Je rozšírená, no takmer nevyužívaná plodina. Bazu kedysi pre jej liečivé účinky považovali za čarovný ker. No dnes sa spracováva len minimálne. Farmár Michal Kvoček však na biele kvety a čierne plody bazy nedá dopustiť. Presviedča, že aj u nás bežné plodiny ponúkajú ohromný zdroj látok prospešných pre náš organizmus a navyše sú veľmi chutné. Často podľa neho hľadáme zázračné "exotické riešenia", no pritom ich máme pod nosom. Keď sa mu pod ruky dostal zanedbaný bazový sad, dokázal z neho dostať dvojakú úrodu a využitie, na ktorom si pochutná aj ten najväčší gurmán. Janove sady dnes pestujú bazu výlučne prírodne, bez chémie a v produktoch nenájdete prísady, ani konzervanty. Z bazového kvetu dokáže vyrobiť výborné kvetové víno, tradičný bazový sirup, z čiernych plodov ponúka tri druhy džemov, rovnaké množstvo druhov vylisovaných štiav, pravé bazové vínko, či dokonca destilát.

 

Janove sady_baza_bazový džem

 

Vrhli ste do spracovania bazy všetku energiu. Čím vás očarila?

Mňa osobne očarila tým, aká je pokojná. Nádherne vonia, ešte lepší chutí, stará sa o vaše zdravie, udržuje mladosť a keď sa s ňou vydáte na prechádzku po sade, tak z nej vždy vyžaruje pokoj a vyrovnanosť. A keď z nej spravíte pálenku, ešte sa vám postará aj o zábavu. Baza má silnú osobnosť!

Ako ste sa k pestovaniu bazy dostali?

Otec pochádza z rodiny s veľkou poľnohospodárskou tradíciou, no v dobe, keď vyrastal, ho jeho rodičia viedli smerom k technickému vzdelaniu, pretože to považovali za cestu k pohodlnejšiemu životu, aký mali oni. Jeho to napriek tomu vždy ťahalo naspäť k pôde. Keď sme s bratmi boli už dostatočne starí, rozhodol sa, že sa k nej vráti a ja ako stredný syn som sa na to podujal s ním. Už niekoľko rokov pred tým, ako sme sa začali venovať baze, sme pestovali liečivé byliny. Chceli sme sa posunúť ďalej a začať pestovať vo väčšom a hľadali sme pôdu, kde by to bolo možné. A keď sme ju našli osud nás spojil s ďalšou "liečivkou" - bazou - keďže sa nám pod ruky dostal zanedbaný bazový sad. Hneď prvý rok sme sa pustili do revitalizácie a začali pracovať na spôsoboch, ako bazu spracovať do finálnych produktov. Času bolo málo a sad pomerne veľký, takže sa nám podarilo ošetriť len tretinu sadu, no produktovú radu sme mali veľmi pestrú hneď od začiatku. Druhý rok sme sa opäť posunuli ďalej. Sad už sme kompletne "preliečili" a na väčšej ploche nasadili kotvičník, mätu, medovku. Predajné miesta sme z trhov rozšírili na rôzne predajne bio potravín a siete predajní po západnom Slovensku a internetový predaj (e-shopy).

V čom je pestovanie a zber bazy špecifický?

Momentálne pestujeme na pôde o rozlohe o niečo väčšej ako 15 hektárov. Starostlivosť o bazu pre poľnohospodárske účely sa vyznačuje v tom, že sa zastriháva do tvaru stromu. Vďaka tomu sa ľahšie udržuje sad pokosený a zber je pohodlnejší a efektívnejší. Efektivitu zberu zvyšuje aj nižší počet vetiev, vďaka čomu sú kvety a plody oveľa väčšie. Zber bazy sa robí ručne a prebieha v dvoch sezónach. Kvety našej bazy (odroda Haschberg) kvitnú o trocha neskôr ako divá baza a zber prebieha v mesiaci jún. Plody zberáme na prelome mesiacov august a september.

