Na tému zariaďovanie hotelov sme sa rozprávali s Mgr. art Michalom Kyselom, ktorý je odborníkom v tejto oblasti. V nedávnom rozprávaní sme sa zamerali na vybavenie hotelových izieb. Dnes sa bližšie pozrieme na zariadenie hotelovej kúpeľne.

 

kúpeľňa 1

 

Platia pre zariadenie hotelovej kúpeľne nejaké predpisy a vyhlášky?

Podľa klasifikačnej tabuľky hotelov, v závislosti od kategórie hotela, existujú odstupňované štandardy pre hygienické zariadenie kúpeľní hotelových izieb. Najvyšší štandard piatich hviezdičiek predpisuje samostatné, stavebne oddelené WC a kúpeľňu. Štvor a trojhviezdičkový štandard predpisuje WC spojené s kúpeľnou (ale môže byť aj stavebne oddelené) pre každú samostatnú ubytovaciu jednotku. Čo sa týka výmery, ak sú v jednej miestnosti WC, sprchový kút i umývadlo, je potrebné počítať minimálne so 4 m2. Kým v hotelových izbách je minimálna svetlá výška miestnosti 2 600 mm, v kúpeľniach zväčša znižujeme strop na 2 400 mm. Je to predovšetkým kvôli úspore nákladov na vykurovanie či obloženie stien keramickým obkladom.

Čo všetko by sa malo nachádzať v hotelovej kúpeľni? Čo, naopak, nie?

Minimálne vybavenie kúpeľne je opäť možné vyhľadať vo vyhláške 277/2008 Z.z. K základnému vybaveniu patrí umývadlo primeranej veľkosti s dostatočnými odkladacími plochami na hygienické potreby. Dobre osvetlené zrkadlo, prídavné kozmetické zrkadielko, elektrické zásuvky s dostatočným IP krytím v dosahu zrkadla sú potrebné na zapojenie elektrického fénu alebo holiaceho strojčeka. Ďalej WC misa s dobrou možnosťou čistenia – ideálne teda závesná bez oplachového okruhu, so záchodovou doskou s tichým zatváraním, aby hluk nerušil susedné izby. Sprchový kút odporúčam bezbariérový – bez vaničky s lineárnym odtokovým žľabom s jednoduchým čistením sifónu. Sprchová zostava s hornou sprchou i ručnou sprškou. Poruke by mal byť odkladací priestor na mydlo a šampóny, dostatočný počet háčikov a závesných systémov na šatstvo a uteráky, stenový rebríkový radiátor s možnosťou sušenia mokrých vecí. Z hľadiska komplikovaného zabezpečenia hygieny sú, podľa môjho názoru, nežiaduce vane, resp. vírivky pre štandard izbách. Problematické sú aj PVC zaťahovacie závesy v srprchových kútoch. Úplne nevhodné je nábytkové vybavenie, ktoré nie je prispôsobené zvýšenej vlhkosti a kontaktu s vodou. Z hľadiska vysokých požiadaviek na údržbu málokedy navrhujeme leštené povrchy na WC tlačidlách a ostatnom doplnkovom sortimente.

Akú sanitu a obklady zvoliť, najmä s ohľadom na ich čistenie?

Existujú projektové série sanity s povrchovou úpravou proti usadzovaniu nečistôt (antiplaque alebo LCC). WC misy bez oplachového okruhu pre jednoduché čistenie (tzv. rimfree alebo rimless...). Umývadlá by som volil s väčšou odkladacou plochou, prípadne vo forme misiek s odkladacou plochou na doske. Batériu už nie klasickú stojanovú, ale nástennú podomietkovú, s jednoduchším čistením a údržbou. Pri sprchových kútoch je lepšie voliť bezrámové kúty, a pokiaľ to priestor umožňuje, vyhnúť sa posuvným dverám. Z hľadiska životnosti a údržby je lepšie klasické, resp. pivotové, otváranie. Batéria v sprchovom kúte by mala byť termostatická, jednak kvôli jednoduchému nastaveniu teploty, ako aj kvôli šetreniu vody. Pri obkladoch by som odporučil väčšie formáty, lebo platí, že čím menej je špár, tým jednoduchšia je údržba. Na vyšpárovanie je možné zvoliť epoxidovú špárovaciu hmotu, ktorá sa ľahšie čistití a má dlhšiu životnosť ako klasická špárovacia hmota na cementovej báze.

