Sú citlivo zasadené do podtatranskej prírody. Ich architektúra znesie náročné kritéria a luxus, ktorý poskytujú, dáva dovolenke punc výnimočnosti. Chaty z rozrastajúcej sa Usadlosti po Kriváňom dávajú ľuďom pocit samoty v očarujúcom prostredí neďaleko Východnej. Lukáš Kružliak láka aj na netradičné služby, ako je osobný asistent, či vlastný kuchár.

 

Usadlosť pod Kriváňom_spoločenská miestnosť

 

Aký je ich príbeh dvoch chát pod Kriváňom?

- Pôvodným zámerom bolo vybudovať, v spolupráci s austrálskym špecialistom na liečbu rakoviny a následnú rekonvalescenciu liečebno-rekonvalescenčné centrum pre klientov z Európy. Niečo podobné už prevádzkuje v Austrálii. Panenská príroda, božský kľud, blízkosť popradského letiska boli základným atribútom úspešnosti takéhoto projektu. V pôvodnej verzii sme uvažovali s postavením 14 chát, z ktorých by niektoré slúžili na ubytovanie, iné na liečebné a pohybové aktivity, welnes, stravovanie  a oddych v rámci jednotlivých procedúr. Takto by sa chaty využívali v letnej predsezóne a v jeseni, kedy je turizmus v Liptove na útlme. V zime a v lete by sa zas chaty prenajímali turistom. Keďže išlo o pomerne finančne náročný projekt a výsledok neistý, začali sme jednotlivé chaty budovať postupne. Najprv sme v roku 2019  spustili do prevádzky chatu Medovka a v polovici tohto roku chatu Dúška. Chaty sme okamžite po ich dokončení začali prenajímať turistom a z obsadenosti, ktorú sme dosahovali sme boli milo prekvapení. Medzitým sa rokovania so špecialistom na liečbu rakoviny dostali do slepej uličky. Rozhodli sme teda upustiť od budovania liečebno-rekonvalescenčného centra a transformovať tento projekt do čisto turistického využitia.

 

Usadlosť pod Kriváňom_exteriér_I

 

Ich tradičná architektúra krásne zapadá do prostredia, v ktorom sú situované.

- Už samotné osadenie v teréne, orientácia, architektúra chát a ich charakter je už výsledkom spolupráce nášho investora, ktorý je umelecky orientovaný a slovenských projektantov, ktorí tomu dali konečnú podobu. Keďže ide o chaty postavené v Tatranskom národnom parku, museli sme splniť množstvo náležitostí ktoré ochrana prírody a krajiny vyžaduje. Či už ide o tradičný vonkajší vzhľad, použitie vhodných materiálov, výsadbu presných druhov rastlín, ktoré boli súčasťou povrchových úprav či dokonca úprava presklených častí za účelom odvrátenia nárazu vtáctva, ktoré by to inak nevideli ako prekážku.

 

Usadlosť pod Kriváňom_spálňa

 

Ľudia dnes vyhľadávajú bezpečné miesta, kontakt s prírodou a zážitky. Kde sú lokalizované chaty?

- Koncept chát je postavený na princípe otvorenosti k prostrediu, kde sú situované. Vyvoláva to pocit, že ste súčasťou divokej panenskej prírody a súčasne pocit bezpečnosti a komfortu v jej vnútri. Chaty sú situované približne 7 kilometrov severovýchodne od obce Východná. Prostredie, v ktorom sú postavené je naozaj jedinečné.  Ľudia tu majú k dispozícii takmer dvetisíc hektárov nedotknutej prírody spojenej s Tatranským národným parkom. Samotné chaty a ich okolie poskytujú jedinečné výhľady na Kriváň, Vysoké aj Nízke Tatry.

Kto dnes vyhľadáva pobyt v prostredí, ktoré je obklopené prírodou a tradíciami?

- Vo väčšine prípadov ide o klientov žijúcich vo veľkomestách, či už na území Slovenska, alebo v zahraničí. Práve takáto skupina ľudí vyhľadáva oddych od stresujúcej práce či ruchu veľkomesta. Naša usadlosť je preto dokonalé spojenie oddychu, prírody a luxusu.

V čom sú si chaty podobné a v čom sa odlišujú?

