Hodváb, vlna i koža. Aj takéto rôznorodé materiály možno prať vo vode v profesionálnych čistiarňach. Navyše spôsobom, ktorý je šetrný k životnému prostrediu. Jozef Zabák sa dlhé roky zaoberá tým, ako efektívne čistiť odevy s menšou energetickou a ekologickou stopou. Na slovenský trh priniesol nemeckú technológiu AquaTouch a TRITON, ktoré sú založené na mokrom čistení. Ide o ekologickú alternatívu k chemickému čisteniu odevov. Na pranie nepoužíva ako médium chemické rozpúšťadlá, ale vodu. Intuitívne ovládanie procesu prania je vhodné všade tam, kde je nutné rýchlo a kvalitne vyprať rôzne druhy materiálov. Plnoautomatický prací, dávkovací a sušiaci systém umožňuje v jednom stroji úsporne prať a aj chemicky čistiť.

 

vegatop_práčovne_mokré čistenie odevov

 

O praní a čistení odevov premýšľate nielen z hľadiska ekonomického, ale aj ekologického. Prečo?

Zaoberáme sa novými technológiami údržby textilu. Pre zákazníka je veľmi dôležité, akú technológiu si vyberie pre svoju prevádzku tak, aby mu to prinieslo zisk, ale zároveň, aby to bolo pokrokové a šetrné k životnému prostrediu s vysokou kvalitou čistenia všetkých druhov textílií a kože. Veľmi dbáme na to, aby sme boli prínosní aj v oblasti ekológie. Na trhu je vyše tridsať technológií a je veľmi náročné sa v nich zorientovať. Majú byť kvalitné, prinášať zisk, byť ekologické a priniesť návratnosť vloženej investície. Naša spoločnosť VEGATOP dodáva produkty nemeckej nadnárodnej spoločnosti SIETZ, ktorá je globálnym dodávateľom pracích a čistiacich prípravkov, a ktorá v spolupráci s firmou GIRBAU vyvinula unikátnu technológiu mokrého čistenia odevov. Je to spôsob, ako spojiť chemické čistenie odevov a pranie do jedného zariadenia. Keď európska organizácia SINET porovnávala tieto technológie, vyhodnotila AquaTouch systém ako jednu z najúspešnejších technológií.

Technológia AquaTouch je určená pre domovy sociálnych služieb, hotely, reštaurácie, a všetky zariadenia, ktoré potrebujú prať efektívne, rýchlo a bez dlhého zaškoľovania...

Ak by ste si chceli otvoriť novú prevádzku, my vám navrhneme jej zariadenie, dodáme technológie, ktoré umožňujú prať odevy a to nielen bežnú bielizeň, ale aj kožené čižmy, či rukavice. Takéto pranie nie je možné zvládnuť s ručným dávkovaním chémie. Do systému vstupuje viacero produktov a dávkovanie musí byť automatické. Ponúkame zákazníkovi kompletné zariadenie prevádzok, systém AquaTouch, ktorý je plne automatický z pohľadu fungovania, dávkovania v rámci pracieho i sušiaceho procesu a to tak, aby to bolo intuitívne pre obsluhu, s minimálnou nutnosťou odstraňovania škvŕn ešte pred praním, alebo to nebolo o náročnom žehlení po sušení. Celý priebeh je kratší, s nižšími prevádzkovými a energetickými nákladmi, s nižšou spotrebou vody a elektriny a s minimálnym zásahom ľudského faktora. Navyše návratnosť systému je veľmi rýchla. Personál zaškolíme, či už v navrhovanej prevádzke, alebo ich zoberieme do už zabehnutej prevádzky.

 

vegatop_práčovne_mokré čistenie odevov_dezinfekcia_Aquatouch

 

Akú výhodu má z tohto systému prevádzka hotela?

Hotelový manažment môže vďaka tejto technológií zabezpečiť nielen opranie posteľnej bielizne alebo obrusov, ale môže ponúknuť pre svojich hostí čistenie odevov, umožniť vyčistiť sako, kravatu, teda citlivé odevy, ktoré je ťažké vyprať. Výhodou je, že technológia nepotrebuje veľký priestor. Pri chemickom čistení sú veľké stroje náročné na inštaláciu i zaťaženie podláh a majú vysoké energetické nároky. Naša technológia AquaTouch neobmedzuje prevádzkovateľov hotelov pri hľadaní priestoru na jej umiestnenie. Dôležité je, že pranie trvá podstatne kratší čas a zamestnanec hotela či chyžná sa môže venovať iným pracovným aktivitám, čo zvyšuje produktivitu.

