V Londýne vyhlásili výsledky súťaže o 50 najlepších svetových reštaurácií za rok 2022. Na prvé miesto postúpila z minuloročnej druhej priečky reštaurácia Geranium v dánskej Kodani.

 

restauracie 2022 0

 

Reštaurácia, ktorá podáva bezmäsité sezónne škandinávske menu sa nachádza na neobvyklom mieste, 8. poschodí dánskeho národného futbalového štadióna. Otvorená je len štyri dni v týždni. Šéfkuchár Rasmus Kofoed a spolumajiteľ reštaurácie Soren Ledet sa tak dohodli preto, aby bola dodržaná rovnováha medzi súkromným životom zamestnancov, profesionálne poskytovanými službami a podávaným jedlom pre konzumentov.

 

restauracie 2022 3

 

Zvíťaziť je možné len raz

Reštaurácie, ktoré získajú v tejto súťaži prvé miesto, ju môžu získať len raz. Následne sú zaradené do samostatného programu "Best of the Best". Členmi tejto elitnej skupiny sú napríklad dánska reštaurácia Geranium Noma, ako aj newyorský Eleven Madison Park, The Fat Duck neďaleko Londýna, Osteria Francescana v Modene v Taliansku a Mirazur v Mentone vo Francúzsku.

 

restauracie 2022 1 restauracie 2022 2

 Foto: Menu reštaurácie je nielen nesmierne delikátne, ale aj umeleckým dielom 

Úspešní boli aj Juhoameričania a Španieli

Na striebornej priečke sa umiestnila reštaurácia Central z Limy v Peru a tretie miesto obsadila španielska reštaurácia Disfrutar v Barcelone. Zaujímavosťou súťaže je, že počas 20 rokov udeľovania ocenení nezískala žiadna reštaurácia mimo Európy alebo Severnej Ameriky prvú priečku. Všetci doterajší víťazi pochádzajú zo Španielska, USA, Veľkej Británie, Dánska, Talianska alebo Francúzska.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Geranium Restaurant Copenhagen