 

Janove sady_baza_kvet bazy

 

Aké možnosti na spracovanie ponúkajú kvet a plod?

Možností je veľmi veľa. Kvety sa väčšinou používajú na výrobu sirupov, čajov, vína, prípadne tinktúr. Z plodov sa dajú vyrobiť džemy, šťavy, pyré, víno, destiláty, alebo aj prírodné farbivá.

Do čoho ste sa pustili v Janovych sadoch?

Naša produkcia pozostáva z ovocných štiav, sirupov, džemov, sušených kvetov na čaj, vín, destilátov. Spracovávanie jednotlivých produktov prebieha na rôznych miestach, pretože jednotlivé produkty si vyžadujú rôzne technológie spracovania, ktoré zatiaľ riešime spoluprácou s našimi partnermi. Všetky naše produkty sú spracovávane s čo najväčším ohľadom na kvalitu finálneho produktu a zachovanie čo najviac prírodných hodnôt, bez pridávania umelých konzervantov, riedenia a u štiav bez dosládzania. Naše produkty sú reálne vyrobené z kvetov a plodov, čo dnes už nie až také bežné, pretože väčšina výrobkov na trhu sa vyrába len z aróm alebo s minimálnym obsahom samotnej prírodnej zložky.

 

Janove sady_baza_bazová šťava

 

Máte vlastné receptúry, alebo ste sa niekde inšpirovali?

Časť našich receptúr sme si vytvárali sami a časť v spolupráci našimi známymi, s ktorými naďalej spolupracujeme aj pri samotnom procese spracovania, keďže vlastnú technológiu na spracovanie našich výrobkov ešte nemáme k dispozícii. Ak všetko pôjde ako má, tento rok by sme mali byť schopní zabezpečiť si prvú časť novej výrobnej linky.

V akých objemoch vyrábate?

Stovky spracovaných kvetov, tony plodov. Tisíce fliaš vína, štiav, pohárov džemov, stovky sirupov, destilátov.

 

Janove sady_baza_bazový destilát

 

Premýšľate aj o účinkoch bazy na zdravie?

Áno premýšľame, no hlavne sa snažíme, aby o jej účinkoch premýšľali naši potenciálni zákazníci, ktorí o nich ešte nepočuli a neuvedomujú si ako veľmi je baza prospešná pre zdravie. Zrelé plody bazy čiernej obsahujú flavonoidy (najčastejšie kvercetínové glykosidy), rutín, izokvercetín, hyperozid a astragalín, ďalej sú to triesloviny, antokyány, vitamíny B1, B2, B6, vitamín C, betakarotén, kyselina listová a veľa minerálov ako draslík, vápnik, fosfor, železo, horčík. Svojím zložením zlepšuje obranyschopnosť organizmu a zabraňuje starnutiu buniek.

Kto sú najčastejšie vaši zákazníci?

Naši zákazníci sú zväčša ľudia, ktorí majú radi zdravé prírodné produkty z domácej slovenskej výroby. Taktiež fajnšmekri, ktorí hľadajú zaujímavú alternatívu ku klasickému hroznovému vínu a milovníci unikátnych destilátov. Ako som už spomínal, naše produkty sa dajú kúpiť na rôznych trhových podujatiach, v sieťach supermarketov na západnom Slovensku (Yeme, Jednota), rôznych menších bio obchodoch, cez internet. V každom prípade sa môžete informovať aj prostredníctvom našej stránky www.janovesady.sk, alebo na našom FB/Instagrame.

Kam sa chcete posunúť v ďalších rokoch?

Našu výrobu chceme samozrejme rozšíriť. Aj čo sa týka pestovateľskej plochy, aj portfólia plodín. Pracujeme na zariaďovaní vlastnej výrobne a postupne chceme rozšíriť predaj po celom Slovensku a možno neskôr aj do zahraničia.

 

Janove sady_baza_sad

 

Text: BK
Foto: Janove sady
Viac na: www.janovesady.sk