V čom je technológia sofistikovanejšia od podobných systémov?

Väčšina profesionálnych práčok je vyvíjaná na pranie bavlny a syntetických materiálov. Problém nastáva, keď potrebujete oprať materiály citlivé na vodu, pretože hrozí ich poškodenie. AquaTouch celý proces zefektívni a skráti. Pri nízkych hladinách vody, vhodnej kombinácií chémie a správnom nastavení pracích procesov trvá pranie 17 až 27 minút, čo je veľmi efektívne. Rovnako šetrné je aj sušenie, pretože sušička sama vyhodnotí, či je bielizeň dostatočne vysušená. Musím zároveň vyzdvihnúť dvojplášťovú izoláciu, ktorá bráni únikom tepla a má tiež zásluhu na nízkej spotrebe energie a krátkych časoch sušenia. Veľkou výhodou je tiež robustnosť a odolnosť strojného zariadenia s detailne programovateľným ovládaním.

Naša technológia dokáže usporiť 70 percent vody, náklady na elektrickú energiu sú podstatne nižšie. Tým je pranie ekologickejšie. Spoločnosť SIETZ ponúka produkty, ktoré sú 100-percentne biodegradovateľné, sú hypoalergénne. Umožňujú prať a dezinfikovať aj citlivé materiály pri nižších teplotách a nemá to vplyv na kvalitu odpadových vôd. Chemické čistenie je založené na používaní neekologických rozpúšťadla a môže mať následky na ľudský organizmus. Nám sa podaril unikátny projekt s ministerstvom životného prostredia, keď sa nám podarilo obdržať po dvoch rokoch schvaľovania povolenie na vývoz tohto nebezpečného odpadu do Nemecka a zhodnocovať ho. Našou cieľovou skupinou nie sú len prevádzky chemických čistiarní, ale aj priemyselné podniky a iné zariadenia, ktoré pracujú s týmto nebezpečným odpadom. Vďaka tomu sa stali čistiarne ekologickejšie. Zákazník nemá starosti, čo s odpadom používaným v prevádzke. Ponúkli sme alternatívu v tom, že vývoj nemusí byť na úkor kvality, ziskovosti a nemusí byť drahší z pohľadu investícii. Je to o správnom rozhodnutí.

Vaša spoločnosť sa začala venovať aj dezinfekcii. V čom sú iné dezinfekčné prostriedky, ktoré ste uviedli na trh?

V rámci COVID balíka ponúkame systém, ktorý je založený na praní s pracími prostriedkami, ktoré umožňujú prať kontaminovanú bielizeň. Zákazníkom ponúkame okrem pracích prostriedkov aj dezinfekčné prípravky postavené na vysokom obsahu etanolu, ktorý si poradí s baktériami i vírusmi. Je to špičkový produkt vhodný nielen pre zdravotníctvo, ale aj bežné použitie. Je len málo produktov, ktoré majú dermatest a teda nepoškodzujú pokožku citlivých ľudí. Týka sa to aj produktov na dezinfekciu sanity, podlahy atakďalej.

 

vegatop_práčovne_mokré čistenie odevov_dezinfekcia

 

Nevšedným počinom je spustenie internetového bazáru pre čistiarne a práčovne. O čo ide?

Zákazníkom sme ponúkli novú aplikáciu Laundry market, v ktorej si zákazník môže v bazári kúpiť a predať všetko zariadenie v rámci prania a chemického čistenia na území Slovenska a Českej republiky. Ak ma niekto záujem kúpiť alebo predať používané zariadenie, my požiadavku zverejníme a rozošleme e-mailom majiteľom práčovní, či hotelovým alebo sociálnym zariadeniam, aby sa o jeho inzeráte dozvedeli všetci z fachu. Zákazníci túto službu veľmi oceňujú.

 

vegatop_práčovne_mokré čistenie odevov_laundrymarket

 

text: BK
foto: Vegatop
viac na: vegatop.sk