Voľné sviatočné dni, vianočné koláčiky, rodinná pohoda a rozprávky. Bez niektorých filmových diel si sviatky ani nevieme predstaviť. Tři oříšky pro Popelku, Císařův pekař, Pyšná princezná, Princezná se zlatou hvězdou a mnohé iné patria k atmosfére Vianoc kedysi i v dnešnej modernej dobe.

 

SAMSUNG CSC

 

Vidieť však na vlastné oči svadobné šaty, ktoré vypadli z orieška Libuške Šafránkovej je zážitok. Ich prostredníctvom sa ľahko aspoň na pár minút prenesiete do skutočného rozprávkového sveta. Takúto formu oddychu teraz milovníkom filmu i romantiky prinášajú expozície Trenčianskeho hradu. V spolupráci so štúdiom Barandov zorganizovali na tohtoročné sviatky až do 29. januára 2023 výstavu ikonických kostýmov z najznámejších československých rozprávok.

 

kostymy rumburak kostymy popelka kostymy kral

 

Návštevníci môžu vidieť takmer 40 kostýmov. Okrem plesových a svadobných šiat spomínanej Popelky, jej macochy a nevlastnej sestry sa v hradnej kasárni vystavujú kostýmy z rozprávok, ktoré mali na sebe Jan Werich, Helena Ružičková, Jiří Lábus a mnohé ďalšie osobnosti československého filmového sveta. Ako prezradil riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko, "celkovo sú u nás vystavené kostýmy z rozprávok Arabela, Tři oříšky pro Popelku, Princezna se zlatou hvězdou, Císařův pekař - Pekařův císař, Šíleně smutná princezna, O Princezně Jasněnce a létajícím ševci, Dívka na koštěti, S čerty nejsou žerty, Z pekla štěstí a Princ a Večernice, ale aj krídla zostrojené podľa nákresu Leonarda da Vinciho, ktoré boli použité v rozprávke O princezně Jasněnce a létajícím ševci."

Tak, ak máte chuť vidieť šaty s vlečkou, stříbrem vyšívané, alebo čarovný plášť, ktorým sa Arabela dostávala za svojou láskou do ríše ľudí, na Trenčianskom hrade môžete až do konca januára vstúpiť do skutočnej rozprávky.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Trenčiansky hrad