Prácu s kožou má v krvi. Vzťah k poctivej ručnej výrobe, do ktorej vkladá svoj desaťročia nadobúdaný fortieľ, zdedil Pavel Hajn po svojej predkoch. Dnes spod jeho rúk vychádzajú originálne elegantné, ale aj exkluzívne, športové a umelecké výrobky z kože.

 

HAJN_ručné vyrábaná kožená galantéria_kabelka

 

Česká firma Hajn sa už po tri generácie zaoberá výrobou koženej galantérie. Kabelky, ale aj opasky, či čašnícke peňaženky vytvárajú z talianskych usní a majú rokmi overenú kvalitu.

Pavel Hajn sa začal živiť šitím kabeliek pred revolúciou v roku 1989. Vtedy ešte so svojim otcom v podkrovnej miestnosti bez akéhokoľvek vybavenia. Mal len jeden šľapací šijací stroj LADA, veľkú chuť podnikať a nebyť od nikoho závislý, Najskôr šil pre známych, no záujem na vyhladovanom trhu bol taký veľký, že nebol schopný pokryť všetky zákazky a bol nútený prijať ľudí.

„V rodinnom domčeku, kde sme začínali podnikať, sme mali v roku 1992 už 15 zamestnancov a náš domov sa stal priechodným domom, kde sme stretávali zamestnancov, obchodníkov. Materiál a výrobky boli všade, v kuchyni bola kancelária, z obývačky bola vzorkovňa, spálňa slúžila ako sklad, jednoducho absolútna strata súkromia. To, čo som na začiatku považoval za úžasné, že nemusím nikam dochádzať, že mám prácu doma, sa obrátilo a ja som vyhlásil, že podnikanie musí ísť z domu, alebo sa z toho zbláznime,“ vracia sa do minulosti Pavel Hajn.

Od vtedy vybudoval firmu, ktorá nesie jeho meno a v odvetví koženej galantérie udáva trendy.Pokračovateľkou dynastie Hajnovcov je dcéra Veronika Janoušková. Na trhu slaví úspech s originálnymi ručne maľovanými kabelkami. Založila eshop a stará sa o predajňu v Pardubiciach. 

 

HAJN_ručné vyrábaná kožená galantéria_Pavel Hajn

 

Výrobca koženej galantérie svoj úspech postavil na poctivej ručnej práci a kvalitných materiáloch.

„Od začiatku sa snažím vyrábať vždy veľmi kvalitne a z najlepších materiálov. Nie je vôbec náhoda, že naše výrobky - kabelky, aktovky, jedálne lístky, čašnícke peňaženky, vydržia 5 až 10 rokov,“ pochválil sa zakladateľ spoločnosti Hajn.

Kožené výrobky Hajn sú zostavené zo starostlivo vybraných materiálov. Rôzne spracované usne v kombinácii s ručnou výrobou sú zárukou kvality a elegancie. Koža je živý prírodný materiál, ktorý v sebe skrýva kúzlo jedinečnosti a originality. Človek nikde na svete nenájde dve usne, ktoré by mali rovnakú štruktúru. A podobne, ako ostatné prírodné materiály, aj koža stále pracuje a dáva výrobku život.

V gastrosektore sú pre svoju životnosť a trvácnosť mimoriadne obľúbené čašnícke peňaženky. Kožená buksa je súčasťou mnohých povolaní. Asi najčastejšie ju vídame u čašníkov a servírok, ale výnimkou nie sú ani kožené „kasírky“ pre vodičov či poštových doručovateľov. Tieto objemné peňaženky sú v nepretržitej prevádzke, keď sa ich kvalita podstatne preverí. Hajn vyrába peňaženky z vypracovanej usne a vďaka starostlivej práci buksy odvádzajú spoľahlivú službu.

Čašnícke peňaženky môžete v Hajne získať jednotlivo, ale aj v setoch. Všetko je vyrobené z kvalitnej hovädzej usne pochádzajúcich z Talianska, rovnako ako kovania.

 

HAJN_ručné vyrábaná kožená galantéria_čašnícka peňaženka_buksa_mince

 

Prezrite si niektoré výrobky v e-shope, a to ako v dámskom, tak aj pánskom prevedení. Ďalšie vzorové kusy vám predvedú v dielni v Borohrádku neďaleko Hradca Králové, kde firma sídli.

„Čašnícke peňaženky a puzdrá máme väčšinou na sklade, ale ostatné výrobky pre reštaurácie sa vyrábajú na zákazku, väčšinou totiž zákazník požaduje vlastné logo, čo samozrejme tiež vieme,“ podotkol Pavel Hajn.

Aby bola výbava dokonalá, vyrába Hajn aj kožené puzdrá, ktoré s peňaženkou nielen vizuálne ladia, ale ich súčasťou sú prepracované praktické časti, ako je pevné pútko na opasok či vrecká na papiere a písacie potreby. V prípade záujmu ku bukse s puzdrom dodajú aj pevný opasok.

 

HAJN_ručné vyrábaná kožená galantéria_čašnícka peňaženka_buksa_II

HAJN_ručné vyrábaná kožená galantéria_čašnícka peňaženka_buksa_puzdro

HAJN_ručné vyrábaná kožená galantéria_kabelka_II

Text: BK
Foto: HAJN
Viac na: www.hajn.cz