za priaznivé ceny.

Osobitne však návštevníkov regiónu nabáda na spoznávanie toho, čím je oblasť v okolí Detvy unikátna. Vidieckym životom, prácou na poli a salašníctvom. „Chov oviec a ďalších domácich zvierat spolu s obrábaním pôdy boli typickým spôsobom obživy miestnych vidiečanov a na mnohých miestach pretrvávajú dodnes. Na vaše prianie si môžete skúsiť vyrábanie syra, bryndze alebo pečenie miestneho vyhláseného zemiakového chleba. Príďte ochutnať pravý ovčí syr, čerstvo upečený zemiakový chlieb alebo halušky s domácou bryndzou a klobásou vyúdenou gazdom hospodárstva osobne. Od ochutnávok jednotlivých výrobkov až po niekoľkochodovú večeru vám predstavíme náš nádherný kraj trošku iným spôsobom,“ láka propagátor vidieckeho cestovného ruchu.

 

Chata Tri Lipy Detvianska Huta_príroda

 

Nedotknutá príroda v okolí najväčšej vyhasnutej sopky v Strednej Európe Poľany ponúka vynikajúce možnosti na horské túry a výlety. Poľana poskytne prekrásne výhľady na vodopády (Vodopád Bystré), skalné útvary (Kaľamárka) či celkový masív kráteru na Zadnej Poľane. Kraj je husto pretkaný sieťou značených turistických trás, ktoré sprístupňujú pozoruhodnosti regiónu turistom a milovníkom prechádzok v peknom a čistom prostredí.

„Ochotne vám poradíme s výberom tej najvhodnejšiu túry, od ľahkej až po niekoľkodňovú. Všetky trasy sú značené turistickými značkami, radi vám ale zabezpečíme odborný sprievod,“ uzatvára Peter Grnáč.

Okrem Chaty Tri Lipy rodina poskytuje ubytovanie aj v Chalupe spod kríža a v Chate Jasienka

 

Chata Tri Lipy Detvianska Huta_kuchyňa

Chata Tri Lipy Detvianska Huta_pec

Chata Tri Lipy Detvianska Huta_exteriér

Chata Tri Lipy Detvianska Huta_tradície

Chata Tri Lipy Detvianska Huta_svadba

 

Text: BK
Foto: Chata Tri Lipy
Viac na: www.3lipy.sk