Neutíchajúca chuť experimentovať a pobláznenie chuťou kávy stálo za rozhodnutím herca a režiséra košického Divadla Thália Petra Dudáša okúsiť kávový biznis. Dnes vybudoval svoje kávové „impérium“ s originálnymi kaviarňami a pražiarňou v Košiciach a Komárne, kávový e-shop a svoje skúseností ponúka aj iným gastro prevádzkam či hotelom.

 

4

 

Peter Dudáš si k procesu prípravy kávy privoňal v roku 2008, keď začal pražiť ako franchise partner maďarskej firmy CAFE FREI. Neskôr sa osamostatnil, aby do praženia a prípravy kávy vložil svoju predstavu, no najmä reagoval na požiadavky zákazníkov. Oni boli jeho prvými ochutnávačmi i kritikmi. „Malý pražiaci stroj bol umiestnený v priestoroch kaviarne na Hlavnej ulici v Košiciach, takže zákazníci boli svedkami procesu praženia a vlastne oni ma usmerňovali a skúšal som rôzne spôsoby praženia. Pokladám sa za samouka, pretože odborné školenie som od nikoho nedostal. No káva bola otestovaná každý deň zákazníkmi,“ vracia sa na začiatok svojho kávového príbehu.

 

prazenie kavy

 

Dnes je firma KÁVY SVETA zabehnutou značkou, no chuť experimentovať a vydolovať zo zelených bobuliek čo najviac chutí Petra Dudáša ešte stále neprešla. Tvrdí, že pri príprave dobrej kávy doma stačí vedieť niekoľko základných pravidiel, potom sa môže človek vybrať na bádateľskú cestu. Základom je však poctivo pražená arabika.

„Dnes už pražiaci stroj do kaviarne nevojde, ako to bolo na začiatku. Náš pekelný stroj je umiestnený na vidieku. Pražiť sa dá na tisíc a milión spôsobov. My sme si vybrali jeden. Väčšina ľudí vie, ako má chutiť ich vysnená káva. Ak to je práve tá naša, tak sme obaja spokojní.“

Kaviareň KÁVY SVETA na Hlavnej ulici v Košiciach ponúka milovníkom kávy originálne posedenie s dobrou hudbou a s nekonečnými možnosťami ochutnávania nielen kávy, ale aj kvalitného čaju, najlepších vín z regiónu a sladkých i slaných dobrôt.

„Je veľmi dôležité aby sa zákazníci cítili v kaviarni pohodlne, aby sa nerušene mohli rozprávať, boli pozorne a milo obslúžení a mali kvalitné nápoje a jedlo. K dobrej atmosfére patrí náročná konzumná hudba blízka džezu. Doplňujúcim momentom v našom prípade sú stále sa meniace vernisáže umelcov na stenách kaviarne,“ pozýva k sebe na kávu majiteľ kaviarní Kávy sveta Peter Dudáš. Dodáva, že okrem metropoly východu si na lahodnú, voňavú a napenenú šálku kávy môžete zájsť aj do Komárna na Klapkovo námestie.

 

56319224 1160665980774241 4154313314693808128 o

 

KÁVY SVETA okrem vlastnoručne pražených odrodových káv arabica ponúkajú 50 spôsobov prípravy kávových nápojov podľa originálnych receptúr z rôznych kútov sveta. „Len espressá pripravíme zhruba na 20 spôsobov, mliečne penové kávy rôznych obsahov a kávové dobrodružstvá, o ktorých ste ani nepočuli. Milovníci čajov si môžu pochutnať z ponuky vyše 30 druhov sypaných čajov sveta. Ten čaj akosi doplňuje ponuku kávy. Našli sme výbornú nemeckú firmu na dodávanie sypaných čajov. Dnes sme ich hlavní distribútori na Slovensku. A čo sa týka vína, to bolo ešte pred kávou. Bola to vináreň a vinotéka s názvom Krásne Vína. Dnes z toho zostala široká ponuka výborných a krásnych vín Slovenska a Maďarska v našej kaviarni. Myslím, že je samozrejmé, aby v dobrom podniku nechýbali dobré vína,“ uzatvára Peter Dudáš.

 

12646632 527061380801374 1056202870551539407 o

 

Text: BK
Foto: Kávy sveta
Viac na: kavysveta.sk