- V súčasnosti máme dokončené dve chaty. Obidve sú postavené v tom istom architektonickom štýle. V zásade sa od seba odlišujú veľkosťou a orientáciou na iné svetové strany. Kým menšia chata Medovka má maximálnu kapacitu 6 osôb a výhľad na Kriváň, chata Dúška je o niečo väčšia s maximálnou kapacitou 9 osôb a výhľadom na Nízke Tatry. Naša Usadlosť pod Kriváňom však bude zahrňovať na konci až 8 chát. Súčasný koncept samôt a súkromia bude zachovaný pri každej jednej z nich.

 

Usadlosť pod Kriváňom_kuchyňa

 

Aké vybavenie v nich hostia nájdu?

- Chaty ako také sú veľmi dobre vybavené. Od plne vybavenej kuchyne, cez samostatnú práčovňu (kde je práčka aj sušička),až po dostatok narúbaného dreva. Po technologickej stránke sme sa zamerali na čo možno najvyšší komfort pre klienta. V každej miestnosti sa nachádza podlahové elektrické kúrenie, ktoré zabezpečí príjemnú teplotu vo vnútri aj počas tých najmrazivejších nocí. Toto kúrenie je doplnené aj o krb, ktorý je vždy pre hosti dokonale pripravený – už len škrtnúť zápalkou. Vetranie je riešené rekuperáciou vzduchu a v prípade horúcich letných dní je k dispozícii aj klimatizácia. Čo sa týka vody, tá je vedená zo samostatnej studne, prechádza špeciálnou úpravňou vody, vďaka ktorej ju môžete v pohode piť. Aj keď ide o chaty v prírode a na samote, k dispozícii máme aj internet, televízor či dokonca Netflix, takže o zábavu je postarané aj počas škaredého počasia. Na chatách nájdete aj iné vychytávky, ale to nech je už pre klientov prekvapením. Pre našich hosti práve pripravujeme aj wellness, ktorému bude venovaná celá jedna chata. Táto je v štádiu výstavby.

Aké aktivity a program v okolí odporúčate svojim hosťom?

- V letnej sezóne si nenechajte ujsť prehliadku Farmy Východná, kde sa dozviete veľa informácií o tajomstvách chovu dojných kráv a farmárčenia vôbec. Taktiež nevynechajte jazdu na koni, ktorá vás prevedie Východnianskou prírodou. Je to len neďaleko vašej chaty. Výhodou týchto jázd je, že ju môžu absolvovať aj rodiny s deťmi a to bez ohľadu na to či už mali alebo nemali skúsenosť s jazdením na koni. V zimnej sezóne sú zase najviac vyhľadávané neďaleké lyžiarske strediská, no ak je zima dostatočné bohatá na sneh, odporúčame využiť aj jednu z bežeckých tratí, ktorá sa začína v neďalekej obci Východná.

 

Usadlosť pod Kriváňom_spoločenská miestnosť_II

 

Ak by chcel niekto skúsiť niečo netradičné, aké nadštandardné služby poskytujete?

- Medzi nadštandardné služby patria služby osobného asistenta, ktorý môže pre hostí zariadiť všetko, na čo si len spomenú. Či sa už jedná o požičanie lyžiarskej výstroje, bicyklov, zabezpečenie osobného šoféra, rezerváciu stola v reštaurácii, či lístkov na kultúrne či športové podujatie. Taktiež ponúkame službu osobného kuchára, ktorý varí pre luxusné hotely a to v troch úrovniach. V úrovni Standard vám jedlo, ktoré si vyberiete z nášho jedálneho lístka dovezie uvarené priamo na chatu. V úrovni Premium sa už nemusíte o nič starať, vami vybraté jedlo vám nielenže donesie, ale priamo na chate aj naservíruje a následne kuchyňu aj uprace. Ak chcete zažiť na chate skutočný kulinársky zážitok, objednajte si jedlo v štandarde Luxury. Vtedy vám náš špičkový kuchár jedlo navarí priamo na chate, postará sa o jeho naservírovanie a následne aj o upratanie kuchyne.  

 

Usadlosť pod Kriváňom_rodinná dovolenka

Usadlosť pod Kriváňom_exteriér_II

Usadlosť pod Kriváňom_kúpelňa

 

Text: BK

Foto: Usadlosť pod Kriváňom

Viac na: usadlostpodkrivanom.sk/chaty