Aké podlahy by mali byť v kúpeľni, aby nedošlo k pošmyknutiu?

V hotelovej kúpeľni je nanajvýš vhodné v sprchovom kúte použiť dlažbu s certifikovaným protišmykovýmpovrchom pre bosú nohu triedy B, resp. C. Ostatné priestory majú mať protišmyk R9, prípadne R10. Ak je to možné, podlaha v kúpeľni by mala byť vyhrievaná pre zabezpečenie komfortu hotelového hosťa.

Odvetrávanie kúpeľní je zrejme tiež veľmi dôležité...

Kvalitné odvetranie kúpeľne a WC je dôležité v zmysle vysokej účinnosti odvodu zápachu či vlhkosti, ale aj tichého chodu. Kúpeľne sú totiž nezriedka umiestňované vo vnútri dispozície bez možnosti prirodzeného vetrania – odvetranie sa rieši pomocou odťahových ventilátorov s humidistatom (vlhkostnýsenzor)napojených na rozvody vzduchotechniky. Tie prechádzajú celým objektom a pri nedostatočnom zvukovom odizolovaní prenášajú nežiaduci hluk do susedných izieb. Tomu sa treba vyhnúť už pri projekčnej príprave a následne si „ostrážiť“ aj realizáciu. Pre samotné WC existuje možnosť odvetrania zápachu priamo z misy cez uhlíkový alebo keramický filter zabudovaný v splachovacom tlačidle alebo vo WC mise.

A ako je to s osvetlením?

V kúpeľni, rovnako ako v hotelovej izbe, je žiaduce mať rôzne typy osvetlenia pre správne osvetlenie rozličných situácii, ktoré sa v kúpeľni odohrávajú. Základom je centrálne svietidlo s dostatočnou intenzitou svetla, spravidla stropné. Správne osvetlenie zrkadla zasa dosiahneme inštaláciou dvojice svetiel po stranách zrkadla, ideálne vo výške očí (170 cm). Vyhneme sa tým výrazným tieňom, ktoré spravidla vznikajú pri použití jedného svetla osadeného nad zrkadlom. Zaujímavou otázkou je nočné osvetlenie hotelovej, izby resp. kúpeľne s WC. Nadštandardné WC so zabudovaným bidetom bývajú obvykle vybavené práve takýmto nočným LED podsvietením. Pri bežnom štandarde nie je problém navrhnúť jedno tlmené nočné svetielko v dosahu záchodovej misy, jedno v predsieni a prípadne tlmene podsvietiť aj postele.

Aké sú trendy v zariaďovaní hotelových izieb a kúpeľní, resp. čo radíte svojim klientom?

Ak ostaneme pri osvetlení, trendom je vytváranie rôznych atmosfér pomocou rozličných typov svetla. V súčasnosti pracujeme predovšetkým s LED technológiou, ktorá poskytuje široké možnosti svetelných variácií. Jedným z argumentov pre použitie LED svietidiel je ekológia. Práve tam vidím široké spektrum trendov s jednotným posolstvom – potrebujeme procesy, výrobky a služby vylepšovať, a to s dôrazom na životné prostredie. Je na každom hotelierovi, architektovi, dizajnérovi, ale i na každom hosťovi, ako k tejto výzve pristúpi.

Pripravila: Alena Reháková

 

Prečítajte si tiež: Ako zariadiť hotel, prvá časť - zariadenie hotelovej izby

hotel zariadenie izba