V každom víne z vinárstva Mavín - Martin Pomfy sa skrýva nový príbeh. Nájdete v ňom slnko, vietor, dážď i zem. Pocítite v ňom chuť celého roka a skúsenosť vinára.

 

sud

 

Stovky ocenení má Martin Pomfy zo svetových súťaží vín počas takmer dvoch desiatok rokov, ktoré zasvätil vinárstvu. Vína z vinárstva Mavín - Martin Pomfy si môžete vychutnať nielen na Slovensku, ale snúbia sa so špičkovou gastronómiou v budapeštianskych michelinských reštauráciách, či vo Veľkej Británii.

Martin Pomfy o sebe hovorí, že je fanatikom do výroby vína. V súčasnosti sa vinárstvo, ktoré nesie jeho meno, snaží produkovať moderné vína s minimálnymi zásahmi pri procese ich výroby.

 

vmp inz 229 324

 

Dva vinárske kraje

Život Martina Pomfyho je dnes prepojený s pestovaním hrozna a dorábaním vína. Starostlivosť o vlastné vinohrady, ktoré sú v dvoch najzaujímavejších slovenských vinárskych regiónoch, mu dáva možnosť vytvárať vyššiu kvalitu od začiatku. Severnejšia, Malokarpatská oblasť, dáva vínam hĺbku, minerálny tón, vyššie kyseliny a šťavnatosť. Vína odzrkadľujú staré, hlboko zakorenené vinice, minerálne podložia a individuálny prístup vo výrobe bez používania enologických prísad.

Kopcovitý terén pri obci Rúbaň ho očaril svojimi vinohradmi, ktoré patria medzi najstaršie na Slovensku. Juhozápadná orientácia, hlinito-pieščito-vápenatá pôda, staré hlboko zakorenené vinice, dávajú vínam väčší rozmer a minerálny charakter.

 

IMG 1363

V mierne kopcovitom teréne so severozápadnou orientáciou pri Novej Vieske je pôda veľmi rozmanitá, ílovito-piesčito-vápenatá. Keďže sa Martin Pomfy rád pozerá do budúcnosti, tak okrem starých vinohradov vysadil aj burgundské a jedinečné slovenské odrody od prvej dámy slovenského šlachtenia, Doroty Pospíšilovej.

Pomalé vyzrievanie

Martin Pomfy robí vína klasicky a aj moderne. Vo svojej ponuke má vína, ktoré si vyberajú zákazníci na bežné pitie, ale aj vína s veľkým potenciálom. Všetky sú vytvorené čo najprirodzenejšie, lebo moderná technológia podľa Martina Pomfyho má slúžiť prírode rozvinúť jej kvalitu. To, čo v niektorých veľkoprodukciách dokážu za dve hodiny, vo vinárstve Martin Pomfy trvá niekoľko týždňov.

 

vmp magnum

 

Moderná vinifikácia bielych vín pri nízkych teplotách v nerezových tankoch dodáva vínam sviežosť a bohatú aromatiku. Ležanie na kaloch ich robí bohatšími. Celkový charakter červených vín od Martina Pomfyho dotvára vyzrievanie v drevených sudoch, či už veľkolitrážnych alebo v klasických - barrique. Mikrooxidácia a pomalé vyzrievanie je kľúčovým procesom pre kvalitu červených vín od Martina Pomfyho.

Vína Martina Pomfyho získali v tomto roku certifikáty, ktoré potvrdzujú minimálny obsah histamínu. Poctivá práca vo vinohrade a v pivnici dokazuje snahu vinárstva vyrábať kvalitné, v chuti bohaté a zdravé vína.

 

mp RR18

mp sel BRE18

mp sel DU16mp sel DU16mp sel DU16Text: BK

Foto: Mavín

Viac na: www.mavino.sk