Maďarsko, krajina termálnych prameňov, vynikajúceho jedla, temperamentného čardášu a ostrej barack pálenky. Termálne pramene sa nachádzajú na území celej krajiny, je ich viac ako 1300 a približne tristo z nich sa využíva na liečebné a relaxačné účely.

 

miskolc uvod v

 

Asi jedna tretina termálnych vôd sa nachádza priamo v hlavnom meste Maďarska -Budapešti. Či sa rozhodnete pre výlet do tejto metropoly alebo navštívite iné menšie či väčšie kúpeľné mestečko, nebudete sklamaní. K Maďarsku totiž kúpeľníctvo patrí už oddávna a prezentácia a odovzdávanie služieb s ním spojených je tu na vysokej úrovni. Dnes si predstavíme kúpele Miskolc Tapolca, ktoré sa nachádzajú na severovýchode krajiny.

Miskolc - Tapolca

Unikátne kúpele Miskolc - Tapolca boli objavené v 16. storočí. Ide o 150 metrov dlhý kúpeľný komplex jaskynných chodieb, v ktorých teplota vody celoročne neklesá pod 30° Celzia. Voda obmývajúca tvrdé vápencové skaly má vysoký obsah horčíka a vápnika, je vhodná na liečbu chorôb pohybového ústrojenstva. Zdravá klíma v jaskyni prispieva k celkovému ozdravnému procesu organizmu.

 

miskolc 3

 

Atraktívne jaskynné kúpele umožňujú pobyt v termálnych bazénoch, rímskom bazéne, v tzv. hvezdárni s hviezdnym stropom či bazéne na plávanie. Súčasťou kúpeľného areálu sú aj sauny, bazény pre deti a viacero druhov liečebných a terapeutických služieb.

 

miskolc 2

 

Vynikajúcim tipom je kombinácia pobytu v kúpeľoch s poznávaním mesta Miskolc, ktoré je tretím najväčším mestom Maďarska. Napriek tomu, že mesto je predovšetkým priemyselným centrom a väčšina pamiatok bola počas druhej svetovej vojny zničená, je tu niekoľko architektonických a turisticky zaujímavých cieľov. Jedným z nich je stredoveký hrad Diósgyör, ktorý bol prestavaný v 13. storočí z pôvodného zemného hradu.

 

miskolc hrad

 

Deti zaujme návšteva tunajšej zoologickej záhrady, ktorá prezentuje aj zvieratá žijúce v oblasti pohoria Bűk. Prostredie pre zvieratá v ZOO je koncipované tak, aby bolo čo najviac podobné reálnym prírodným podmienkam jednotlivých zvierat. Počas prechádzky lesom môžete vidieť 150 rôznych druhov zvierat, vlky, rysy, domáce byvoly, ale aj exotické tigre, leopardy či ťavy.

 

miskolc zoo

 

V úvode článku sme spomínali maďarskú barack pálenku. Avšak okolie mesta Miskolc je úrodným krajom vína, kde sa pestuje a vyrába vynikajúci Tokaj. Priamo v Miskolci sa nachádza múzeum tohto lahodného moku, prehliadka ktorého je spojená aj s degustáciou.

Text: Petra Adamcová