Obývacia izba patrí medzi tie najdôležitejšie miestnosti vo vašej domácnosti a častokrát ju aj začíname zariaďovať ako prvú. Ide o miesto, kde sa stretáva nielen rodina, ale taktiež je to miesto, kde prijímame návštevy. Preto sme si pre vás dnes pripravili niekoľko tipov, na čo nezabudnúť pri zariaďovaní tejto miestnosti.

 

obyvacia izba 2

 

Obývačka je nielen jednou z tých najdôležitejších miestností v byte či dome, ale taktiež býva spravidla aj tou, kde je najviac ruchu. Práve v nej sa totiž po práci či škole schádza celá rodina, aby sa podelila o svoje zážitky, či vyriešila problémy, ktoré jednotlivých členov rodiny trápia. Okrem toho v obývačke prijímame rodinné či priateľské návštevy. Preto je dôležité, aby ste sa v tejto miestnosti cítili príjemne nielen vy, ale aj ľudia, ktorí vás navštívia. To môžete dosiahnuť pomocou tipov, ktoré sme pre vás dnes do tohto článku zhrnuli.

Sedacia súprava musí byť pohodlná

Pravdepodobne tou najdôležitejšou súčasťou výbavy obývacej izby je sedacia súprava. Dnes sa čoraz častejšie môžete v tomto segmente stretnúť s pohodlnými rozkladacími pohovkami, ktoré spĺňajú nielen funkciu sedačky, ale taktiež aj postele, na ktorej môže skloniť hlavu vaša návšteva.

Pri výbere kvalitnej rozkladacej pohovky si však dajte pozor a zohľadnite priestor, ktorým vaša obývacia izba disponuje. Príliš veľká pohovka by totiž mohla zaberať množstvo priestoru, ktorý ste mohli využiť aj efektívnejšie.

Ako spraviť zo sedacej súpravy posteľ?

Ako sme už spomínali, rozkladacia pohovka sa môže premeniť aj na posteľ pre vašu návštevu. Ak však chcete, aby sa vaša rodina či priatelia skvelo vyspali, môžete im zaobstarať náhradné obliečky, s ktorými sa im bude spať o čosi pohodlnejšie.

Výhodou je, že dnes si môžete vybrať z veľkého množstva rôznych druhov obliečok, či už podľa materiálu, parametrov či tvaru.

Samozrejmosťou je konferenčný stolík

Ak je sedacia súprava tou najdôležitejšou súčasťou výbavy obývačky, tak konferenčný stolík je hneď za ňou. Disponovať ním by mala každá správna obývacia izba, keďže práve konferenčný stolík tvorí jej jadro. Nachádza sa najčastejšie pred gaučom a pri jeho výbere odporúčame zohľadniť aj dizajn sedacej súpravy.

Konferenčný stolík však dnes spĺňa nielen praktickú úložnú funkciu, ale taktiež pomôže vytvoriť celkový dizajn obývačky. Stretnúť sa môžete s okrúhlymi, obdĺžnikovými či štvorcovými konferenčnými stolíkmi z dreva, kovu či plastu.

 

obyvacia izba 1

 

Odkladací priestor je taktiež dôležitý

Pri zariaďovaní obývačky je taktiež dôležité vytvorenie potrebného odkladacieho priestoru. To môžete urobiť zakúpením rôznych skriniek či priestrannej komody, kde dokážete odložiť buď svoje nepotrebné veci, alebo na ňu položiť rôzne doplnky.

Čo všetko treba zvážiť?

Veríme, že všetky tipy, ktoré sme vám v dnešnom článku popísali, vám pri zariaďovaní pomôžu. Pri nákupe samotného nábytku by však malo platiť pravidlo dvakrát merajte a raz nakupujte. Ešte predtým, než sa teda rozhodnete kupovať sedacie súpravy, konferenčné stolíky či skrinky, zamyslite sa nad tým, aká veľká je vaša obývačka a taktiež si ujasnite štýl, ktorým by mala byť zariadená.

V prípade štýlu je vhodné staviť na minimalizmus, vďaka ktorému vás nebude zariadenie obývacej izby stáť veľa a zároveň splní všetky funkcie, ktoré od tejto miestnosti očakávate.

Foto: Mixphotos a Photographee.eu / Shutterstock.com